Άραξος: Συμφωνία οριοθέτησης λατομικών ζωνών

Σε συνάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμφωνθήκε η ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν μέχρι σήμερα την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των λατομικών ζωνών.

λατομικών

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρο Δημητρογιάννη είχε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Πέτρος Μαντάς και το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Αχαΐας, με αφορμή την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την οριοθέτηση νέων λατομικών ζωνών.

Στη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς η Αχαΐα στερείται νέων λατομικών ζωνών εδώ και χρόνια, λόγω σύγκρουσης των συγκεκριμένων εκμεταλλεύσεων με τα πλαίσια που θέτει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων.

Μαύρα Βουνά: Eπαναλειτουργία των λατομείων του Αράξου ζητούν οι εταιρείες

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν μέχρι σήμερα την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των λατομικών ζωνών.

Προς τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επανενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή, με τον αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη να έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση του έργου, για την Αχαΐα όπου το πρόβλημα παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια άλυτο.

Παράλληλα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στην ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση όλων των λατομικών περιοχών και των λατομείων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Προηγήθηκε εντατική εργασία υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με την καθοριστική υποστήριξη του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αποτύπωσης δημιουργούνται πλέον σημαντικά οφέλη, καθώς η Περιφέρεια έχει αναλυτικά όλα τα δεδομένα που αφορούν τις λατομικές περιοχές, και επιπλέον διευκολύνονται στο μέγιστο οι δραστηριότητες του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την απαραίτητη γνώση για τον εφοδιασμό των απαραίτητων πρώτων υλών για κατασκευαστικές και άλλες δραστηριότητες.

Ο Σύλλογος Εργοληπτών, όπως είπε ο κ. Μαντάς, κατέθεσε τις απόψεις του για το θέμα, εκτιμώντας ότι στην Αχαΐα μπορούν να οριοθετηθούν 2–3 λατομικές ζώνες απόληψης αδρανών υλικών, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για στενή συνεργασία με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.