Αυτά είναι τα 7 ελαφριά τυριά: Μάθε πως να τα καταναλώσεις

Υπάρχουν πάρα πολλά ελαφριά τυριά που μπορείς να καταναλώσεις, δηλαδή είναι από τη φύση τους χαμηλά σε λίπος ή και σε αλάτι!

ελαφριά τυριά,τρόφημα,κατάλωση Pexels: Karolina Grabowska

Τα τυριά είναι για τους περισσότερους μια αγαπημένη ομάδα τροφίμων που ταιριάζει σε όλα τα γεύματα και σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Ελλάδα αγαπάμε ιδιαίτερα τη φέτα και τη χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό σχεδόν σε όλα τα λαδερά ή τα όσπρια. Η φέτα είναι ένα τυρί μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος και αρκετά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Φυσικά και έχει θέση στο πιάτο μας όμως ίσως να σκεφτούμε να μετριάσουμε την κατανάλωσή της εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας και με άλλου είδους ελαφριά τυριά. Αν θέλεις να καταναλώνεις τυριά πρέπει να στραφείς απαραίτητα στα light προϊόντα της αγοράς; Η απάντηση είναι: Όχι! Ή τουλάχιστον όχι, απαραίτητα!

Υπάρχουν πάρα πολλά ελαφριά τυριά που μπορείς να καταναλώσεις, δηλαδή είναι από τη φύση τους χαμηλά σε λίπος ή και σε αλάτι! Ας γνωρίσουμε επτά διαφορετικά ελαφριά τυριά και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στα γεύματά μας!

Αυτά είναι τα 7 ελαφριά τυρία:

1. Ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα αγαπημένο μαλακό λευκό τυρί που παράγεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μοιάζει με τη μυζήθρα όμως συνήθως είναι χαμηλότερο σε λίπος. Μπορείς να συνοδεύσεις με ανθότυρο τα λαδερά σου φαγητά. Μια ωραία ιδέα για σνακ ή και πρωινό είναι να το απλώσεις πάνω σε μια φρυγανιά, να προσθέσεις λίγο μέλι και να πασπαλίσεις με κανέλα! Δοκίμασέ το!

2. Μοτσαρέλα

Είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό τυρί. Στην αυθεντική συνταγή του συνταγή παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα όμως στην αγορά μπορείς να το βρεις και από αγελαδινό. Η μοτσαρέλα μπουφαλα (mozzarella buffala) περιέχει λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος από τη αγελαδινή εκδοχή του τυριού, δηλαδή 20-23g αντί για 7-12g λίπους ανά 100g προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετική επιλογή τυριού, με το οποίο μπορείς να φτιάξεις μια δροσερή σαλάτα με ντομάτα και βασιλικό (caprese σαλάτα) ή μια σπιτική πίτσα!

3. Κατίκι Δομοκού

Ιδιαίτερα δημοφιλές τυρί τα τελευταία χρόνια λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος και της κρεμώδης του υφής. Με προέλευση το Δομοκό Φθιώτιδας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Χρησιμοποιείται υπέροχα ως άλειμμα σε φρυγανιές ή ψωμί αλλά και σε σαλάτες λαχανικών δίνοντας μια ευχάριστη κρεμώδη υφή.

4. Τυρί cottage

Οι απόψεις για το τυρί cottage διίστανται! Υπάρχουν αυτοί που το λατρεύουν και εύκολα το εντάσσουν σε διάφορα γεύματά τους αλλά υπάρχουν και αυτοί που το απεχθάνονται. Το τυρί cottage είναι κάπως συνυφασμένο με τη «δίαιτα» και ίσως γι’ αυτό έχει αποκτήσει αυτή την αρνητική φήμη. Χαμηλό σε λίπος και σε αλάτι είναι πράγματι μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Όμως, προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές cottage που περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα. Αν είσαι team_cottage μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή και σε smoothies.

5. Ρικότα

Άλλο ένα τυρί από την Ιταλία που μοιάζει με το δικό μας ανθότυρο ή μυζήθρα. Παράγεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Μπορείς να φτιάξεις τα πιο νόστιμα λαζάνια ή κανελόνια με ρικότα και σπανάκι στο φούρνο ή να φτιάξεις ένα πολύ γκουρμέ σνακ αλείφοντας μια φρυγανιά με ρικότα και προσθέτοντας φρέσκο σύκο.

6. Γαλοτύρι

Κάτι μεταξύ τυριού και γιαουρτιού είναι το γαλοτύρι. Έχει κρεμώδη υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε ψωμί ή φρυγανιές. Είναι πιο ξινό από το κατίκι και παράγεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα.

7. Ανεβατό ή νιβατό

Το ανεβατό προέρχεται από την περιοχή των Γρεβενών και είναι ένα τυρί με Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι λευκό κοκκώδες τυρί από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πίτες ή ως συνοδευτικό με τα φαγητά.

Τυριά – Ενέργεια (kcal/ 100g)  – Λίπος (g / 100g)

Ανθότυρο 170-230 13–17
Μοτσαρέλα νωπή 150-190  7–12
Κατίκι Δομοκού –  ~170  ~13
Τυρί cottage 80-100 2-14
Ρικότα  130-170  9-13
Γαλοτύρι –  150-160  12-13
Ανεβατό ή νιβατό 120-210 12-17

Σύμφωνα με loveyourselfmagazine, τόσες πολλές και άλλες τόσες επιλογές σε ελαφριά τυριά μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά και να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας! Δεν χρειάζεται να πέφτουμε στην παγίδα μόνο των light προϊόντων αλλά μπορούμε να ψάχνουμε λύσεις που να μας καλύπτουν γευστικά και να μας ταιριάζουν διατροφικά!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ