ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας… – Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Πολλοί είναι οι Αχαιοί που έχουν δεχθεί την πατρική στοργή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Ναι, ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα η χθεσινή για τον Μακαριώτατο. Πριν από 15 ολόκληρα χρόνια εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της πατρίδα μας, από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, θέση στην οποία είχε υπηρετήσει από το 1981. Η ενθρόνιση του Μακαριώτατου έγινε μερικές ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου 2008, στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, αναγινώσκοντας εκεί και τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Για τη διαδρομή του Μακαριώτατου όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί αρκετά, καθώς πολλές ενέργειες ή ακόμη-ακόμη και μη παρεμβάσεις του σε θέματα της επικαιρότητας, δεν έβρισκαν και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μην βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς συμπατριώτες μας. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι αρκετά από τα επικριτικά σχόλια που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, είναι σε μεγάλο βαθμό άδικα και τραβηγμένα, καθώς όλοι όσοι ζουν από κοντά και συνεργάζονται σε συστηματική βάση με τον Αρχιεπίσκοπο έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για τον ίδιον και για την ποιμαντορία του.

Αλλωστε, δεν είναι πάντα πλεονέκτημα το να μιλάς πολύ, αλλά το να μιλάς σωστά, όταν και όσο πρέπει. Και κυρίως το να πράττεις αυτό που πρέπει. Αυτή είναι και η σοφία ενός ανθρώπου. Και με βάση όλα όσα αναφέρουν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο γεννημένος στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα της Βοιωτίας, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, διαθέτει περίσσια από αυτή τη σοφία!

Η «Π» μίλησε και με τρεις Μητροπολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον Μακαριώτατο, τον Πατρών Χρυσόστομο, των Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμο και τον Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο. Και οι τρεις αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο, μεταφέροντας μέσω της «Π» τις ευχές τους για «έτη πολλά και ευλογημένα».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«Διαθέτει σύνεση, αγάπη και εργατικότητα»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Μητρτοπολίτης Πατρών

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις θερμότατες ευχές του για «υγεία και μακροημέρευση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος για τη δόξα του Θεού και για την εύκλειαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος». Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος διάνθησε τις εγκωμιαστικές αναφορές του για τον Αρχιεπίσκοπο, κάνοντας ειδική μνεία στις αρετές και στα χαρίσματά του, στεκόμενος ιδιαίτερα στη συστηματική συνεργασία που έχουν για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και το ποίμνιο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος με την ιδιοκτησία του ΙΟΠ Βάσω Κοντογεώργη

«Ο Μακαριώτατος διακρίνεται για τη σύνεση που διαθέτει, για τη φρόνηση, την εργατικότητα και την αγάπη του για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Ολα αυτά τα χρόνια κατόρθωσε να διατηρήσει ενωμένο το σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την Ελλάδα μας είχε πάντοτε την ενδεδειγμενη στάση, τις επικοιδομητικές συνεργασίες και εδόθησαν πάντοτε οι απαραίτητες λύσεις. Χαίρει, δε, του σεβασμού και της εκτιμήσεως όλων των Ιεραρχών και του ευσεβούς πληρώματος της Αγίας μας Εκκλησίας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

* Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στην Πάτρα, κάνοντας μια σύντομη στάση από ταξίδι του σε γειτονικό Νομό για εκκλησιαστική υποχρέωση. Μάλιστα, γευμάτισε και στο εντευκτήριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του καταστήματος, αλλά και τον κόσμο που βρισκόταν εκεί, να κάνουν λόγο για έναν καταπληκτικό άνθρωπο, προσιτό και ευγενικό προς όλους. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα ξαναβρεθεί σύντομα στα μέρη μας, όταν φυσικά οι πολλαπλές υποχρεώσεις του, του το επιτρέψουν.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
«Να έχει δύναμη και φώτιση»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

O Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτωμένη για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο, λόγω της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όμως ο Σεβασμιώτατος μίλησε στην «Π» για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά τη διάρκεια μιας ανάπαυλας από τις αυξημένες υποχρεώσεις του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Ιερώνυμου

«Ευχόμεθα μέσα από την καρδιά μας στον Μακαριώτατο να έχει δύναμη και υγεία και να τον φωτίζει ο Θεός έτσι ώστε να μπορεί από τη θέση του Αρχιεπισκόπου μας, να διοικεί την Εκκλησία μας και να φέρνει στους ανθρώπους το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, ένα μήνυμα αγάπης και συμφιλιώσεως. Ετη πολλά κι ευλογημένα!», ήταν η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο οποίος θυμίζουμε ότι εξελέγη στο ποιμαντορικό του αξίωμα στις 11 Οκτωβρίου 2019 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η χειροτονία του εις Επίσκοπον έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών δυο ημέρες αργότερα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μάλιστα, στις 23 Νοεμβρίου 2019, παρουσία και του Μακαριωτάτου, έγινε και η τελετή ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Ιερώνυμου στο Αίγιο, ενώ την 29η του ιδίου μήνα ενθρονίστηκε στα Καλάβρυτα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
«Γεφυροποιός, ήρεμη δύναμη»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο σοφός ποιμένας... - Μιλούν στην «Π» τρεις Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είναι από τους άμεσους συνεργάτες του Μακαριώτατου και μας είπε τα εξής:

«Είναι σημαντική η επέτειος αυτή, όχι μόνο για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο προσωπικά, αλλά γενικά για την Εκκλησία της Ελλάδας. Καταρχήν, τον γνωρίζω από το 1984, δηλαδή περίπου 40 χρόνια. Είχαμε στενή συνεργασία για πολλά εκκλησιαστικά θέματα από τότε που υπηρετούσα ως Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας και μετά ως Ιερήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επειτα είναι σημαντική η ημέρα της εκλογής του γιατί τιμάται ο Οσιος Λουκάς ο εν Στειρίω στην ιερά μονή του Οσίου Λουκά Λεβαδείας. Ο ίδιος θεώρησε την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου ως ένα θαύμα του Οσίου Λουκά επειδή ενδιαφέρθηκε πολύ για την αναστήλωση της ιεράς μονής και για την επαναφορά των λειψάνων του από την Ιταλία. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διακρίνεται από πολλά χαρίσματα.

Είναι ευγενής, διακριτικός, ενωτικός, απλός, ευαίσθητος, ολιγόλογος, περισσότερο πρακτικός και φιλάνθρωπος. Στην Ιεραρχία είναι ενωτικός, στις σχέσεις του με τους πολιτικούς όλων των κομμάτων είναι δίκαιος και διακριτικός, ενώ στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία είναι μια ήρεμη δύναμη. Τέλος, στις σχέσεις του με τους ανθρώπους είναι φιλάνθρωπος και ευαίσθητος, δημιουργικός και γλυκύς, ενώ στα διορθόδοξα θέματα είναι γεφυροποιός, δηλαδή δεν είναι ανταγωνιστικός. Γενικά νομίζω ότι η Ιστορία θα τον χαρακτηρίσει ως έναν από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ηγέτες».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments