Αχαΐα – Οδοντωτός: Κίνδυνος το ποτάμι να παρασύρει τη γραμμή! – Η «Π» αποκαλύπτει έγγραφο του ΟΣΕ

Η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής Υπηρεσίας Πάτρας χτυπά «καμπανάκια» και καλεί συναρμόδιες Αρχές να κάνουν έργα, μετά τα πρόσφατα κατολισθητικά φαινόμενα και τον εγκλωβισμό επιβατών στον Οδοντωτό. Διευρυμένη σύσκεψη τη Δευτέρα 11/03/2024, στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

Σαφής αναφορά για παράσυρση της σιδηροδρομικής γραμμής του Οδοντωτού από ενδεχόμενη υπερχείλιση του Βουραϊκού ποταμού, εξαιτίας φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί στην κοίτη του, γίνεται σε έγγραφο του ΟΣΕ που αποκαλύπτει σήμερα η «Πελοπόννησος».

Πάτρα: Ποιοι και γιατί «χτυπούσαν τα κουδούνια…» στην Περιφέρεια για τον Οδοντωτό – Η εσπευσμένη επίσκεψη

Αποδέκτες του εγγράφου με ημερομηνία αποστολής 1η Μαρτίου του 2024, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και το Δασαρχείο Αιγιαλείας, ενώ κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου, στη Hellenic Train και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Μέσω του εγγράφου που εστάλη από τη Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής Υπηρεσίας Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας, τμήμα Πάτρας, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τα πρόσφατα κατολισθητικά φαινόμενα με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό 90 επιβατών στο τρενάκι του Οδοντωτού στις 26 Φεβρουαρίου, «να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και σε συνδυαστικές επεμβάσεις κατ’ αρμοδιότητα» για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των συρμών στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα.

«Θα πρέπει να διευθετήσετε κατάλληλα την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού, με απομάκρυνση όλων των φερτών υλικών που συσσωρεύτηκαν σε αυτή, διότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού και παράσυρση της γραμμής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της κυκλοφορίας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΟΣΕ.

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

Ως προς το σκέλος της διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, η «Π» επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος δήλωσε: «Καθαρισμό της κοίτης κάναμε και να ξανακάνουμε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την κατολίσθηση. Τα επικίνδυνα σημεία δεν σχετίζονται με την κοίτη του ποταμού».

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών – Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Σε άλλο σημείο του εγγράφου επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των υλικών που «συγκεντρώθηκαν πλησίον της γραμμής, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στη γραμμή σε περίπτωση βροχόπτωσης». Επιπλέον, με τη ένδειξη του επείγοντος, ο ΟΣΕ συστήνει ως άμεσα μέτρα ανάσχεσης των κατολισθήσεων την κατασκευή κορμοδεμάτων, στηθαίων, διχτυών συγκράτησης φερτών υλικών κ.λπ.

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

ΑΛΑΛΟΥΜ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Και μπορεί ο ΟΣΕ να ζητά την εκτέλεση άμεσων παρεμβάσεων, όμως αυτό που προκύπτει είναι πως «αναθέτει» αρμοδιότητες σε υπηρεσίες αναρμόδιες επί των ζητημάτων που θέτει. Οπως ανέφεραν πηγές στην «Π», σχετικά με την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τη σιδηροδρομική γραμμή υπεύθυνος είναι ο ΟΣΕ, καθώς βάσει του ισχύοντος κανονισμού της Πολιτικής Προστασίας και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, «στη γραμμή δεν ακουμπάει κανένας, πλην του ΟΣΕ».

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

«ΒΟΥΒΗ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ηρθαν, είδαν και απήλθαν τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα οποία με επικεφαλής τη διευθύντρια για θέματα φυσικών καταστροφών, πραγματοποίησαν αυτοψία στα προβληματικά σημεία της ανατολικής Αιγιάλειας. Σιγή ιχθύος επικράτησε κατά την έλευσή τους και πέραν της ενημέρωσης που ζήτησαν κυρίως για το θέμα του Οδοντωτού, δεν είπαν το παραμικρό για το τι μέλλει γενέσθαι σε αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Αιγιαλείας που ήταν παρόντα.

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός της «άρνησης» να συναντηθούν με τον μελετητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει συντάξει τη μελέτη για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται από τον ΟΣΕ στον Βουραϊκό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», όταν προτάθηκε στο κλιμάκιο επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του να υπάρξει κατ’ ιδίαν επαφή με τον μελετητή που βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Αίγιο, η απάντηση ήταν πως θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το υπουργείο. Το τηλεφώνημα έγινε και η απάντηση που φέρεται να εισέπραξαν από τα κεντρικά ήταν η άμεση επιστροφή τους στην Αθήνα, όπως και έγινε.

ποτάμι,γραμμή,ΟΣΕ

Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης στην οποία έχει προσκληθεί η Περιφέρεια και σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αποτελέσει το θέμα του Οδοντωτού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – ΕΟΔΥ: Το σχέδιο δράσης μετά τα 3 κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού»

Χατζηδάκης από την Πάτρα: «Mη στείλουμε γραφικούς στην Ευρωβουλή» ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στρατηγοί του Πατρινού Καρναβαλιού: Έρχονται μέλη της βασιλικής οικογένειας – Φέρνουν μάρμαρα με δρομολόγιο Oxford Street – Tarabura

Αυξάνονται έως και 20% οι χρεώσεις σε κινητά, σταθερά και internet – Ποιους αφορά, τι θα πληρώνουμε

 

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ