Πάτρα: Ενημέρωση Πελετίδη για το Γηροκομειό – Προσλήψεις, χρήματα αλλά κι έντονη κριτική

Στα 670 τα δρομολόγια φορτηγών μόνο για χόρτα από τις αρχές Ιουνίου

Πάτρα

Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας συνεδρίασε χθες το μεσημέρι με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να παραχωρεί ενημέρωση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομειό την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κώστας Πελετίδης, για μία ακόμα φορά τόνισε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς εκτιμά ότι δεν διασφαλίζει την προστασία των δασών και επιπλέον μεταφέρει την ευθύνη στον πολίτη.

«Θα αποκτήσουμε μόνιμο προσωπικό; Ολος ο δημόσιος τομέας είναι ξεδοντιασμένος. Χρειάζονται προσλήψεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Δεν γίνεται με 133.000 ευρώ να γίνονται έργα πρόληψης στην Πάτρα. Χρειάζεται χρηματοδότηση. Εμείς δίνουμε πάνω από 600.000 που τα στερούμε από άλλες ανάγκες» τόνισε ο κ. Πελετίδης που παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία για τη δρομολόγηση έργων.

Ενημέρωσε επίσης πως για την περιοχή του Γηροκομειού οι υπηρεσίες του Δήμου ετοιμάζουν μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα αλλά και για έργα πυροπροστασίας. Θα είναι έτοιμος για λεπτομερή ενημέρωση για το πως θα διασφαλιστεί η περιοχή στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Οπως αναμενόταν, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή Πελετίδη για τις ενέργειες που (δεν) έχει κάνει ώστε να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία στους δημότες.

Ο Κώστας Σβόλης στη σύντομη τοποθέτησή του ευχαρίστησε όλους όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς, συμφώνησε με το γενικό πλαίσιο των διεκδικήσεων αλλά θεωρεί ότι δεν «αρκεί να κουνάμε το δάχτυλο».

«Υπάρχουν ελλείψεις. Χρειαζόμαστε ανθρώπους και μέσα. Οσο βλέπουμε μόνιμα 40άρια και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Θέλει και αυτοκριτική όμως. Πόσα οικόπεδα έχετε διαπιστώσει πως είναι ακαθάριστα; Εχετε επιβάλει πρόστιμα; Ο Δήμος πρέπει να μαζεύει ακόμα και αυτά που οι κακοί πολίτες δε μαζεύουν ή πετούν; Πρέπει!» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σβόλης.

Ο Βασίλης Αϊβαλής επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης στους θύλακες πρασίνου της πόλης και επιπλέον σημείωσε:

«Είναι μεγάλο θέμα τα κομμένα χόρτα που προκύπτουν από καθαρισμούς οικοπέδων. Γίνεται μια προσπάθεια με περιορισμένα μέσα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Να απαλλαγούμε από κλαδιά και χόρτα που βρίσκονται δίπλα σε κάδους. Ξέρετε πόσους λίγους ενεργούς κρουνούς έχουμε στην πόλη; Μήπως θα έπρεπε να προσθέσουμε κρουνούς ακόμα και στους δρόμους που γίνεται ανάπλαση; Στη Ρήγα Φεραίου πείτε μου αν έχουμε έναν».

Ο Πέτρος Ψωμάς, κλείνοντας των κύκλων των τοποθετήσεων των δημοτικών αρχηγών, συνεχάρη όσους πολέμησαν με τη φωτιά, αλλά θεωρεί πως είναι «στα όρια του κωμικού να ακούγεται ότι ο λαός θα σώσει το λαό. Είπατε μόνο για το ΚΚΕ και το Εργατικό Κέντρο, ποιοι άλλοι βοήθησαν είπατε;». Ασκησε δε, δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή επειδή δεν έχει επιβάλλει πρόστιμα για μη καθαρισμένα οικόπεδα, ενώ τόνισε ότι μόνο μέσα στην εφαρμογή Sense city υπάρχουν πάμπολλα αιτήματα που δεν δρομολογούνται.

«Γιατί δεν μας λέτε τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Συντονιστικό για να τις ξέρουμε; Σε τι βαθμό αφορούν υποχρηματοδότηση και σε τι δική σας αδράνεια;» κατέληξε.

Η συζήτηση έκλεισε με τον Κ. Πελετίδη να απαντά στους δημοτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ο δήμαρχος είναι αυτός που συντονίζει μια σειρά από αποφάσεις σε περιπτώσεις ανάγκης, ενώ ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου έχουν γίνει 670 δρομολόγια φορτηγών μόνο για χορτάρια και κλαριά!