Ωρα Πατρών: Πρώτοι…από το τέλος στη διαχείριση απορριμμάτων

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ωρα Πατρών», με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο.

Ωρα Πατρών

Σε ανακοίνωση της η παράταξη «Ωρα Πατρών», με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο, αναφέρει:

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση η ΕΕΑΑ Α.Ε, μετά τη χθεσινή αποδοχή της πρότασης σύμβασης μέχρι 31/12/2024.

Παράλληλα, η πρόταση της δημοτικής αρχής Πελετίδη είναι την ευθύνη μετά να την αναλάβει ο ΣΥΔΙΣΑ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει χρονικό ορίζοντα προκειμένου να σταματήσει η ταφή των απορριμμάτων, αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο για κάθε τόνο ταφής.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να κάνει business και να σπρώξει χρήμα στα “γαλάζια παιδιά” με τη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων.

Αναφερόμαστε στο σκάνδαλο με τα σπιτάκια ανακύκλωσης όπου με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να χρηματοδοτεί, παρά τις διθυραμβικές παρουσιάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πολλές ωστόσο πόλεις της χώρας μπήκαν στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης και πέτυχαν σημαντικούς στόχους, οι οποίοι αποτυπώνονται και στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και τα οφέλη από την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το νόμο 4819/21 το τέλος ταφής στους ΟΤΑ ορίζεται από 20€/τόνο και ως και 35€/τόνο.

Από 1/1/26 δε, εκτοξεύεται σε 45€/τόνο και από 1/1/27 σε 55€ τον τόνο επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα οικονομικά των Δήμων, που δεν θα βελτιώνουν τα ποσοστά ανακύκλωσής τους.

Το 2022 πληρώθηκαν από 332 δήμους της χώρας 60 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΑΝ, ενώ τα ποσά αυτά πλέον παρακρατούνται απευθείας από τους ΚΑΠ, προκειμένου να μην υπάρχουν ανείσπρακτα από τους Δήμους.

Το 2015 οι Δημοτική αρχή Πελετίδη παρέλαβε την ανακύκλωση στο 7%-8%, σήμερα βολοδέρνει περίπου στο μισό (3,5%-4%), από τα πλέον χαμηλά ανακύκλωσης.

Είμαστε δηλαδή πρώτοι από το τέλος στην χώρα. Άλλες πόλεις με πλήρες, συγκεκριμένο, εμπεριστατωμένο σχέδιο έχουν πετύχει ανακύκλωση σε ποσοστά της τάξης 30-35%. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και από τα κλαδέματα με ειδική επεξεργασία δημιουργούν πέλλετ και εδαφοβελτιωτικά με αποτέλεσμα να κερδίζουν ποικιλοτρόπως από τα απορρίμματα (Χαλάνδρι, Βριλήσσια).

Εμείς όμως αρκεστήκαμε στα συνθήματα: Θα κλείσουμε την Ξερόλακα μόλις αναλάβουμε (2014). Όμως σήμερα ο Πατρινός πληρώνει από την τσέπη του τα συνθήματα και τις αοριστίες της Δημοτικής αρχής. Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που είχε καταθέσει η Δημοτική αρχή Πελετίδη το 2015…προέβλεπε ότι το 2020 η ανακύκλωση θα είχε πιάσει το 50%…!!!

Διαφαίνεται ότι ακόμα και το σχέδιο για τα απορρίμματα που κατατέθηκε πέρυσι (2023) θα έχει την ίδια οικτρή ύχη με αυτό που είχε καταθέσει πριν περίπου εννέα χρόνια.

Για άλλη μία φορά η δημοτική αρχή, αντί να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχουν κάνει πολλές πόλεις και πέτυχαν, αφορίζει το “κακό”, γιατί οι λέξεις “συνεργασία”, “φορείς”, “ΚΟΙΝΣΕΠ” δεν είναι εγγεγραμμένες στο κομματικό Ευαγγέλιο.

Άλλωστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η Δημοτική αρχή αρνήθηκε να διαχειριστεί το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου που της παραχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν έξω από την κομματική γραμμή, θα αναλάβει ευθύνες για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Καλούμε τη Δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς και συλλόγους να προχωρήσουν σε μία οργάνωση ημερίδας για την κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου της πόλης για την διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Ας αφήσει τα συνθήματα που είναι μεν χωρίς κόστος για τη Δημοτική Αρχή και το κόμμα, αλλά τελικά το λογαριασμό πληρώνουν οι Πατρινοί».