Πάτρα: Τα ορφανά τετ-α-τετ με τον φονιά του πατέρα τους!

«Κατ’ οίκον» έκτιση ποινής 83χρονου

ΦΟΝΙΚΟ ΗΛΕΙΑ Στοι σπίτι του, λόγω ηλικίας, θα εκτίσει την ποινή του για το φόνο ο δράστης

Με δυσφορία η οικογένεια του 52χρονου θύματος δέχθηκε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας, που επέβαλε ποινή κάθειρξης 11 χρόνων και τριών μηνών στον 83χρονο δολοφόνο, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να εκτίσει την ποινή στο σπίτι του (λόγω ηλικίας)…

Το φονικό είχε γίνει στις 20 Ιουνίου πέρυσι, στην Αγία Τριάδα της Ηλείας, για ασήμαντη αφορμή. Τα γίδια του θύματος είχαν «εισβάλλει» σε χωράφι του δράστη. Ο τελευταίος τότε, μετά από έντονη λογομαχία, πυροβόλησε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο δύο φορές πισώπλατα και σκότωσε τον 52χρονο ΠΜ, ηλικίας 52 χρόνων, πατέρα ενός 18χρονου και τριών ακόμη ανήλικων παιδιών…

Στη συνέχεια, ο δολοφόνος ξαναγέμισε το δίκαννο και το έστρεψε στον προστρέξαντα αδελφό του θύματος, τον οποίο πυροβόλησε, αλλά αυτός πρόλαβε και έπιασε την κάννη του όπλου και την απομάκρυνε από το σώμα του.

Η απόφαση του ΜΟΔ Πάτρας, όπως προαναφέραμε, απογοήτευσε την οικογένεια και τον αδελφό του θύματος και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Π» αποφάσισαν να προσφύγουν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών και ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να ζητήσουν να ασκηθεί έφεση κατά της εν λόγω απόφασης.

Ειδικότερα, δυσαρέσκεια εκφράζεται για το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε όρος επιτήρησης του δολοφόνου! Με άλλα λόγια, το Δικαστήριο επέτρεψε στον 83χρονο να ζει στο σπίτι του, που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι όπου διαμένουν η χήρα και τα 4 ορφανά.

Δηλαδή, θέλοντας και μη, θα έρχεται καθημερινά ο φόνος στα μάτια τους!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Μετα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών (04 και 11/07/2024) ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται, δηλαδή για ανθρωποκτονία με πρόθεση με ανθρωποκτόνο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και να απορριφθούν οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου: ότι τέλεσε την πράξη σε βρασμό ψυχικής ορμής επειδή φοβήθηκε τον δολοφονημένο, ότι βρισκόταν σε μειωμένο καταλογισμό λόγω της ηλικίας του και επειδή έπασχε από κατάθλιψη κ.ά. και ότι ευρισκόταν σε νομιζόμενη άμυνα.

Ο κ. εισαγγελέας πρότεινε επίσης να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του ΑΜ και να απορριφθούν και πάλι όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλε (οι ίδιοι δηλαδή ισχυρισμοί που προέβαλε και για τον φόνο, ως άνω).
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. εισαγγελέα, οι ποινές που αντιστοιχούν στα ως άνω εγκλήματα είναι ισόβια για την δολοφονία του ΠΜ και ποινή καθείρξεως από 5 έως 20 χρόνια για την απόπειρα δολοφονίας του ΑΜ.

Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για την δολοφονία του ΠΜ απορρίπτοντας όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς του (για βρασμό ψυχικής ορμής, μειωμένο καταλογισμό, νομιζόμενη άμυνα).

Εκρινε αθώο τον κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του ΑΜ.

Επέβαλε ποινή καθείρξεως 10 ετών για την ανθρωποκτονία και ποινή 1 έτους για παράνομη οπλοκατοχή τριών λειτουργικών όπλων (καραμπίνα και περίστροφο που χαρακτηρίζονται ως πυροβόλα όπλα και του φονικού δίκαννου που χαρακτηρίζεται κυνηγετικό όπλο) τα οποία κατείχε χωρις νόμιμες άδειες

Ο κατηγορούμενος ζήτησε την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών, του πρότερου σύννομου βίου του, της ανάρμοστης συμπεριφοράς του δολοφονημένου ΠΜ και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μέσα στην φυλακή όπου κρατείται από την ημέρα του φόνου συνεχώς.

Το Δικαστήριο απέρριψε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του δολοφονημένου και έκανε δεκτά τα άλλα δύο.
Σύμφωνα με το νόμο, η ποινή ισόβιας κάθειρξης με ελαφρυντικό ή ελαφρυντικά μειώνεται με πλαίσιο ποινής (5) έως (20) έτη κάθειρξης–συνεπώς το Δικαστήριο επέβαλλε μόνο (10) έτη κάθειρξη.

Στη συνέχεια το Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του κατηγορουμένου να έχει ανασταλτική δύναμη η έφεση που θα ασκήσει και να αφεθεί ελεύθερος.