Αχαΐα: Αυτοψία σε φράγμα Πείρου-Παραπείρου και οικισμούς μετά τα 4,3 Ρίχτερ, άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό

Αγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό (4,3 R) στον Ερύμανθο, προκαλώντας κινητοποίηση και ανησυχία. Μιλούν στην «Π» ο διευθυντής Σεισμολογίας Ευ. Σώκος και ο δήμαρχος Θ. Μπαρής. Τεχνικά στελέχη του Φράγματος έκαναν έλεγχο για ζημιές και υπαιτιότητητα της δόνησης

Τεχνητή Λίμνη Αστερίου Στο μικροσκόπιο η Τεχνητή Λίμνη Αστερίου, αφού στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί έχουν αποδοθεί σε φράγματα

Αχαρτογράφητο από τους σεισμολόγους είναι το ρήγμα που «γέννησε» τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ προχθές το βράδυ στην περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πείρου–Παραπείρου.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, 20χλμ. από την επιφάνεια και φαίνεται να μην είναι κάτι το ανησυχητικό από τη σεισμική ακολουθία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο ΝΑ άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου, μεταξύ του φράγματος και της Ερυμάνθειας. Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό στα όρια μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα 2 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

Επίσης, ο σεισμός κατά τον κ. Σώκο δεν δείχνει να έχει σχέση και με την τεχνητή λίμνη του φράγματος, καθώς το επίκεντρο εντοπίστηκε σε μεγάλο βάθος. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας τόνισε ότι το φράγμα είναι «ζωσμένο» με δίκτυο σεισμογράφων, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πλήρωσή του με νερό.

Ο κ. Σώκος τόνισε πως, τεχνητές λίμνες συνδέονται με σεισμικά γεγονότα, αλλά αυτή του φράγματος Πείρου–Παραπείρου είναι μικρή, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι πάντα υπό παρακολούθηση.

Τεχνητή Λίμνη Αστερίου

Η τεχνητή λίμνη Αστερίου επιθεωρήθηκε, δεν βρέθηκαν ζημιές και δεν συνδέεται με τη δόνηση

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής μετέφερε στην «Π» πως, από νωρίς χθες το πρωί έστειλε κλιμάκια υπαλλήλων, για να κάνουν ελέγχους για πιθανές ζημιές σε κατοικίες και οικισμούς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά «δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα». Ωστόσο, έχει επικοινωνία με τις Αρχές της Πολιτικής Προστασίας κι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα γίνουν όλα όσα πρέπει. «Καμία ενημέρωση δεν έχουμε, ώστε να ανησυχούν οι κάτοικοι για κάτι» δήλωσε.

Στελέχη της κοινοπραξίας Intrakat–Γκολιόπουλος ΑΤΕ που διαχειρίζεται το φράγμα Πείρου–Παραπείρου, προχώρησαν χθες νωρίς το πρωί σε αυτοψία του έργου, μαζί με υπεύθυνους της επιβλέπουσας υπηρεσίας ΕΥΔΕ Φραγμάτων, όπου διαπιστώθηκε από τους αισθητήρες και τον οπτικό έλεγχο, ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δομική ασφάλεια του έργου. Η δόνηση άλλωστε, δεν ήταν τόσο ισχυρή (4,3) αλλά, το επίκεντρο εντοπίστηκε στο νότιο άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου και γι΄αυτό υπήρξε αυτή η κινητοποίηση.

Ειδικοί τόνισαν στην «Π» ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου δεν συνδέεται με την πρόκληση της σεισμικής δόνησης. Αυτή η επισήμανση έγινε γιατί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί έχουν αποδοθεί στα τεράστια φορτία που προκαλούν τεχνητές λίμνες φραγμάτων.

Τα παρακάτω παραδείγματα είναι επίσημα:

– Μαραθώνας: 1938–5,7 βαθμοί
– Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας: 1966–6,2 βαθμοί
– Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας–Αχελώου: 1969–4,6 βαθμοί
– Λίμνη Πουρναρίου Αρτας–Αράχθου: 1981–5,6 βαθμοί
– Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984–5,4 βαθμοί
– Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης–Αλιάκμονα: 1995–6,5 βαθμοί.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΔΕ Φραγμάτων διαβεβαίωσαν την «Π» ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου, με τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που διαθέτει, δεν μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση του σεισμού, κι αυτό γιατί η πλήρωσή της, έγινε σε διάρκεια 18 μηνών, δηλαδή με πολύ αργό ρυθμό.

Τέλος, ο προχθεσινός σεισμός δεν φαίνεται να σχετίζεται ούτε με τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε γίνει το 2008 με επίκεντρο στη Β∆ Πελοπόννησο, και προκάλεσε δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες ζημιές σε κτίρια της Αχαΐας και της Ηλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Κορύφωση του καύσωνα σήμερα, πού θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος , η πρόγνωση για την Πάτρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Αχαΐα: Η κατάθεση του φίλου του «εξαφανισμένου» ψαροντουφεκά – «Αναψα τον φακό και είχε χαθεί» ΦΩΤΟ

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα και τα «φλερτ» της ηγεσίας

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιουλίου λόγω Αγίου Πνεύματος, οι ημερομηνίες

ΒΙΝΤΕΟ από την εξουδετέρωση νάρκης στο Καβούρι

Ηλεία – Δολοφονία 11χρονης: Αμετανόητος ο 37χρονος δράστης, αυξάνονται οι φόβοι για βεντέτα

Ομόφωνα αθώος ο Πατρινός παιδίατρος, που κατηγορείτο για ασέλγεια, το «κλειδί» στην υπόθεση