Αχαΐα – Πανδημία: 70 οι νοσηλευόμενοι, στα ύψη τα κρούσματα

Οι ασθενείς συνεχίζουν να προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων, ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα βαριά συμπτώματα γι΄αυτό και οι νοσηλείες στην παρούσα φάση είναι ελεγχόμενες.

Αχαΐα - Πανδημία: 70 οι νοσηλευόμενοι, στα ύψη τα κρούσματα

Τα 70 έφταναν χθες τα νοσηλευόμενα περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία της Πάτρας με τις νέες διαγνώσεις να φτάνουν περίπου τις 200.

Οι ασθενείς συνεχίζουν να προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερα βαριά συμπτώματα γι’ αυτό και οι νοσηλείες στην παρούσα φάση είναι ελεγχόμενες.

Ωστόσο πανελλαδικά σημειώνονται καθημερινά περί τους 20 θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 100.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από τον Αύγουστο, κυρίως από τις 12 του μήνα και μετά όπως ανέφερε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αλλά ο ίδιος τόνισε ότι η πορεία του νέου κύματος θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές από χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία όπου η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Ο καθηγητής εξήγησε γιατί παραμένει σημαντικό να μην μολυνθεί κάποιος με τον ιό παρότι επικρατεί το αίσθημα της «κούρασης» για την πανδημία: «Υπάρχει πραγματικά το αίσθημα της κούρασης και το αίσθημα ”να κολλήσω να τελειώνω”. Δυστυχώς δεν τελειώνουμε με το να κολλήσουμε, υπάρχει διαφυγή ανοσίας και με την Ομικρον μπορείς να ξανακολλήσεις. Ο ιός είναι μια συστημική φλεγμονή του οργανισμού που χτυπάει στα ευαίσθητα μας σημεία. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε.

Ο ΙΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Προβληματισμό προκαλεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με την ανάδυση νέων μεταλλάξεων αρκετά πιο μεταδοτικών. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη Covid, ανέρχονται σε 300.000, ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως, ενώ υπάρχει ανησυχία για την νέα υποπαραλλαγή με το όνομα «Κένταυρος».

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για τη νέα υποπαραλλαγή με το όνομα «Κένταυρος» ανέφερε: «Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5, που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ’ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5, που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο “Κένταυρος”, τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ