«Η Ισπανία έχει σημαδέψει το πριν και το μετά»

Ο Νίλι Περντόμο για την κατάκτηση του Euro 2024, τον Γιαμάλ, την αντιπαλότητα Μπαρτσελόνα-Ρέαλ, την επόμενη ημέρα των πρωταθλητών Ευρώπης, την Παναχαϊκή και τον Καστεγιάνο

Ισπανία

«Πιστεύω ότι η ενότητα που υπήρχε στα αποδυτήρια παρότι παίκτες της έπαιζαν σε αντίπαλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, βοήθησε την ομάδα. Αυτή είναι και η βάση ενός αθλήματος όπως το ποδόσφαιρο, η ενότητα και η αδελφοσύνη». Αυτά τόνισε ο Ισπανός άσος της Παναχαϊκής, Νίλι Περντόμο, όταν στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από τότε που εντάχθηκε στους «κοκκινόμαυρους», τον ρωτήσαμε για το μυστικό της επιτυχίας της Εθνικής ομάδας της πατρίδας του, που θριάμβευσε στο Euro και επικρατώντας στον τελικό 2-1 της Αγγλίας πανηγύρισε για 4η φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

-Περίμενες η Ισπανία να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής;

«Η αλήθεια είναι ότι παρότι είμαι Ισπανός, που πάντα υποστήριζα την ομάδα μου, είχα ούτως ή άλλως καλό προαίσθημα όταν την είδα. Και ειδικά όταν είδα και την εξέλιξη της διοργάνωσης και τη δική της εξέλιξη όσο κυλούσαν τα παιχνίδια».

-Ποιο παιχνίδι ήταν το πιο κρίσιμο;

«Αυτό με τη Γερμανία. Ήταν ένας ισάξιος αντίπαλος για εμάς και η Ισπανία ήξερε πώς να γυρίσει την ψυχολογία της και να στείλει σε όλους το μήνυμα του πόσο δυνατή ήταν στη πραγματικότητα».

-Αυτή η Ισπανία λένε ότι έχει τη σφραγίδα του προπονητή. Ποια είναι η άποψή σου για τον Ντε Λα Φουέντε;

«Δε μπορώ να μιλήσω πολύ για τον κόουτς γιατί είναι σε αυτό το πόστο λίγο καιρό αλλά έχει δημιουργήσει ένα δυνατό γκρουπ και η βελτίωση είναι εμφανής στο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας».

-Πολλοί παίκτες και ομάδες έβγαζαν κούραση στο παιχνίδι τους. Μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Μουντιάλ του Κατάρ και να διεξάγονται οι μεγάλες διοργανώσεις στα μέσω της σεζόν;

«Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κούραση και πιο πολύ όταν παίζουν τόσα πολλά ματς μέσα στη σεζόν αλλά είμαι υποστηρικτής των τουρνουά του καλοκαιριού γιατί τότε είναι που μπορούν πιο πολλοί φίλαθλοι να πηγαίνουν να βλέπουν τα παιχνίδια…».

-Μπορεί αυτή η Ισπανία να κάνει ότι και η ομάδα των Ινιέστα, Τσάβι, να γράψει και αυτή ιστορία με δεδομένο ότι πολλοί παίκτες της είναι νεαροί σε ηλικία;

«Φυσικά, αυτή η ομάδα είναι η νεαρότερη στην ιστορία της Ισπανίας και έχουν ακόμη πολλά να μάθουν οι παίκτες μας. Πιστεύω ότι η Ισπανία έχει σημαδέψει το πριν και το μετά στις διοργανώσεις, εύχομαι τα καλύτερα σε όλους που μπορούν να πάνε και να βοηθήσουν την ομάδα».

-Όλος ο κόσμος μιλάει για το παιχνίδι θαύμα, τον Γιαμίν Γιαμάλ. Επειδή έχεις περάσεις από τη Μασία ποιος είναι ο τρόπος που προετοιμάζει τους νέους για να παίξουν σε υψηλό επίπεδο;

«Η Μπαρτσελόνα έχει κάτι που μόνο λίγες ομάδες έχουν, και αυτό είναι ότι δεν βλέπουν τα διαβατήρια και τις ηλικίες των παιδιών. Εκεί αν είσαι καλός και μπορείς να βοηθήσεις και να υπηρετήσεις το πλάνο είναι δεδομένο ότι θα πάρεις τις ευκαιρίες σου».

-Κάποιοι έχουν φτάσει ήδη να τον συγκρίνουν με τον Μέσι…

«Είναι πολύ εύκολο να βάζεις ταμπέλες, δε πιστεύω πως είναι καλό να λες ότι είναι ο νέος Μέσι ή ο νέος Μαραντόνα, είναι ο Λαμίν Γιαμάλ, ένας παίκτης που σπάει ρεκόρ και εύχομαι να τον δούμε σε αυτό το επίπεδο για πολύ καιρό, όπως είδαμε τον Μέσι και τον Ρονάλντο».

Στην ερώτηση τί μπορεί ο κόσμος της Παναχαϊκής να περιμένει από τον ίδιο και ποια υπόσχεση θα του έδινε ο Νίλι Περντόμο υπογράμμισε τα εξής: «Έρχομαι στην ομάδα για να βοηθήσω όσο μπορώ, μου αρέσει όταν οι οπαδοί μας δίνουν τόσα πολλά. Πραγματικά έμεινα έκπληκτος απ’ τη μεγάλη στήριξη που δείχνουν. Θέλω όταν ξεκινήσει η σεζόν να δω το γήπεδο γεμάτο. Από την πλευρά μου υπόσχομαι ότι σε κάθε ματς θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό».

-Μπορεί η ομάδα να πάρει την άνοδο για τη Super League 1; Τι πρέπει να έχει για να το πετύχει;

«Είναι ένας μεγάλος και δύσκολος δρόμος, μπορεί να έχεις τη καλύτερα ομάδα αλλά η συγκυρίες να σε οδηγήσουν να χάσεις το πρωτάθλημα.

Εύχομαι να αρχίσουμε τη χρονιά με νίκη και έτσι να συνεχίσουμε και σε βάθος χρόνου να ανέβουμε γιατί ξέρω τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος για την ομάδα και τον ευχαριστώ για αυτό. Είμαι πεποισμένος ότι θα έχουμε μία πολύ καλή χρονιά».

-Και μια τελευταία ερώτηση, η άποψη σου για τον, Χάβι Καστεγιάνο, με τον οποίο θα είστε συμπαίκτες στην Παναχαϊκή;

«Τον ξέρω πολύ καλά, παίξαμε μαζί για πολλά χρόνια, στη δεύτερη και στη πρώτη κατηγορία, είναι ένας παίκτης αλλού επιπέδου. Θα μας βοηθήσει πολύ, είμαι πολύ χαρούμενος που θα τον ξανασυναντήσω, πιστεύω ότι και ο κόσμος της ομάδας θα είναι χαρούμενος με την απόδοση του».