Αχαΐα: Κινείται νομικά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη διάθεση self test από σούπερ μάρκετ

Mηνυτήρια αναφορά καταθέτει σήμερα κατά παντός υπευθύνου χορήγησης των self test από τα σούπερ μάρκετ, o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Α. Σοφιανόπουλος.

sofianopoulos

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την απόφαση χορήγησης των self test από τα σούπερ μάρκετ, θα καταθέσει σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Το βήμα αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Σοφιανόπουλος, την πρωτοβουλία για το οποίο ανέλαβε ο ίδιος, γίνεται υπό το σκεπτικό ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και καταπατείται κάθε νομική προϋπόθεση στη χορήγηση και διακίνηση των προϊόντων αυτών από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο κ. Σοφιανόπουλος «με υπουργική απόφαση νομοθετείται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, η διάθεση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος self-test από υπεραγορές τροφίμων και παντοπωλεία, μόνο για το Νομό Αχαΐας.

Στην αιτιολογία της απόφασης αναφέρεται αφενός πως δε διασφαλίζεται η καθολική ή ισχυρά πλειοψηφική συμμετοχή των φαρμακείων του ΦΣΑχ από την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης της 22/6/2021 και αφετέρου δεν θα διατίθεται τα self-test από τα φαρμακεία κατά τις εφημερίες/διημερεύσεις/διανυκτερεύσεις» και προσθέτει:«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία παίρνει νομική μορφή κυβερνητικής-υπουργικής απόφασης και η οποία επί της ουσίας ορίζει ποσοστά αποφάσεων γενικής συνέλευσης τα οποία κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης επιτρέπουν την τήρηση των νόμων. Πιο συγκεκριμένα δεν της αρκεί οριακή πλειοψηφία – θα επιθυμούσε ισχυρότερη. Περαιτέρω σχολιασμός γελοιοποιεί τη λέξη δημοκρατία».

Παράλληλα ο κ. Σοφιανόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «πέραν του γεγονότος ότι βάζει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, μη τηρώντας τις προϋποθέσεις αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης ιατροτεχνολογικού προϊόντος όπως αυτές κατά νόμο αναγράφονται, δημιουργεί ζήτημα και στο Φ.Σ. Αιγιάλειας, ο οποίος ουδέποτε έλαβε αποφάσεις ανάλογες με του Φ.Σ. Αχαΐας και η αυθαίρετη παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ούτε με τα αναγραφόμενα αστεία επιχειρήματα στη συγκεκριμένη ΚΥΑ δε μπορεί να αιτιολογηθεί».

Για τους λόγους αυτούς καταθέτει σήμερα μηνυτήρια αναφορά και με επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο «να παρέμβει στο ΣτΕ ως καθ’ ύλην αρμόδιος της συμφωνίας με το Κράτος για τη χορήγηση self-test από τα φαρμακεία μας αλλά και ως Β’βάθμιο όργανο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας όσον αφορά στην τήρηση των προϋποθέσεων αποθήκευσης, διακίνησης και διανομής των self-test».

Τέστ από σούπερ μάρκετ χωρίς υποχρέωση

Και σούπερ μάρκετ της Αχαΐας επιστρατεύθηκαν από χθες, στη διανομή των self test προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το εγχείρημα ξεκίνησε από χθες στην Πάτρα με τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που ανέλαβαν τη διανομή, να ανταποκρίνονται χωρίς πρόβλημα στην αρμοδιότητα που τους ανατέθηκε.

Η «Π» βρέθηκε χθες σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας που μοιράζει ελεύθερα στους δικαιούχους πολίτες τα self test και διαπίστωσε ότι η διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που κάνουν και τα φαρμακεία.

Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή που θα ζητήσει το δωρεάν self test, χωρίς να έχει προηγηθεί ή να ακολουθήσει κάποια αγορά προϊόντος, τόνισε στην «Π» ο υπεύθυνος του καταστήματος.

Η διαδικασία είναι απλή και ίδια με τα φαρμακεία και τηρείται αυστηρά. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης μπαίνει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω της σελίδας της ΗΔΙΚΑ, δηλώνει τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου και επιβεβαιώνει την ταυτοπροσωπία με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς του.
Τα self test φυλάσσονται σε ασφαλισμένο χώρο με τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και την κατάλληλη θερμοκρασία.
 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

216283010 365313098296738 4905274864522951388 n
ΜΗΧΑΝΗ
AMBROSIOS
kafsonas 2