«Πολιτικές γκρίνιες και αηδίες δεν μπορούν να μειώσουν το θαύμα που έγινε την Τρίτη»

Άρθρο-μαρτυρία για τη φωτιά από τον Κώστα Γκίρη του σπιράλ

Πολιτικές Ο σύμβουλος Ανατολικού Διαμερίματος με το σπιράλ Κωνσταντίνος Γκίρης, την ημέρα της πυρκαγιάς

“Από την πρώτη στιγμή βρέθηκα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά της Τρίτης, στον δρόμο του Αγίου Τρύφωνα. Κατόπιν πήγα σε πολλά σημεία της πυρκαγιάς, βοήθησα, μεταφέραμε ανθρώπους, μίλησα με δημότες, κατέγραψα, ενημερώθηκα, παρακολούθησα όλες τις εξελίξεις και όλες τις προσπάθειες κατάσβεσης, μέχρι που σιγουρευτήκαμε πως ο κίνδυνος –αυτή τη φορά, τουλάχιστον- είχε εκλείψει”.

Αυτό αναφέρει ο σύμβουλος Ανατολικού Διαμερίσματος με το σπιράλ Κωνσταντίνος Γκίρης σε άρθρο του και συνεχίζει: “Το πρώτο και βασικότερο είναι ένα μεγάλο «μπράβο» στους ηρωϊκούς πυροσβέστες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Επίσης στα πολλά εναέρια μέσα που με τις στοχευμένες ρίψεις τους έκαναν την κρίσιμη δουλειά και έσωσαν τα χειρότερα.

Συγχαρητήρια και στην αστυνομία που με πολλή δύναμη συντόνισε άψογα τα πάντα, από διασώσεις μέχρι την κυκλοφορία. Εύγε και σε όλους τους παράγοντες και εργαζόμενους σε Δήμο, Περιφέρεια και κάθε άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία (στρατός, Ερυθρός Σταυρός, Πολιτική Προστασία, 6η ΥΠΕ -με έμφαση σε διοίκηση και εργαζόμενους του Καραμανδάνειου κ.α.).
Θερμά συγχαρητήρια στους (πάρα, μα πάρα πολλούς!) εθελοντές. Πολύς κόσμος -από την περιοχή και όχι μόνο- προσήλθε, συντονίστηκε, βοήθησε και αποσόβησε τα χειρότερα. Είδα κόσμο να ρίχνει νερό με κουβάδες σε κουφάρια από δέντρα όπου υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης. Είδα άλλους να κόβουν με πριόνια ακόμα και ολόκληρα δέντρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της φωτιάς.

Αποδεικνύεται πόσο απαραίτητη είναι η στήριξη και ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που στην περιοχή μας κάνουν πολύ σπουδαία δουλειά.

Ήταν πράγματι μια πολύ καλή και συντονισμένη δουλειά από όλους και έτσι δεν είχαμε μεγάλες απώλειες, εκτεταμένες ζημιές, φθορές σε περιουσίες και πάνω από όλα απειλή για ανθρώπινη ζωή. Ότι ακούω και διαβάζω από γκρίνιες και πολιτικές αηδίες που μειώνουν αυτό το θαύμα αποσκοπεί αλλού. Την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και τις πολιτικές κορώνες από την πλευρά της δημοτικής αρχής τα έχουμε ξανακούσει, τα έχουμε εμπεδώσει και τα έχουμε βαρεθεί.

Το μόνο πολιτικό σχόλιο που αξίζει να κάνουμε για την ώρα αφορά τα χόρτα στα οικόπεδα, κάτι για το οποίο έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας, ως παράταξη, από την Άνοιξη. Άκοπα ή κομμένα χόρτα, σε ιδιωτικά χωράφια ή ακόμα και σε δημοτικά, αποτελούν απειλή για επόμενο κρούσμα πυρκαγιάς. Ο νόμος είναι σαφής και η δημοτική αρχή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τον εφαρμόσει: Κοπή χόρτων από τους δημοτικούς χώρους, επιτήρηση αλλά και συνεργασία με τους δημότες προκειμένου να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, πρόστιμα (τα προβλεπόμενα) σε όσους δεν συμμορφώνονται –όχι για τιμωρία, αλλά για να μην καούν τα σπίτια μας την επόμενη φορά!

Προς το παρόν δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο. Καλή δύναμη, Πατρινέ. Κουράγιο. Το καλοκαίρι έχει μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι μαζί μπορούμε. Αποδείχτηκε και αν χρειαστεί θα αποδειχθεί ξανά”.