Πάτρα: Τελεσίγραφο μέχρι 19 Ιουλίου για διάσωση του «409» – Επιβεβαίωση της «Π»

Το κτίριο ρημάζει τα τελευταία 7 χρόνια όπου παραμένει εγκαταλειμμένο και απαιτούνται πολλές εργασίες ανακαίνισης

409 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουλίου έχουν οι φορείς της Πάτρας, για να αλλάξουν την μοίρα του «409» πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα υπό εκμετάλλευση ακίνητα του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

Οπως αποκάλυψε χθες η «Πελοπόννησος», η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε αρμοδίως να κοινοποιηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις που έχουν οι τοπικοί φορείς μέχρι τις 19 του μηνός, ώστε να εξεταστούν και να αξιολογηθούν.

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική στροφή του ΥΕΘΑ, η οποία προφανώς εκπορεύεται από την άγονη προσπάθεια που κατέβαλλε τα δύο τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου σε ιδιώτες και από τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που ζητούσαν επιτακτικά την αξιοποίηση της εγκατάστασης για κοινωφελείς σκοπούς, υπό δημόσια ομπρέλα.

Το κτίριο που ρημάζει από το 2017, όταν εγκαταλείφθηκε λόγω της μεταφοράς των κλινικών του ΓΝ Αγ. Ανδρέα, σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση και αν τελικά αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς με υγειονομικό χαρακτήρα, όπως ζητούν πολλοί τοπικοί φορείς, θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για να αναταχθεί και όχι μόνο 100.000 ευρώ που όπως ακούγεται, προτίθεται να διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος» από πηγές του ΥΕΘΑ, ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει στρέψει το ενδιαφέρον του, αυτή τη φορά, στην αξιοποίηση του κτιρίου για κοινωφελείς σκοπούς, και πρώτα απ’ όλα, στην κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού και στο πλαίσιο αυτό αναζητείται τρόπος βέλτιστης λύσης.

Στο θέμα παρενέβη χθες ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος με ανακοίνωσή του τονίζει πως, «για το ”409” θέσαμε και θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα λειτουργίας του ως αποκλειστικά δημόσιας υγειονομικής μονάδας, με ευθύνη του κράτους, για την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών της περιοχής μας. Οι κινητοποιήσεις μας απέτρεψαν το προηγούμενο διάστημα την εκχώρηση του ακινήτου σε κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία, παρά τα διάφορα ”παπαγαλάκια” της πόλης μας, που μιλούσαν για την ”αντι-αναπτυξιακή” πολιτική της δημοτικής αρχής και την εχθρική της στάση προς του επενδυτές! Αλλη μια φορά, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα». Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παλεύει, ώστε οι κτιριακές υποδομές του «409» Στρατιωτικού Νοσοκομείου, να αξιοποιηθούν για τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ο Σύλλογος Προσωπικού ΥΕΘΑ/ΓΕΣ και οι συλλογικοί φορείς των αποστράτων έχουν ζητήσει την αναμόρφωση του κτιρίου, ώστε να λειτουργεί στα πρότυπα ιατρείου και φαρμακείου, στελεχωμένου με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, που θα καλύπτει στην ισόγεια πτέρυγα τις υγειονομικές ανάγκες του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευσίμων όλων των όπλων, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο σύλλογος έχει επισημάνει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κληροδοτήματος, με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των δυο δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας και παράλληλα η απαλλαγή της στρατιωτικής αρχής από το κόστος συντήρησης και της διάθεσης προσωπικού για κάλυψη των αναγκών φύλαξης και φυσικά η μεγάλη εξοικονόμηση κόστους από τη μεταφορά ασθενών και εξεταζόμενων σε νοσοκομεία άλλων περιοχών και κυρίως της πρωτεύουσας.

«Επιτέλους, μας άκουσαν»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας Απόστολος Κόγκας, τόνισε χθες στον «Peloponnisos FM 104,1» ότι έχοντας μπει μπροστά, από την πρώτη στιγμή, για αναγέννηση και επαναλειτουργία του κτιρίου, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις αξιοποίησης του «409» πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου και με τοπικούς φορείς, εισακούστηκε από την ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Κόγκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά πάγωμα του διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης που βρισκόταν σε ισχύ από τις αρχές του 2023 και σίγουρα, στροφή 180 μοιρών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η πρόταση του συλλόγου παραμένει σε ισχύ, δηλαδή να μετατραπεί το «409» σε ένα πολυδύναμο ιατρικό και φαρμακευτικό κέντρο που θα καλύπτει βασικές ιατρικές ειδικότητες στο ισόγειο και σε άλλους ορόφους να εξυπηρετεί άλλες ανάγκες στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Ο κ. Κόγκας τόνισε ότι το «409» δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης μόνο του ένστολου και πολιτικού προσωπικού του ΚΕΤΧ, αλλά να καλύπτει τις ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Οπως είπε, δίπλα μας έχουμε το αεροδρόμιο και τα εργοστάσια του Αράξου, το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και από φέτος το 239 Σύνταγμα Πεζικού που λειτουργεί ως κέντρο νεοσυλλέκτων και σε κάθε ΕΣΣΟ, πηγαίνουν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα, 680 άτομα για εξετάσεις.
Ο κ. Κόγκας τόνισε ότι για το θέμα είχε ήδη κατ’ ιδίαν επαφή με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος δεσμεύθηκε να προωθήσει τις τοπικές προτάσεις στο ΥΕΘΑ.

«Ηρθαν στα λόγια μας»

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, στο σχόλιο που έκανε στην «Πελοπόννησο» για τις εξελίξεις στο θέμα του «409», τόνισε: «Φαίνεται ότι ήρθαν στα λόγια μας».

Ο επικεφαλής του οργανισμού πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πατρέων θα διεκδικήσει την επαναλειτουργία του κτιρίου για να εξυπηρετηθούν οι λαϊκές ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και φυσικά για να καλυφθούν και οι απαιτήσεις σε υγειονομικές και φαρμακευτικές καλύψεις που έχουν εκφράσει τα συλλογικά όργανα των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τουλγαρίδη, ένα τμήμα του «409» θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο υγείας περιοχής, ένα άλλο για να καλύπτονται οι ανάγκες του ένστολου και του πολιτικού προσωπικού των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και ένα τρίτο τμήμα να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη κατάκοιτων η πασχόντων με πολύ βαριά νοσήματα, μια πρόταση που είχε κάνει και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

Το θέμα προφανώς είναι περίπλοκο και χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία, τόνισε ο κ. Τουλγαρίδης, ωστόσο οι ανάγκες υπάρχουν και η δημοτική αρχή της Πάτρας θα είναι παρούσα, με την ίδια επιμονή και σταθερότητα που επέδειξε και στη φάση του διαγωνισμού για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

«Νομίζω ότι η επιμονή και η σταθερότητα της θέσης μας έπαιξε τότε ρόλο και θα παίξει και τώρα, αν δεν υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις. Περιμένουμε και ως τότε θα διεκδικούμε με επιφυλάξεις και χωρίς να μένουμε άπραγοι» τόνισε ο κ. Τουλγαρίδης.