Αχαΐα: Διάχυτη δυσπιστία για τον «γάμο» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Στελέχη της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης απαντούν

Εκτίμηση ότι η μέχρι τώρα συζήτηση δε γίνεται σε πολιτικό επίπεδο

Αχαΐα

Θα μπορούσε ν’ αναρωτηθεί κάποιος «κι αυτούς τι τους νοιάζει αν γίνει ή δεν γίνει ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Τι λόγος τούς πέφτει;».
Κι όμως, τους πέφτει. Kαι στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Νέα Αριστερά.

Γιατί κι αυτοί στο κεντρο-αριστερό μπλοκ ανήκουν. Γιατί κι αυτοί, η πλειοψηφία έστω, πονάνε και υπηρετούν τον χώρο. Αρκετοί, δε, απ’ αυτούς έχουν «θητεύσει» στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.

Κι όσο να ‘ναι, μια τέτοια εξέλιξη, είτε προχωρήσει είτε ναυαγήσει, θα επηρεάσει και τα δικά τους κόμματα.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο στελέχη της Νέας Αριστεράς και δύο της Πλεύσης Ελευθερίας και ρώτησε:

-Πώς κρίνετε την επιχειρούμενη και προτεινόμενη από κάποιους συνένωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Το θεωρείτε εφικτό ή ανέφικτο;
-Θα ήταν, πιστεύετε, μια τέτοια συνένωση η ευκαιρία για την ανάσταση της Κεντροαριστεράς ή όχι;

Κώστας Σπαρτινός: Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι πολιτική

Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ήταν αναγκαία έτσι κι αλλιώς αμέσως μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, αυτή η ανάγκη έγινε πασιφανής. Η ΝΔ χάνει με κραυγαλέο τρόπο, ταυτόχρονα χάνει και η προοδευτική αντιπολίτευση, όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αποδείξουν στην εμβρόντητη κοινωνία ότι είναι οι … κερδισμένοι των ευρωεκλογών.
Το κύριο ερώτημα όμως δεν είναι οι εσωκομματικές αψιμαχίες περί όνου σκιάς, αλλά η «επόμενη μέρα». Αυτή η συζήτηση μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτήσει πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά, αλλά περιορίζεται στις αντιπαραθέσεις για τα πρόσωπα και την εσωκομματική νομή της εξουσίας. Επανέρχονται –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– δοκιμασμένα σενάρια είτε μιας τεχνητής συγκόλλησης (κάποτε με πολυχρησιμοποιημένα υλικά) είτε μιας μαγικής λύσης στο πρόσωπο ενός νέου αρχηγού (είδαμε πώς πρόκοψαν κάποιοι με τη συνταγή Κασσελάκη).
Στη Νέα Αριστερά οι εξελίξεις αυτές δεν μας είναι αδιάφορες. Το αντίθετο. Η όξυνσή τους μπορεί –αυτό αφορά και εμάς– να αποκτήσει πολιτική ουσία και να συνδεθεί με το ερώτημα της επεξεργασίας ουσιαστικών απαντήσεων στην πολιτική της Δεξιάς.

* Ο Κ. Σπαρτινός είναι πρώην βουλευτής, νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς.

Κώστας Μάρκου: Δεν συζητούν για την αποτυχία τους

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει την αναντιστοιχία μεταξύ κοινωνικής δυσφορίας και πολιτικής έκφρασης, και ειδικά σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση.
Οι εκλογές ανέδειξαν και το πρόβλημα της Αριστεράς με την ευρεία έννοια. Την ώρα που η ΝΔ χάνει 12 μονάδες, κανένα από τα προοδευτικά κόμματα δεν έπιασε του στόχους του, την ώρα που είναι κυρίαρχο το ζήτημα της ακρίβειας, ένα κατεξοχήν ζήτημα της αριστερής ατζέντας.
Το αποτέλεσμα ανέδειξε το αδιέξοδο όλων των στρατηγικών που έχουν υιοθετήσει τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, από τη ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά μέχρι το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Κασσελάκη.
Τα δεδομένα αυτά πυροδότησαν ταυτόχρονη κρίση στα κόμματα. Αυτή εκφράζεται με ιδιαίτερη ένταση στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κύριο ερώτημα προφανώς αφορά την «επόμενη μέρα» του χώρου. Αυτή προς το παρόν δεν έχει αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά περιορίζεται στη συζήτηση για τα πρόσωπα και τις εσωκομματικές έριδες. Τα δύο κόμματα δεν συζητούν επί της ουσίας της αποτυχίας τους και οι όποιες μικρές ή μεγάλες αντιπολιτεύσεις στο εσωτερικό τους δεν προκρίνουν προς το παρόν μια πολιτική απάντηση στην κρίση τους.
Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αδιάφορες. Το αντίθετο. Τούτων δοθέντων είναι ανάγκη η ανασυγκρότηση και η ανασύνθεση της Αριστεράς να γίνει υπόθεση της κοινωνίας. Αλλωστε και στο παρελθόν, σε όλα τα ενωτικά εγχειρήματα της Αριστεράς, προωθούσα δύναμη ήταν πάντα η ίδια η κοινωνία.

* Ο Κώστας Μάρκου είναι πρώην βουλευτής και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς.

Ανδρέας Ρέγκλης: Μεγάλος κίνδυνος για οριστική καταδίκη…

Η επιχειρούμενη συνένωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον περιλαμβάνει τα «παλιά υλικά», με σκοπό τη διεκδίκηση εξουσίας, ως αυτοσκοπό, δεν μπορεί να αποδώσει κατά την άποψή μου.
Η ανασύσταση της κεντροαριστεράς θα έχει νόημα μόνο εάν είναι ουσιαστική επί τη βάσει προσώπων, προτάσεων και επιδιώξεων που θα έχουν στόχο την ορθή διακυβέρνηση της πατρίδας μας και την ευημερία των πολιτών σε κάθε επίπεδο. Αλλιώς, ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ της μνημονιακής εποχής του 2015, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ιδέα της κεντροαριστεράς η ανασύσταση με τα παλιά υλικά.
Σε περίπτωση δε αποτυχίας του εγχειρήματος, η ίδια η έννοια της κεντροαριστεράς θα καταδικασθεί στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών σε βάθος χρόνου και θα οδηγηθεί σε ουσιαστική αδυναμία επανάκαμψης στο πολιτικό σκηνικό.
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συμπράξει σε σχήμα που θα ξεπλύνει πρόσωπα με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες -κάποια και με ποινικές ευθύνες-.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την αυτοκάθαρσή τους. Οπως σημείωσε πρόσφατα και η κ. Κωνσταντοπούλου, την προσπάθεια αυτή την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, καθώς η αυτοκάθαρση είναι μια διαδικασία υγείας. Η Πλεύση Ελευθερίας αγωνίζεται για να αλλάξει ο τρόπος άσκησης της πολιτικής. Αυτό θα γίνει αν πάψουν τα πολιτικά πρόσωπα να ενδίδουν στη λαγνεία της καρέκλας.

* Ο Ανδρέας Ρέγκλης ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας.

Στάθης Κολλιόπουλος: Ο ένας βολεύεται, ο άλλος ψαρεύει

Εγώ βλέπω πως γίνεται ένα παιχνίδι σε πολύ νεφελώδες τοπίο. Και ακατανόητο παιχνίδι. Μέχρι χθες, ο Κασσελάκης άδειαζε τον Ανδρουλάκη κι ο Ανδρουλάκης τον Κασσελάκη; Πώς τώρα αυτοί οι δύο θα μπορέσουν να συνεννοηθούν; Και με ποιον αρχηγό; Αφού ο ένας δεν αποδέχεται τον άλλο, τον βλέπει με μισό μάτι. Κι ο Ανδρουλάκης είναι υπό διαρκή και μεγάλη αμφισβήτηση μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Πώς θα πάρει πρωτοβουλία για τέτοια ενέργεια; Ο δε Κασσελάκης συμπεριφέρεται σαν Ναπολέων Βοναπάρτης αρκετές φορές. Τι συνεργασία να δεχθεί; Η μόνη συνεργασία που θα μπορούσε να σταθεί, και με την Πλεύση παρούσα, είναι στη Βουλή. Να φέρνουμε προτάσεις και τις στηρίζουμε από κοινού. Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν μπαίνει σε τέτοια παιχνίδια. Ας το ξεχάσουν. Επιμένω, όμως: θεωρώ πως η περιβόητη συνεργασία που δήθεν κυοφορείται, θα αποδειχθεί αέρας κοπανιστός. Ο Ανδρουλάκης βολεύεται με τα σενάρια για ν’ αποφεύγει την καυτή συζήτηση για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και ο Κασσελάκης ψαρεύει όπου να ‘ναι. Ρίχνει δίχτυα κι ό,τι πιάσει».

* Ο Στ. Κολλιόπουλος είναι πολιτευτής της Πλεύσης, πρώην υποψήφιος βουλευτής.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, σκότωσε τη σύζυγό του με κατσαβίδι

Συναγερμός στην Περιφέρεια, έκτακτη συνεδρίαση για πυρκαγιές, που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων

Καιρός: Εκρηκτικός συνδυασμός ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιού, η πρόγνωση για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Μήνυμα ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ για Κύπρο: «Πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε, να επιδιώξει διπλωματική λύση»

Trannos: Γιατί συνελήφθη ο γνωστός τράπερ