Πάτρα: Στρατιωτική η κύρια χρήση για το «409» – ΚΕΤχ και Περιφέρεια πρωτοστατούν για τα παλιό Νοσοκομείο

O Σύλλογος Πολιτικού Προσωπικού ΥΕΘΑ/ΓΕΣ κατέθεσε ήδη τις προτάσεις του για τη δημιουργία στο ισόγειο ενός πρότυπου ιατρείου βασικών ειδικοτήτων και ενός φαρμακείου, στελεχωμένου με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Στρατιωτική

Το «409», από «πρώην» προορίζεται να γίνει ξανά «νυν» στρατιωτικό νοσοκομείο. Τουλάχιστον αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο κάλεσμα που απηύθυνε μέσω της διοίκησης του ΚΕΤΧ να κατατεθούν προτάσεις πιθανών χρήσεων του εγκαταλειμμένου κτιρίου μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ Απόστολος Κόγκας, το ΥΕΘΑ κοιτάζει αυτή τη στιγμή να καλύψει πρώτα απ’ όλα τις υγειονομικές ανάγκες του ένστολου και του πολιτικού προσωπικού της περιοχής και συμπληρωματικά των σωμάτων ασφαλείας.

Οι ανάγκες αυτές δεν είναι μικρές, γιατί δεν περιορίζονται μόνο στο προσωπικό του ΚΕΤΧ στην Πάτρα. Υπάρχει ακόμα το προσωπικό της Βάσης με τα εργοστάσια της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο και η Βάση της Ανδραβίδας και φυσικά, το 239 Σύνταγμα Πεζικού στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, που λειτουργεί πάλι ως κέντρο νεοσυλλέκτων και σε κάθε ΕΣΣΟ εκπαιδεύονται σε αυτό πάνω από 600 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Πολιτικού Προσωπικού ΥΕΘΑ/ΓΕΣ κατέθεσε ήδη τις προτάσεις του για τη δημιουργία στο ισόγειο ενός πρότυπου ιατρείου βασικών ειδικοτήτων και ενός φαρμακείου, στελεχωμένου με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής.

Παράλληλα, ο Σύλλογος πρότεινε τη δημιουργία ξενώνων στους δύο ανώτερους ορόφους του κτιρίου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κληροδοτήματος, η αποσυμφόρηση των δύο δημοσίων νοσοκομείων της Πάτρας, η απαλλαγή της στρατιωτικής αρχής από το κόστος συντήρησης και της διάθεσης προσωπικού για κάλυψη των αναγκών φύλαξης, εξοικονόμηση του κόστους μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.

ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος εδώ και καιρό έχει τονίσει την ανάγκη το «409» να διατηρήσει τον υγειονομικό του χαρακτήρα, με κοινωφελές πρόσημο.

Μιλώντας στον «Peloponnisos FM 104,1», ο κ. Μπονάνος επανέλαβε τις προτάσεις του για τη δημιουργία μιας ανακουφιστικής δομής περίθαλψης ασθενών τελικού σταδίου ή ακόμα και ψυχιατρικής κλινικής.

Οι τοπικοί φορείς, όπως είπε, μπορούν να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε μια πρόταση, ωστόσο υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Επαίνεσε την θετική ανταπόκριση του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια, που εισάκουσε τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε πως όποια χρήση επιλεγεί θα πρέπει να καλύπτεται και οικονομικά η λειτουργία της από το ΥΕΘΑ.

ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΗ

«Το ΥΕΘΑ λέει ότι το θέλει για δική του χρήση, όχι ότι θα συνεργαστεί με το ΕΣΥ. Συζητά αναβάθμιση του ‘’409’’ και μόνο αυτό» είπε ο κ. Κόγκας. Ωστόσο, η πόρτα για συμπληρωματικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει κλείσει εντελώς. Ομως αυτές δεν πρέπει να αποκλίνουν από την κεντρική κατεύθυνση των βασικών χρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόγκας τόνισε πως το ΥΕΘΑ θα μπορούσε να δει και συμπληρωματικές χρήσεις, ίσως κάποιου τμήματος του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα ή του Καραμανδανείου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Κόγκας, συνοδευόμενος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Α. Παχνή (αντιπρόεδρο), Β. Ασημακόπουλο (ταμία) και Χ. Αρβανίτη (ειδικό γραμματέα Υγιεινής & Ασφάλειας) επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Πολιτισμού και βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα στο γραφείο του και συζήτησαν τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν το πρώην «409» ΣΝ και ζήτησαν τη συνεργασία του και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η εξέλιξη που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την παραλαβή από τη Διοίκηση του ΚΕΤΧ εγγράφου της ηγεσίας που ζητά προτάσεις για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του πρώην «409» ΣΝ.

Ο κ. Κόγκας τόνισε πως η εξέλιξη αυτή, που έρχεται μετά από δύο άγονες δημοπρασίες του ΥΠΕΘΑ για ενοικίαση του κτιρίου σε ιδιώτες, αποτελεί απόδειξη της ορθότητας των προτάσεων του Συλλόγου για αξιοποίηση του κτιρίου από το υπουργείο Αμυνας προς όφελος του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του και της πατραϊκής κοινωνίας. Αποτελεί επιβράβευση των αγώνων του Συλλόγου και της συμπαράστασης πολλών φορέων της πόλης και ηθική ικανοποίηση για το αποτέλεσμά τους.

Εγινε διεξοδική συζήτηση με τον υφυπουργό για τις επιλογές και δυνατότητες που υπάρχουν στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εισηγήσεων και ζητήθηκε η υποστήριξη και άμεση δραστηριοποίησή του, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία αυτή για την πόλη, τώρα που το υπουργείο διερευνά αυτή τη δυνατότητα για το πρώην «409» ΣΝ.

Ο κ. Φωτήλας, αφού πρώτα ανέφερε ότι αποτελεί πάγια θέση του η αξιοποίηση του πρώην «409» ΣΝ προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί άμεσα και από την πλευρά του για την προώθηση και υλοποίηση των προτάσεων του Συλλόγου προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο φορέα.