Αχαΐα: Εκτεθειμένα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως κινδυνεύουν να αδικηθούν νοικοκυριά με χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, που έχουν ενεργοβόρες συσκευές, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ή παρεμβάσεων εξοικονόμησης στα σπίτια τους. Σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας, λίγοι είναι οι ιδιώτες που επενδύουν σε κοστοβόρες εργασίες.

Αχαΐα: Εκτεθειμένα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια

Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας για το δημόσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για παρόμοιες κινήσεις και προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς περιορισμό ή και κατάργηση οδεύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις των καταναλωτών, στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων εξοικονόμησης, μίλησε για νέα σχήματα «δίκαια και εστιασμένα», τα οποία θα περιέχουν οικονομικά κίνητρα, συνδυασμένα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και πιθανόν και στις επιχειρήσεις.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Στο τραπέζι βρίσκονται δύο βασικά σενάρια, για το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος:

* Χορήγηση επιδότησης, που θα κλιμακώνεται με την επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης.

* Παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία θα συναρτάται με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση, κινδυνεύουν να αδικηθούν νοικοκυριά με χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο, που έχουν ενεργοβόρες συσκευές, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ή παρεμβάσεων εξοικονόμησης στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα η μη ελεγχόμενη αυξημένη κατανάλωση τους να έχει μειωμένη επιδότηση.

Αχαΐα: Εκτεθειμένα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια

Ο Αρης Γκατζόγιας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρη Γκατζόγια, η αξιοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις σε μια κατοικία, ιδιαίτερα αν είναι παλαιάς κατασκευής.

Ομως, υπό τις παρούσες συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας, λίγα είναι τα νοικοκυριά που μπορούν να επενδύσουν σε τόσο κοστοβόρες εργασίες, εκτίμησε ο κ. Γκατζόγιας, και περιορίζονται σε αλλαγή κουφωμάτων, σκίαστρα και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Γι΄αυτό και από το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ», βγήκαν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιλαχόντων, επειδή δεν αξιοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι δεσμευμένοι πόροι της δράσης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ

Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που επενδύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, ενόψει των δύσκολων χειμώνων που έρχονται.

Αχαΐα: Εκτεθειμένα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια

Ο Νίκος Φωτόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας Νίκος Φωτόπουλος, εργάζεται αυτή την περίοδο σε μια ανακαίνιση κατοικίας στην Πάτρα. Αναβαθμίζει την ηλεκτρολογική της εγκατάσταση, γιατί ο ιδιοκτήτης έκανε σημαντικές εργασίες εξοικονόμησης, μεταξύ των οποίων ήταν και η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Πρόκειται για ακριβή εγκατάσταση, τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, όμως σε λίγα χρόνια θα υποχρεωθούμε όλοι να εγκαταλείψουμε τους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης και τα κλασικά καλοριφέρ, για να στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές.

Ακόμα, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι στις επιλέξιμες εργασίες του προγράμματος «Εξοικονομώ», θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και ηλεκτρολογικές εργασίες. Οπως είπε, η εγκατάσταση καινούργιων και μεγάλων κλιματιστικών μονάδων στα σπίτια, δεν μπορεί να γίνεται πάνω στις υπάρχουσες γραμμές ηλεκτροδότησης. Η αλλαγή των ασφαλειών δεν αρκεί ως μέτρο πρόληψης. Οι συσκευές αυτές, πρέπει να τροφοδοτούνται ξεχωριστά με ρεύμα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος ή και υπερθέρμανσης των γραμμών, ειδικά σε παλαιά σπίτια, ενώ παρομοίως θα έπρεπε να χρηματοδοτείται και η αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού πίνακα των κατοικιών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση νυν και πρώην δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου - Νέα ανακοίνωση Παπαδόπουλου
Ηλεία: Αίσιο τέλος για τον 57χρονο στο Κάτω Σαμικό - Βρέθηκε ζωντανός
Πάτρα: Τα τραπεζάκια... ακόμα πιο έξω - Τα οφέλη της εστίασης και οι διαμαρτυρίες πολιτών
Αχαΐα: Ηλικιωμένος αγνοείτο επί ώρες, εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή - Καλούσε σε βοήθεια αλλά δεν τον άκουγαν!