Επιβάλλεται η επανίδρυση Αγροφυλακής ως Αστυνομία Πρασίνου

Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος είναι εκπρόσωπος δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα».

Εξοργίζομαι με το ψεύδος νέων ανθρώπων, που ασχολούνται με τα κοινά και προσπαθούν, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεολογική θεώρηση να δικαιολογήσουν τα πεπραγμένα τους.

Αναφέρομαι στην τελευταία συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Πατρέων στην «Πελοπόννησο» για τη φωτιά στο Γηροκομείο, όπου
επικαλέστηκε, για άλλη μια φορά, την έλλειψη προσωπικού και κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με την γλώσσα της αλήθειας κι όχι της κομματικής προπαγάνδας.

Είναι ο κάθε Δήμος συνέχεια του Κράτους, ναι ή όχι; Πιστεύω, ναι. Αλλωστε βρίσκεται πιο άμεσα δίπλα στον πολίτη σε σχέση με το Κράτος.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το ζήτημα, σε σχέση με τις υποχρεώσεις πολιτών και Δήμου, στον καθαρισμό οικοπέδων. Το Κράτος μεταβίβασε την αρμοδιότητα ελέγχου, επιβολής ποινών και καθαρισμού εντός των ορίων του Δήμου, στο πλαίσιο μέτρων πυροπροστασίας. Τι οφείλει να κάνει ο Δήμος; Να ελέγξει εάν, μέχρι τέλη Απριλίου, έχουν καθαριστεί και στις περιπτώσεις που δεν έχουν οι ιδιοκτήτες προχωρήσει, να σταλεί επιστολή εντός 10 ημερών να συμμορφωθούν στη νομοθεσία, διαφορετικά να προβεί στην επιβολή αναλογούντος προστίμου και στον καθαρισμό, από τον Δήμο, όπου ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλει -ακόμη και με αναγκαστική είσπραξη μέσω Εφορίας- τις δαπάνες και της μεταφοράς υλικών.

Αυτά αποτελούν έσοδα για το Ταμείο του, που δυστυχώς ο Δήμος, για πολιτικούς λόγους δεν εφαρμόζει.

Εύλογα θα μπορούσε ο κ. Αναστασίου να δικαιολογηθεί, ότι δεν έχει ο Δήμος το αναγκαίο προσωπικό για να προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους και να εντοπίσει ιδιοκτήτες. Κύριε Αναστασίου, ποιος ο ρόλος Εκπολιτιστικών Συλλόγων, εάν δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση του Δήμου για τη ζώνη ευθύνη τους, σχετικά με ποια οικόπεδα είναι ακαθάριστα και σε ποιον ανήκουν; Το πράξατε και δεν ανταποκρίθηκαν; Θα μπορούσατε, επίσης, να επικαλεστείτε ότι δεν γνωρίζετε τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι ο Δήμος δεν κάνει διασταύρωση στοιχείων με το Κτηματολόγιο και άρα δεν εισπράττει το αναλογούντα Τέλος Ακίνητης

Περιουσίας από οικόπεδα κι έχει απώλεια εσόδων;

Εύκολα, αυτό αποτελεί ευθύνη του Κράτους, δηλαδή ο έλεγχος, καθαρισμός και έσοδα από πρόστιμα. Συμφωνώ απόλυτα. Διότι ο Δήμος, όπως κι όλοι οι δήμοι, απέτυχε. Γιατί οι δήμοι, όπως και η Πάτρα, δεν καθαρίζουν ούτε τα δικά τους οικόπεδα, θα ασχοληθούν με τις άλλες ιδιοκτησίες!

Το Κράτος θα μπορούσε να επανασυστήσει την Αγροφυλακή, ως Αστυνομία Πρασίνου, να ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πυρασφάλεια και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Οσο για το καθαρισμό οικοπέδων να προσχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτες εργολάβους, αποξήλωση.

Αλλωστε και ο Δήμος Πατρέων κάτι ανάλογο έχει πράξει για τα σχολικά προαύλια.

Το ερώτημα είναι ποια η άποψη του ΚΚΕ και της δημοτικής αρχής σε τυχόν επανασύσταση της Αστυνομίας Περιβάλλοντος; Αν αναζητήσουμε τοποθετήσεις στη Βουλή και ανακοινώσεις του 2005, θα διαπιστώσουμε την αντίθετη άποψη!

Σήμερα, όμως, μπροστά στην κλιματική κρίση και στην ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης (α’ βαθμού) να υλοποιήσει σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών, οφείλουμε να εξετάσουμε τη σύσταση Σώματος «Αστυνομίας Πρασίνου», που θα υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σχετικά με τα κονδύλια, που δίνονται για έργα πυρασφάλειας από το Κράτος, για διάνοιξη ζωνών, καθαρισμό υπαρχόντων, τοποθέτηση δεξαμενών, κ.ά., θα ρωτούσα την δημοτική αρχή. Αλλοι δήμοι κατέθεσαν μελέτες και χρηματοδοτήθηκαν από το «Πράσινο Ταμείο» εντός Αστικών Δασών. Ο Δήμος Πατρέων για ποια έργα κατέθεσε; Μήπως για την τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανάπλαση πλατειών, αφήνοντας στο έλεος της φωτιάς τα αστικά δάση, με το γνωστό αποτέλεσμα στο δάσος Γηροκομείου; Αλλοι δήμοι τοποθετούσαν ανοικτού τύπου δεξαμενές πυρασφάλειας εντός των δασών, για πρόληψη και περιορισμό τυχόν πυρκαγιάς. Στην Πάτρα, τα πυροσβεστικά έφευγαν για ανεφοδιασμό μέσα από τα στενά της Αρόης.

Πυροσβεστικά; Μα οδηγούν δυνάμεις καταστολής. Εμείς θέλουμε ραντιστές με ψεκαστήρες. Το νέο σώμα κατάσβεσης των πυρκαγιών!