Τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ και για την Πάτρα: Σε ουσίες από 17 χρόνων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Μονάδας Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης από 591 χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και 420 άτομα μέλη οικογένειας εξαρτημένων ατόμων. Η έρευνα για το προφίλ του εξυπηρετούμενου χρήστη και τις ανάγκες του.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Πρώτιστη προτεραιότητα η ενημέρωση του πληθυσμού σε σχέση με τις εξαρτητικές συμπεριφορές

Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται στα 17,2 έτη με ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη. Τρία χρόνια αργότερα, στα 20,3 τους χρόνια, ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας, που μόλις για τα 3 στα 10 άτομα είναι η ηρωίνη. Ενώ για 4 στα 10 άτομα είναι η κάνναβη, για 2 στα 10 η κοκαΐνη και για 1 στα 10 τα υπνωτικά/ κατασταλτικά.

Πρόκειται για αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η Μονάδα Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης Πάτρας ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ που ανήκει στο Δίκτυο Πελοποννήσου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι του Θεραπευτικού Δικτύου, το 2023 έλαβαν υπηρεσίες από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ με δομές σε τέσσερις πόλεις της Πελοποννήσου – Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πάτρα και Πύργο περισσότερα από 1.000 άτομα.

Στοιχεία ΚΕΘΕΑ Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών

Συγκεκριμένα έλαβαν υπηρεσίες 1.011 άτομα, εκ των οποίων 591 άτομα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών (414 άτομα σε δομές του θεραπευτικού προγράμματος και 150 άτομα σε δράσεις συμβουλευτικής εντός σωφρονιστικών καταστημάτων) και 420 άτομα μέλη οικογένειας/ σημαντικοί άλλοι εξαρτημένων ατόμων.

«Ακόμη κατά τη διάρκεια του έτους παρείχαμε υπηρεσίες Πρόληψης στις περιοχές δραστηριοποίησής μας με παρεμβάσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης κ.ά. σχεδόν σε 1.500 άτομα. Συγκεκριμένα έλαβαν υπηρεσίες Πρόληψης 1.497 άτομα στην εκπαιδευτική κοινότητα (593 άτομα – μαθητές, σπουδαστές/ φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς/ συγγενείς, επαγγελματίες) και στην Κοινότητα ( 904 άτομα – γενικό κοινό, επαγγελματίες, τοπική κοινότητα)» αναφέρουν η Μαρία Μοσχίδου Προσωπικό Ερευνας και Πηνελόπη Λειβαδίτη προσωπικό Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ.

Επιπλέον η Κινητή Μονάδα Ναυπλίου πραγματοποίησε 184 εξορμήσεις, παρέχοντας 271 υπηρεσίες Συμβουλευτικής σε άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και σε μέλη οικογένειας/ σημαντικούς άλλους εξαρτημένων ατόμων. Ενώ οι δράσεις Πρόληψης της Κινητής Μονάδας Ναυπλίου αφορούν 353 άτομα (εκπαιδευτικούς, μαθητές/ σπουδαστές, γονείς μαθητών, επαγγελματίες κ.ά.) και διανομή 3.881 φυλλαδίων.

Στοιχεία ΚΕΘΕΑ Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών

Ακόμη, το Κέντρο Κοινωνικής Ενταξης Πύργου με μέσο όρο εξυπηρετούμενων τον μήνα 22 άτομα, παρείχε 759 υπηρεσίες νομικής στήριξης, επαγγελματικής συμβουλευτικής, εκπαιδευτικής συμβουλευτικής και σχεδιασμού, επιμόρφωσης και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων σε μέλη του θεραπευτικού προγράμματος – εξαρτημένα άτομα και μέλη οικογενειών εξαρτημένων ατόμων, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς (πρόσφυγες).

Η ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που συλλέχτηκαν στα ερωτηματολόγια πρώτης επαφής που μοιράστηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, προκύπτει το προφίλ του εξυπηρετούμενου χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικά) και οι ανάγκες του.

⦁ Φαίνεται πως εξυπηρετούνται κυρίως άνδρες -8 στα 10 άτομα- με μέση ηλικία τα 36,5 έτη.

⦁ Τα 5 στα 10 άτομα έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

⦁ Η πλειοψηφία -5 στα 10 άτομα- μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άνεργοι -5 στα 10 άτομα.

⦁ Τα 2 στα 10 άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 13,6 τους χρόνια.

Στοιχεία ΚΕΘΕΑ Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών

⦁ Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται στα 17,2 έτη με ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη. Τρία χρόνια αργότερα, στα 20,3 τους χρόνια ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας, που μόλις για τα 3 στα 10 άτομα είναι η ηρωίνη. Ενώ για 4 στα 10 άτομα είναι η κάνναβη, για 2 στα 10 η κοκαΐνη και για 1 στα 10 τα υπνωτικά/ κατασταλτικά.

⦁ Τα 8 στα 10 άτομα κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας.

⦁ Τα 3 στα 10 άτομα έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτά τα 5 στα 10 έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας.

⦁ Τα 5 στα 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον (γονείς & αδέρφια) υπάρχει ιστορικό κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά, ψυχοφάρμακα).

⦁ Τα 4 στα 10 εξαρτημένα άτομα έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας.

⦁ Τα 6 στα 10 άτομα έχουν νοσηλευτεί για κάποιο πρόβλημα υγείας.

⦁ Τα 4 στα 10 αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

⦁ Τα 4 στα 10 δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Ενώ από όσα έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, το 1 στα 10 έχει Ηπατίτιδα C.

⦁ Τα 7 στα 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους· ενώ, από όσα έχουν συλληφθεί, τα 5 στα 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και από αυτά τα 3 στα 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Τα 5 στα 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

Στοιχεία ΚΕΘΕΑ Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Οπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Μονάδας Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης ΟΞΥΓΟΝΟ Ελευθερία Παππά, σήμερα το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ θα υλοποιήσει ενημερωτικό περίπτερο από τις 8 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου, με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού της πόλης μας σε σχέση με τις εξαρτητικές συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θέτουν εαυτούς εκτός κομματικών οργάνων, Τεμπονέρας μεταξύ των παραιτηθέντων

Αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θέτουν εαυτούς εκτός κομματικών οργάνων, Τεμπονέρας μεταξύ των παραιτηθέντων

Σύλληψη δημοσιογράφου για ξυλοδαρμό συντρόφου του: Με κατάγματα το θύμα, της έστελνε απειλητικά μηνύματα

Κίνδυνος πυρκαγιάς: «Κίτρινος» συναγερμός σε τέσσερις Περιφέρειες

Καιρός: Στα ύψη και σήμερα 26/06 η θερμοκρασία, η πρόγνωση για την Πάτρα

Πρέβεζα: Παραλίγο πνιγμός 6χρονου σε πισίνα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας