Φορολογήστε τους πλούσιους!

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι δημοσιογράφος – ευρωβουλευτής – υποψήφιος Νέας Αριστεράς.

Φορολογήστε τους Πλούσιους. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η επιβάρυνση του κόστους ζωής, αποτελεί βασική αιτία δυσφορίας των πολιτών, τον ευρωσκεπτικισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Σε όσους συντηρητικούς και λάτρες της «αγοράς» η ιδέα φαίνεται πολύ ριζοσπαστική ή ανεδαφική, Μελέτη έρχεται να αποδείξει το αντίθετο. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αποκόμισαν περίπου 2 τρις. € σε υπερβολικά κέρδη παγκοσμίως (2022) εκ των οποίων τα 310 δις € από την ΕΕ. Τα εταιρικά κέρδη έχουν εκτοξευθεί -από το 2020 με πανδημία ειδικά για Φαρμακευτικές – Τεχνολογικές και Εταιρείες Υγείας, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πολλά για εμβόλια και η εργασία μετατοπίστηκε σε online.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια μόνιμη φορολογία στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών θα αποέφερε πάνω από 100 δις € ετησίως, ώστε να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών και καταπολέμηση ανισοτήτων.

Η Μελέτη εκτιμά ότι Εταιρείες Ενέργειας και Κατασκευαστές Οπλων επωφελήθηκαν, επίσης, από την άνοδο τιμών του πετρελαίου και αύξηση δαπανών για την Αμυνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι προσπάθειες Κεντρικών Τραπεζών να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, με αυξήσεις επιτοκίων, έχουν επίσης οδηγήσει σε άνοδο κερδών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αναλυτικά, η φορολόγηση των κερδών -με συντελεστή 20-40%- θα αποφέρει 107 δισ. € σε δημόσιους πόρους όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται σε 160-180 δισ. €. Αυτός ο μόνιμος φόρος στα υπερβολικά κέρδη είναι η απάντηση στις προθέσεις της ΕΕ για επιστροφή στην λιτότητα.

Η Μελέτη, έτυχε θερμής υποδοχής από Εργατικά Σωματεία.
Επιχειρήσεις δεν αισθάνονται άνετα!

Η επιβολή μόνιμης φορολόγησης στα υπερβολικά κέρδη ευρωπαϊκών εταιρειών αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού από τις δεξιές κυβερνήσεις και οδηγεί σε μέτρα – ασπιρίνες, σε σποραδικούς ελέγχους από αποψιλωμένες Υπηρεσίες και σε πρόστιμα, που είναι αμφίβολο αν καταβάλλονται ποτέ από κολοσσούς. Στην ουσία, πολλές συντηρητικές κυβερνήσεις -ανάμεσά τους και η ελληνική- ανατρέπουν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε το οικοδόμημα της Κοινωνικής Ευημερίας της ΕΕ. Η εκτόξευση της ακρίβειας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι αντίπαλοι της Αριστεράς υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών αποθαρρύνει τις επενδύσεις και πλήττει την αξιοπιστία των χωρών, που την επιβάλλουν. Ομως, το βασικό επιχείρημα αυτού του οικονομικού μύθου -ότι αν δεν φορολογηθούν τα μεγάλα κέρδη επιστρέφουν στην Αγορά και την Κοινωνία- ανατρέπεται από την καθημερινότητα: ούτε 1 ευρώ από τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών δεν επενδύθηκε, αντίθετα σημειώθηκε βίαιη αναδιανομή εισοδήματος, που μεγάλωσε ανισότητες στην Ελλάδα και την ΕΕ. Εσχάτως, αυτές οι απίθανες θεωρίες φαίνεται να υιοθετούνται από κόμματα – θεωρητικά – αριστερά, στην Ελλάδα. Εκφράζουν όμως τις ελίτ και πολύ συγκεκριμένα καρτέλ, που επιδιώκουν να καταγράφουν υπερκέρδη, καταβάλλοντας αστείους φόρους και εδραιώνοντας τη θέση τους σε βάρος της κοινωνίας.

Για την Αριστερά, μόνο η πραγματική αναδιανομή του πλούτου στην ΕΕ,  θα οδηγήσει στην ενίσχυση των πολιτικών Υγείας, Παιδείας, Στέγασης και Πράσινης Μετάβασης.