Μαραγκός – Κούτρας για το Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ: Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του

Η πιθανή αποχώρηση και τρίτου ειδικευμένου παθολόγου-ογκολόγου θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των ασθενών.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΓΝΠ Αν δεν ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό του Τμήματος απειλείται η δυνατότητα συνέχισης της ασφαλούς λειτουργίας του

Τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση του απαιτούμενου ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού με στόχο τη βιωσιμότητα του Ογκολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και την όσο το δυνατό ασφαλέστερη αντιμετώπιση των ασθενών καλούν με κοινή τους ανακοίνωση ο καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός και ο καθηγητής και επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος Αγγελος Κούτρας.

Η παρέμβαση γίνεται σε συνέχεια των δημοσιευμάτων της «Πελοποννήσου» που έφερε στην επιφάνεια τη δρομολογούμενη ιατρική συρρίκνωση του μοναδικού Ογκολογικού Τμήματος της ευρύτερης Περιφέρειας που θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες καρκινοπαθείς να μείνουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Μάρκος Μαραγκός

Μάρκος Μαραγκός

Τα δύο μέλη της πανεπιστημιακής ιατρικής κοινότητας εξηγούν ότι:

«Το Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ καλύπτει τις ανάγκες μίας ιδιαίτερα εκτεταμένης περιοχής στη Νοτιο-Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί καθημερινά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών (ασθενείς που λαμβάνουν προγραμματισμένες θεραπείες στο τμήμα, ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή κατ’ οίκον, νέοι ασθενείς για εκτίμηση ή παλιοί ασθενείς για παρακολούθηση). Στα προηγούμενα, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερα αυξημένες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές ανάγκες που απαιτούνται για την απρόσκοπτη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, που συνεχώς αυξάνονται. Ως εκ τούτου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα παραπάνω είναι δύσκολο να διεκπεραιωθούν από το ήδη υπάρχον, μόνιμο προσωπικό».

Στα παραπάνω οι κύριοι Μαραγκός και Κούτρας προσθέτουν ότι: «Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το σημαντικό κενό που άφησε η πρόσφατη απρόβλεπτη αποχώρηση μέλους ΔΕΠ με αναρρωτική άδεια, αλλά και το γεγονός ότι επικουρική ιατρός που Τμήματος επίκειται να αποχωρήσει σύντομα καθώς έχει κριθεί η θέση της σε άλλο νοσοκομείο, η πιθανή αποχώρηση και τρίτου ειδικευμένου παθολόγου-ογκολόγου θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο τις προσπάθειές μας για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη και με συνέπεια αντιμετώπιση των ασθενών».

Αγγελος Κούτρας

Αγγελος Κούτρας

Μάλιστα σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές αλλά η πληροφορία της μετακίνησης του στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ιατρό. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σημαντικότατη ένδεια προσωπικού, απειλώντας τη δυνατότητα συνέχισης της ασφαλούς λειτουργίας και ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμα και σε υποχρεωτική αναστολή δραστηριοτήτων του Ογκολογικού Τμήματος».

Καταλήγοντας, οι δύο καθηγητές υπογραμμίζουν ότι: «Από μέρους μας έχουμε από ετών καταβάλει και θα εξακολουθήσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση όλων των ογκολογικών ασθενών που απευθύνονται στο Τμήμα μας και ζητούν τις υπηρεσίες μας. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι για να μπορέσει να υπάρξει συνέχιση της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος, με την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια και συνέπεια, επιβάλλεται η σταθερή παρουσία ενός ικανού αριθμού ιατρών».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στους «87» για τα δημοψηφίσματα

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη του βασικού υπόπτου για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

Λάρισα: «Κατάληψη» έχουν κάνει οι «ιπτάμενες» κατσαρίδες: Σφραγίζουν νεροχύτες και σιφόνια οι κάτοικοι ΒΙΝΤΕΟ

Υβόννη Μπόσνιακ: Το μήνυμα στήριξης προς τον Αντώνη Ρέμο – «Μαζί σου ως το τέλος του κόσμου»