Βροχές και καταιγίδες όλη η εβδομάδα – Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά της χώρας, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν την Παρασκευή.

βροχές

Τοπικές βροχές σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας την προηγούμενη βδομάδα, όπου σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας ήταν κατά τόπους αξιόλογες. Παρ’ όλα αυτά σε περιοχές που διανύουν μεγάλο διάστημα ανομβρίας, όπως η Αττική και η ανατολική Πελοπόννησος δε σημειώθηκαν βροχές. Αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι θα αλλάξει προς το τέλος της βδομάδας, αρχής γενομένης την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα, εκτός από την ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της), την Κρήτη, τις Σποράδες και την Εύβοια όπου θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και γενικά αίθριος καιρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα και θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 25-26 και τοπικά στα δυτικά και νότια τους 27-28οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι άνεμοι με ένταση 2-4 μποφόρ, ενώ στο νότιο δυτικοί-βορειοδυτικοί με ένταση 2-3 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τα ανατολικά παράκτια της ανατολικής Θεσσαλίας.

Αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά που θα είναι παροδικά αυξημένες σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Από τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα αυξάνονται και στην Κέρκυρα σταδιακά θα σημειωθούν παροδικές μπόρες και από το βράδυ προς τα μεσάνυχτα ισχυρές καταιγίδες (πιθανότητα υδροστρόβιλων-ραγδαίες βροχοπτώσεις-ισχυροί ριπαίοι άνεμοι).

Στην Κέρκυρα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν μπόρες ή και καταιγίδες και το μεσημέρι, αλλά θια είναι παροδικές τότε. Στην Ήπειρο και τα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου φαίνεται οι βροχές να ξεκινάνε τα μεσάνυχτα και προς την αλλαγή της ημέρας.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 24-25 και στα δυτικά και νότια τους 26-27οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-4 και στα βόρεια τμήματά του 5-6 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και από το απόγευμα στη δυτική Στερεά και το βράδυ σταδιακά στη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο και προς τα μεσάνυχτα στην κεντρική Στερεά. Βροχές θα σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν λίγες ασθενείς βροχές) και τοπικά στη Θεσσαλία.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας που θα είναι μικρότερα στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Οι καταιγίδες σε Ήπειρο και Ιόνιο θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ραγδαίες πολύωρες βροχοπτώσεις. Η θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, αφού δε θα ξεπερνά τους 20-21 και τοπικά 22οC, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 25-26οC.

Οι άνεμοι στο κεντρονότιο Αιγαίο θα πνεόυν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση έως 3 μποφόρ, ενώ στο βόρειο από ανατολικές-βορειοανατολικές με ένταση 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοααντολικοί άνεμοι με ένταση 5-6 και τοπικά 7, πιθανόν στα βόρεια και 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή, θα σημειώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Πελοπόννησο (αρχικά στη δυτική και γρήγορα θα επηρεάσουν κατά πάσα πιθανότητα και την κεντρική, νότια και ανατολική), την ανατολική Στερεά (κατά πάσα πιθανότητα συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη Θεσσαλία (κυρίως βροχές-λίγες καταιγίδες). Βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες (πολλά χιλιοστά βροχής) θα πέσουν στην Πιερία και τα ανατολικά-βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Επιπλέον, βροχές θα σημειωθούν και στην Μακεδονία και πιθανόν και στη Θράκη. Μικρότερη αλλά σίγουρα υπαρκτή είναι η πιθανότητα για βροχές και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες (κυρίως στα δυτικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη (κυρίως στα δυτικά τμήματα).

Πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν τα Δωδεκάνησα και τα ανατολικά τμήματα της Κρήτης. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα σημειώνονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες, αλλά θα υπάρχουν και σημαντικά διαστήματα βελτιωμένου καιρού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την Πέμπτη. Οι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο βόρειο από ανατολικές-βορειοανατολικές 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν.