Νίκος Παπανδρέου στον Peloponnisos FM: «Εχει γκρεμιστεί το αφήγημα της ΝΔ»

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ προβλέπει πρόωρες κάλπες μετά τις ευρωεκλογές

Παπανδρέου

Μερικά 24ωρα πριν την έλευσή του στην Πάτρα για την τελική προεκλογική ομιλία της Παρασκευής (19.30), ο Νίκος Παπανδρέου μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών στον Peloponnisos FM 104,1 και την εκπομπή «Μαζί στον αέρα… καλημέρα!».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει δυνατό φωτο-φίνις και θα διεκδικήσει τη 2η θέση, γεγονός που θα δώσει ώθηση στο Κίνημα ενόψει και των εθνικών εκλογών που, όπως προβλέπει ο Ν. Παπανδρέου, θα γίνουν νωρίτερα λόγω φθοράς της Νέας Δημοκρατίας.

– Γιατί ένας δημοκρατικός ψηφοφόρος να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ κι όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα της Κεντροαριστεράς;
Γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα φρόντιζε για τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θυμίζω τα ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα ή την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη όταν όλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μπερδεμένη θέση για την Ευρώπη, είναι και υπέρ και κατά του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό του. Οι απόψεις του συγκεκριμένου κόμματος στην εξωτερική πολιτική είναι μια θολούρα. Εμείς έχουμε καθαρές φιλοευρωπαϊκές θέσεις, με σταθερή κριτική, όμως, απέναντι στον καπιταλισμό. Είμαστε σοσιαλιστές δημοκράτες.

– Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί κάνει δυνατό φώτο-φίνις και να κερδίσει τη 2η θέση;
Ναι, είναι εφικτός ο στόχος της 2ης θέσης. Φυσικά και το μπορούμε. Μου αρέσει πολύ η έκφραση του δυνατού φώτο-φίνις.

– Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιφέρει πολιτικές εξελίξεις;
Η απάντηση είναι καταφατική. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι θα αποτελέσει προάγγελο πολιτικών εξελίξεων. Αλλωστε, όταν αρχίζει να αποδυναμώνεται μια κυβέρνηση, τις περισσότερες φορές κάνει εκλογές νωρίτερα και σπανίως φτάνει στα 4 χρόνια. Εάν είναι όντως αυτοί οι αριθμοί που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, τότε εκτιμώ ότι η ΝΔ δεν θα αντέξει. Το ωραίο αφήγημα της πρώτης 4ετίας ότι όλα πάνε καλά, έχει, πλέον, γκρεμιστεί, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια. Το θέμα είναι εμείς να έχουμε πειστικές αντιπροτάσεις κι όταν έρθουν οι εθνικές εκλογές να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να είμαστε εμείς οι κερδισμένοι.

– Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς καλείται να αποφασίσει αν θα είναι μια Ευρώπη ανοικτή και με όραμα ή μια Ευρώπη φοβική και με ακραίες φωνές. Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους ότι αξίζει να συμμετάσχουν. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι οι πιο ενημερωμένοι. Επειδή είναι πολύ βολικό για το σύστημα να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, εμείς οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να δώσουμε παρών. Αν δεν ψηφίσουμε, οι ισχυροί θα συνεχίσουν να κυβερνούν. Προφανώς η Δημοκρατία είναι υπό απειλή και το χρήμα και οι πιέσεις των ισχυρών δημιουργούν τετελεσμένο υπέρ του καπιταλισμού. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε τη μάχη μας;

– Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;
Εχοντας δει τι είναι και τι δεν είναι εφικτό στην Ευρώπη, πιστεύω ότι και οι 21 ευρωβουλευτές μπορούμε να διεκδικήσουμε την επαναοικοδόμηση της Θεσσαλίας, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τους πρώτους πρόσφυγες λόγω κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, μας απασχολεί και η ανομβρία, η στήριξη της γεωργίας κι ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα ύδατα και τη διάβρωση των ακτών. Τέλος, προτεραιότητά μας είναι η κοινή αμυντική πολιτική. Θέλουμε τα σύνορά μας να φυλάσσονται από όλη την Ευρώπη. Ετσι θα μπορούμε κι εμείς να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα και για τις κοινωνικές παροχές.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Καλά νέα για τον Προαστιακό, νέες στάσεις του τρένου και δημοτικό πάρκινγκ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και συνεργάζεται ο Πατρινός Νίκος Μπογονικολός

Φωτογραφίες μέσα από τα υπό κατάληψη κτίρια σε Εξάρχεια και Αγ. Παντελεήμονα

Άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου οι αιχμές Οικονόμου κατά πρώην συντρόφων του: Ασχετοσύνη καταλογίζει στον Κασσελάκη ο Νίκος Βούτσης

Καιρός: Ψυχρές αέριες μάζες φέρνουν αστάθεια από αύριο και μελτέμια το Σαββατοκύριακο,νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα