Αχαΐα: Η κλιματική αλλαγή πηγή πύρινου κινδύνου – Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Αχαΐα: Η κλιματική αλλαγή πηγή πύρινου κινδύνου - Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος

Αρχίζει από αύριο 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου η φετινή αντιπυρική περίοδος. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν σειρά συσκέψεων και επαφών του τοπικού Πυροσβεστικού Σώματος με τους εμπλεκόμενους φορείς – γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμους κ.λπ. – για τη σύνταξη του νέου επιχειρησιακού σχεδίου.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Και φέτος βασική προτεραιότητα είναι η πρόληψη με στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο βασικός κορμός του σχεδιασμού για τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές, από τον περυσινό. Η διαφοροποίηση εντοπίζεται στην ενίσχυση εναέριων μέσων, αλλά και  περιπολικών οχημάτων σε ευαίσθητες περιοχές.

Πρόκειται για δυναμικό σχεδιασμό, που παρέχει τη δυνατότητα αναδιάταξης των δυνάμεων -μέσω επικαιροποίησής του- στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές που διαπιστωθεί εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, ότι «κοκκινίζουν». Αυτές είναι οι περιοχές με μεγάλη δασική έκταση, εντός των οποίων βρίσκονται οικισμοί και χωριά.

«Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, όσον αφορά των αριθμό των οχηματών και των περιπολικών. Ηδη στα Ιόνια Νησιά έχουμε επιπλέον 5 οχήματα, στη Δυτική Ελλάδα είμαστε στα ίδια επίπεδα και στην Πελοπόννησο έχουμε συν 11 οχήματα. Έχουμε μια βελτίωση, αναφορικά με τον αριθμό των περιπολικών για την κάλυψη του δασικού τομέα» δήλωσε στην «Π», ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα, υποστράτηγος Γιώργος Πουρναράς, επισημαίνοντας πως στα περυσινά επίπεδα θα είναι και η δύναμη των πτητικών πυροσβεστικών μέσων.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ

Στις 5 Μαΐου, το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στη Δυτική Ελλάδα θα ενισχυθεί με την πρόσληψη 145 εποχικών πυροσβεστών.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα θα αναλάβουν δράση συνολικά 36 άτομα (19 μάχιμοι, 17 οδηγοί), στην Ηλεία 80 (46 μάχιμοι, 33 οδηγοί, 1 πυροφύλακας) και στην Αιτωλοακαρνανία 29 (16 μάχιμοι, 11 οδηγοί, 2 πυροφύλακες). Σε αυτά προστίθενται και τα 40 άτομα που θα στελεχώσουν το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, με έδρα τον Αραξο.

Οι όποιες ελλείψεις  σε ανθρώπινο δυναμικό θα καλυφθούν με τη διαδικασία των εσωτερικών μετακινήσεων και την ανακατανομή των μόνιμων πυροσβεστών.

ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ

Διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων εναέριων πυροσβεστικών προβλέπεται στον σχεδιασμό. «Καταρχήν τα εναέρια μέσα μισθώνονται για την αντιπυρική περίοδο. Η κατανομή γίνεται από το αρχηγείο με βάσει τις υπηρεσιακές ανάγκες της κάθε Περιφέρειας. Θεωρώ αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή,  ότι θα έχουμε τα ίδια μέσα», επεσήμανε ο κ. Πουρναράς

Στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα βρίσκονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, 12 ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 9 βαρέος τύπου, ενώ αναμένεται η προσθήκη ενός ακόμα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 10, συν τα εθνικά εναέρια μέσα (καναντέρ) και τα ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

ΔΑΣΗ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη φύλαξη και περιφρούρηση των δασικών εκτάσεων. Εκτός των περιπολιών εντός των δασών, θα υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις πλησίον αυτών, με στόχο την άμεση ανταπόκριση στην περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος.

Τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι «4», με βάσει τους χάρτες της γγ Πολιτικής Προστασίας, θα τίθεται σε άμεση εφαρμογή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΕΛΑΣ, το μέτρο της απαγόρευσης  κυκλοφορίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

Μεταξύ των «κόκκινων» σημείων και όχι αδίκως, καθώς κάθε καλοκαίρι μπαίνει στο στόχαστρο εμπρηστών, είναι το δάσος της Στροφυλιάς – προστατευόμενη περιοχή Natura- για το οποίο δεν έκρυψε την ανησυχία του ο συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. «Πρόσφατα είχα συνάντηση με τον φορέα διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλίας, είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ενημερώθηκα πως φέτος θα διαθέτουν ένα επιπλέον όχημα περιπολίας, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η περιοχή και από εμάς και από την πλευρά τους, αν συμβεί κάτι να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο», δήλωσε ο κ. Πουρναράς.

Τι καλοκαίρι μάς περιμένει με βάση τις εκτιμήσεις; Να νιώθουμε ασφαλείς;

«Να νιώθετε ασφαλείς, εμείς είμαστε πάντα δίπλα σας, οποιαδήποτε στιγμή και για όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.  Θα ήταν παρακινδυνευμένο και λάθος από τη πλευρά μου να πούμε οτιδήποτε για το πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι. Για εμάς όλα τα καλοκαίρια είναι δύσκολα, σίγουρα η παρατεταμένη ανομβρία είναι φαινόμενο αρνητικό και η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και θα πρέπει και οι πολίτες να αποκτήσουν πυροσβεστική παιδεία και σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για την προστασία των περιοχών, με τους καθαρισμούς, με τα σχέδια εκκένωσης. Βέβαια σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς,  αφενός σε επιχειρησιακό επίπεδο αντιμετώπισης μιας εκτεταμένης πυρκαγιάς και αφετέρου, εάν χρειαστεί σε έσχατη λύση να γίνει εκκένωση αυτή, να γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Τι εννοείτε με την αναφορά σας πως πρέπει να αποκτήσουμε πυροσβεστική παιδεία;

«Θα πρέπει ο πολίτης να μάθει τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει, πότε να βάλει φωτιά πότε όχι, τι απαγορεύεται, πότε πρέπει να κάνει θερμές εργασίες και το βασικότερο, εάν βρεθεί σ΄ένα περιβάλλον πυρκαγιάς τι πρέπει να κάνει, ούτως ώστε να μπορέσει να προστατευθεί. Ηδη αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν στα σχολεία και ενημερώνουν τους μαθητές. Διαπιστώνω, ότι άτομα νεότερης ηλικίας αποκτούν πυροσβεστική παιδεία, αλλά και αγάπη για το περιβάλλον εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους που ίσως έχουν μάθει διαφορετικά. Θα πρέπει να υπάρχει μια στοχευμένη κίνηση της Πολιτείας και μια γενικότερη οργάνωση, όσον αφορά την πληροφόρηση. Βέβαια και στο site του Πυροσβεστικού Σώματος και της γγ Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν αναλυτικά οι οδηγίες για το τι πρέπει να αποφεύγουμε, ποιες ημέρες επιτρέπεται η καύση, με ποια μέτρα. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι πως οι συνθήκες πλέον είναι διαφορετικές».

Υπενθυμίζεται πως με την  υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας σε όσους συλληφθούν για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι 40 ιπτάμενοι της «Αφροδίτης»

Το ελικόπτερο που φέρει την κωδική ονομασία «Αφροδίτη» έχοντας ως βάση την Ανδραβίδα, όποτε και όπου χρειαστεί θα «σηκώνεται» και θα μεταφέρει  το πεζοπόρο τμήμα Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας (Aραξος). Είναι η αερομεταφερόμενη ομάδα άμεσης επέμβασης  και κατά κύριο λόγο επιχειρεί στα νησιά του Ιονίου και κατ΄ επ;eκταση σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Αποτελείται από 40 άτομα, κυρίως από εποχικούς υπαλλήλους με επικεφαλής μόνιμους πυροσβέστες. Καθημερινά μια ομάδα θα βρίσκεται σε επιφυλακή, για να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

papagian@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ