Αχαΐα: Μηνύματα και διαμαρτυρίες για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

image 571188

O φετινός εορτασμός της πολύ σημαντικής για τον πλανήτη ημέρας, Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη μία πρωτοφανής μάχη ενάντια του κορονοϊού. Ενα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού και οι νίκες που έχουν σημειωθεί στο μέτωπο της καταπομολέμησής του είναι μικρές σε σχέση με την εξάπλωσή του και την ταχύτητα της διείσδυσης που έχει στις κοινωνίες όλων των κρατών του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με έναν κοινό εχθρό. Η πανδημία αποτελεί το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας που απαιτεί τη σύμπραξη όλων και κυρίως τη συμμετοχή των πολιτών για την καταπολέμησή της.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Με αφορμή τη σημερινή μέρα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται και φέτος σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα. Σε εποχές υγειονομικής κρίσης συνειδητοποιούμε ότι η υγεία είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό για την ανθρώπινη ζωή. Είναι χρέος όλων μας να επενδύσουμε στη Δημόσια Υγεία, καθώς και να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που καθημερινά, πάνω από ένα χρόνο τώρα, δίνουν τη μάχη τους υπερβαίνοντας τα όριά τους για να είναι δίπλα στον κάθε ασθενή με κορονοϊό σε τούτο τον πλανήτη.

Ας μην ξεχνάμε επίσης όμως ότι η κρίση θα περάσει. Αναλογιζόμενοι ειδικά την ημέρα αυτή την πίεση στο υγειονομικό μας σύστημα ας τηρήσουμε πιστά τα περιοριστικά μέτρα, ας εκδηλώσουμε την υπεύθυνη στάση μας με την ωριμότητά μας και ας δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία ειδικά τώρα που έχουμε στα χέρια μας και σοβαρά εργαλεία για την αντιμετώπιση της νόσου όπως οι εμβολιασμοί και η ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ διάγνωσης της νόσου».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΟΥΖΔΑΜΠΑΝΗΣ

Σε μηνυμά του γαι τη σημερινή ημέρα ο νεφρολογος και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Περικλής Δουζδαμπάνης αναφέρει:

«H 7η Aπριλίου έχει θεσπιστεί ως η  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η ημέρα αυτή βρίσκει την ανθρωπότητα για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορύφωση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας που έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας και έχει αφήσει δυστυχώς χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο. Οι Ελληνες γιατροί που έχουν επιτελικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Υγείας στα Ιδιωτικά Ιατρεία, στα Διαγνωστικά Εργαστήρια καθώς και στα Εμβολιαστικά Κέντρα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Οι Ελληνες πολίτες μπροστά στο μείζον αυτό θέμα της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και ύψιστο αίσθημα ατομικής ευθύνης.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί συμπατριώτες μας έχασαν την μάχη με την πανδημία και κατέληξαν, το γεγονός αυτό μας προκαλεί οδύνη και ειλικρινά συναισθήματα συμπάθειας και συμπαράστασης στα θύματα και στις οικογένειες τους.

Η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στα νοσοκομεία, στους ιατρούς, στους νοσηλευτές αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό που δίνουν ένα μοναδικό αγώνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

H ΙΕΔΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και με διάφορους κοινωνικούς φορείς, στα πλαίσια της κοινής δράσης για την καταπολέμηση πανδημίας έχει διοργανώσει με εξαιρετική επιτυχία εκστρατεία ενημέρωσης καθώς και εθελοντική αιμοδοσία όλων των μελών της. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας αλλά και στον βαθμό που μας επιτρέπεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Στις δύσκολες αυτές ώρες πρέπει να αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων αυτών που παρά τους κινδύνους πράττουν το καθήκον τους απέναντι στο συνάνθρωπο μας. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση σε όσους συμπολίτες μας έχουν νοσήσει.

Ελπίζω πως με την ταχεία εμβολιαστική κάλυψη όλων των συμπολιτών μας θα καταπολεμήσουμε την πανδημία και θα πάρουμε και πάλι τη ζωή στα χέρια μας».

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

Η Οργάνωση Μελών Υγειονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας  σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος με μια αποτυχημένη διαχείριση από μέρους της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, λόγω των εμμονών της στην προάσπιση των συμφερόντων του μεγαλοϊδιωτικού τομέα! Η μάχη κατά της διασποράς χάθηκε και γίνεται μια προσπάθεια με την δημιουργία ψευτοΜΕΘ και με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και όχι μόνιμου, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό και υγειονομικό πρόβλημα…

Η ανόρθωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διάρκεια της αριστερής διακυβέρνησης και η ασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών υπήρξαν δύο κορυφαία από τα πολλά που πετύχαμε εν μέσω πτώχευσης και μνημονίων.

Ολοι και όλες μαζί για την δεύτερη φορά Αριστερά γιατί εμείς επιλέγουμε τα δύσκολα, μένοντας δίπλα στον λαό για μια ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας».

ΕΙΝΑ

«Η παγκόσμια ημέρα για την υγεία βρίσκει την επιδημία στη χώρα μας στο χειρότερο σημείο από την έναρξή της. Οι νεκροί από την νόσο ξεπερνούν τους 8.000. Η πληρότητα στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεπεράσει το 100% και ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε πρόχειρους αναπνευστήρες, χωρίς παρακολούθηση, υποθεραπευόμενοι σε πρόχειρες κλίνες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) με αφορμή τη σημερινή μέρα.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών προσθέτουν ότι:

«Το ίδιο αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό καλείτε να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιους ασθενείς στις κλινικές covid που αυξάνονται καθημερινά καταλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των κλινικών των νοσοκομείων.

Η “λοιπή νοσηρότητα” στα δημόσια νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζεται, με κλειστά τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία». 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΓΝΠ

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΠ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η σημερινή μέρα γιορτάζεται: «Κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας Covid-19. Με παγκόσμιες επιπτώσεις στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Με εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στις κλινικές και στις μονάδες. Με εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας άλλων νόσων στην αναμονή. Με μια νόσο πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά μέσα στις δυνατότητές μας. Εκείνες που σφυρηλατούν την κοινωνική συνευθύνη μας. Εκείνων που η ευθύνη της πρώτης γραμμής μένει αταλάντευτη. Και συνεχίζουν, έχοντας απώλειες. Εκείνων που η βαρβαρότητα της νόσου τους πήρε πρόωρα. Τα συστήματα υγείας παγκόσμια πιέστηκαν, μόχθησαν άλλα άντεξαν μέχρι τώρα χάρη στην αυταπάρνηση των συναδέλφων».

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε εν μέσω κορονοϊού, με μεγάλες αλλαγές στο Νοσοκομείο και στο προσωπικό, στους συναδέλφους – μέλη μας, χωρίς δυστυχώς ποτέ να ερωτηθούμε σχετικά και χωρίς να έχουμε καμία μα καμία ενημέρωση από τους διοικούντες.

Προχώρησαν σε χωροταξικές – λειτουργικές και εργασιακές μεταβολές, που σαφώς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν ήταν ή δεν είναι οι πιο ενδεδειγμένες, σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να μείνει εκτός κορονοϊού, για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες που χρίζουν την βοήθειά του και για μια σειρά άλλων προβλημάτων που σαφώς δεν έχουν εκλείψει και ταλαιπωρούνται αφάνταστα γι’ αυτά, αναζητώντας την περίθαλψή τους ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα που σαφώς θα έπρεπε να είχε επιταχθεί για να στηρίξει το σύστημα και την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σήμερα η ΕΙΝΑ και τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία καλούν σε συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, 1 μ.μ. στο ΠΓΝΠ και 12 μ.μ. στον «Αγιο Ανδρέα».  

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

diasolinomenoi meth
MARKOU 1
ekkenosi kamares
collage 59 e1627880374215