Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Αλ. Μπογιάκης στον Peloponnisos FM 104,1: Η ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων

Η ΕΛΦΕΕ Αχαΐας ποτέ δεν κλήθηκε από το Επιμελητήριο να διατυπώσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για τις επιχειρήσεις.

πρόεδρος Ο Αλέξανδρος Μπογιάκης με τον Θεόδωρο Λουλούδη

Ο κρίσιμος ρόλος των λογιστών φοροτεχνικών στην υγιή λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αναδείχθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στον Peloponnisos FM 104,1 ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αχαΐας, Αλέξανδρος Μπογιάκης.

Ο εκπρόσωπος του κλάδου στην Αχαΐα, συμμετέχοντας σε μια ραδιοφωνική συζήτηση της ενότητας «Small Talks» με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρο Λουλούδη, περιέγραψε το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που καλούνται να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά οι λογιστές φοροτεχνικοί, με εξαντλητικά ωράρια και πολλές φορές, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Ο κ. Μπογιάκης, αναφερόμενος στα τρέχοντα ζητήματα, επανέφερε με έμφαση το αίτημα του κλάδου για παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον μέχρι τις 26 Ιουλίου οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί να προλάβουν 2,7 εκατ. δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και παράλληλα να έχουν να διαχειριστούν θέματα, όπως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι δηλώσεις ΦΠΑ και η διαβίβαση στοιχείων mydata, κ.ά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι τροποποιητικές δηλώσεις, γιατί οι ασφαλιστικοί φορείς καθυστέρησαν να αποστείλουν κρίσιμα στοιχεία φορολογίας στην ΑΑΔΕ.

Ο Θεόδωρος Λουλούδης, σχολιάζοντας τα παραπάνω, συμπλήρωσε πως οι λογιστές φοροτεχνικοί βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί το πραγματικό πρόβλημα που γεννά αυτή την υπερφόρτωση υποχρεώσεων είναι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στο κράτος, τους ενδιάμεσους επαγγελματίες του κλάδου και τις επιχειρήσεις. Ετσι, αντί να υπάρχει ένα τρίγωνο συνεργασίας, έχουμε μια σχέση αντιπαλότητας και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι το κράτος δεν αντιμετωπίζει τους λογιστές φοροτεχνικούς, ως συνεργάτες και συμβούλους του.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» τόνισε πως η θέση του είναι ότι το Επιμελητήριο οφείλει να διατηρεί σχέση συνεργασίας με τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών, για να παραγάγει πολιτικές που θα προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη φορολογία, αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπογιάκης τόνισε ότι η ΕΛΦΕΕ Αχαΐας ποτέ δεν κλήθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας να διατυπώσει τις θέσεις και τις προτάσεις της, επίσημα ως φορέας, για όσα συμβαίνουν στην αγορά και για τα προβλήματα των επιχειρήσεων, γιατί οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν την γνώση και την εμπειρία να δώσουν διεξόδους και λύσεις.

Ο Μπογιάκης είπε ότι για φέτος οι ατομικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δέχθηκαν μια μαχαιριά με το πλασματικό αποτέλεσμα της τεκμαρτής φορολόγησης, που με βάναυσο τρόπο αντιμετώπισε πολλούς φορολογούμενους που προσπαθούσαν να σταθούν πάλι στα πόδια τους, μετά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται να έχουν δίπλα τους σωστούς συμβούλους και επενδυτικά κίνητρα από το κράτος για να αντέξουν στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοροτεχνικοί έχουν κομβικό ρόλο, γιατί δεν αποτυπώνουν απλά τη φορολογική ύλη αλλά και γιατί λειτουργούν παράλληλα και ως σύμβουλοι των επιχειρήσεων και ως απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας λειτουργίας τους.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μπάλος: Επέστρεψε στην παραλία η πλωτή εξέδρα για την ασφαλή αποβίβαση των επισκεπτών

Οι χλιδάτοι 4ήμεροι εορτασμοί για τον γάμο της χρονιάς στην Ινδία και οι αντιδράσεις για την προκλητική επίδειξη πλούτου

Έλεγχοι σε Καλαμπάκα και Έβρο για την πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πώς μπήκε στην χώρα προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για 1,9 εκατ. φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις