Αυτή είναι η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρεις στη ζωή σου – Το είπε και η Melinda Gates

Melinda Gates, Warren Buffet και Sheryl Sandberg υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πιο σημαντική απόφαση της ζωής μας.

sxesi Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

«Εάν επιλέξεις να έχεις έναν σύντροφο στη ζωή σου, όποιον διαλέξεις, αυτός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, η σημαντικότερη απόφασή σου. Μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την καριέρα που θα έχεις, το πού θα σπουδάσεις, πού θα πας σχολείο». Τα λόγια της Melinda Gates, που προφανώς οκ, το διαλύσανε το μαγαζάκι με τον Bill Gates, όμως η ίδια είναι μία από τις ισχυρότερες θηλυκές προσωπικότητες του πλανήτη και δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει κάτι αντίστοιχο.

Και ο Warren Buffet, που τον συζητούσαμε τις προάλλες, είχε δηλώσει κάτι παρεμφερές: «Ό,τι συνέβη με μένα δε θα είχε συμβεί χωρίς εκείνη», είχε αναφέρει για την πρώτη του σύζυγο, Susie. «Θέλεις να συνδέεσαι με ανθρώπους που είναι το είδος του ατόμου που θα ήθελες να είσαι κι εσύ. Κινείσαι σε αυτή την κατεύθυνση. Και ο πιο σημαντικός άνθρωπος μακράν σε αυτό το επίπεδο, είναι ο σύντροφός σου. Δε μπορώ να τονίσω αρκετά το πόσο σημαντικό είναι αυτό».

Και για να τριτώσει η επιχειρηματολογία, την ίδια φιλοσοφία υποστηρίζει και η ισχυρή γυναίκα του Facebook, Sheryl Sandberg. «Πραγματικά πιστεύω πως η πιο σημαντική απόφαση καριέρας που μπορεί να κάνει μία γυναίκα είναι εάν θα έχει ή όχι έναν σύντροφο ζωής και ποιος θα είναι αυτός. Δε ξέρω ούτε μία γυναίκα σε θέση ισχύος, της οποίας ο σύντροφος δεν είναι απόλυτα – και εννοώ απόλυτα – υποστηρικτικός απέναντι στην καριέρα της».

via GIPHY

Και αυτά τα λόγια θαρρώ δεν έρχονται από κάποια χολιγουντιανή ανάγκη ρομαντισμού ούτε από κάποια πεποίθηση πως η αξία μίας γυναίκας συνδέεται με την «αξία» του συντρόφου της, όμως δικαιολογείται απόλυτα εάν αναλογιστεί κανείς πως οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είναι στη ζωή μας θέλουμε να προσφέρουν την απόλυτη αποδοχή, υποστήριξη, φροντίδα και αγάπη τους, να μας ωθούν στο να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, επομένως ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο σύντροφός μας που πιθανότατα έχει την πλειοψηφία των στιγμών μας.

Έρευνες έχουν εξακριβώσει όλα τα παραπάνω. Για παράδειγμα, όσοι έχουν υποστηρικτικούς συντρόφους και συζύγους, προμοτάρονται πιο εύκολα στην εργασία τους και παρουσιάζουν αυξημένες αποδοχές. Και μπορεί ο γάμος και η συντροφικότητα να μην είναι ένα επιχειρηματικό deal που κάνεις, καθώς υπάρχει και το συναίσθημα στη μέση, όμως πραγματικά θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και λογική, καθώς ο άνθρωπός μας είναι εκείνος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα, τις ασχολίες, τα χόμπι, την ποιότητα της ζωής μας, τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τη δύναμη που έχουμε.

sintrofos

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Τι θα μπορούσες να πετύχεις με έναν άνθρωπο που σε τραβά προς τα κάτω σα βαρίδι, σε αποσπά διαρκώς από αυτό που θες να γίνεις, σε γεμίζει αμφιβολίες ή δείχνει μηδενικό σεβασμό απέναντι στη φιλοσοφία ζωής που ακολουθείς ή στο πώς θες να χτίσεις την πραγματικότητά σου, το πόση δουλειά κάνεις με τον εαυτό σου; Πιθανώς, τίποτα. Απολύτως τίποτα. Θα έμενες στάσιμη στο ίδιο ακριβώς σημείο και θα ένιωθες την κινούμενη άμμο να σε καταπίνει.

Και η επιλογή συντρόφου δεν είναι απλά ένα σκαλοπάτι για την εξέλιξη της καριέρας σου. Έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα σαν απόφαση για την ευτυχία και την ευημερία σου, για την ηρεμία και τη γαλήνη που σου αξίζει. Έτσι απλά.

Οι τρεις πυλώνες των επιτυχημένων σχέσεων

1. Φιλία

Υποστηρίζω και θα συνεχίσω να το κάνω, πως οι μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες αγάπες, εκείνες που αξίζουν χώρο στη ζωή μας, είναι όσες βασίζονται στη φιλία. Δε θα μπορούσε μία ερωτική σχέση να είναι πετυχημένη εάν ο σύντροφός σου δε λειτουργούσε σαν φίλος σου, παρότι έχουμε μάθει να φοβόμαστε αυτή τη σύνδεση λόγω του απαρχαιωμένου friendzone. Όμως η φιλία είναι μία από τις ομορφότερες σχέσεις που μπορεί να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει ένα άτομο στη ζωή του και βασίζεται σε τόσο ουσιώδεις αρχές: σεβασμό, αποδοχή, φροντίδα, κατανόηση, αγάπη, ενδυνάμωση. Όλα αυτά μαζί με την κοινή αίσθηση χιούμορ και τις παρεμφερείς ασχολίες, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα πρέπει να χαρακτηρίζουν και μία ερωτική σχέση, αλλιώς θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

sintrofos

Φωτογραφία από Emma Bauso (pexels.com)

2. Οικειότητα

Είναι αυτό που συχνά λέμε, να αισθάνεσαι πως ο σύντροφός σου είναι το σπίτι σου, δηλαδή ένας άνθρωπος που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και αποδοχή, με μηδενική ανάγκη κριτικής ή υποτίμησης. Χωρίς να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, χωρίς κρυφά κίνητρα και ύπουλες συμπεριφορές, χωρίς επιθετικότητα κάθε είδους. Με μία σωματική έλξη να ολοκληρώνει το μοτίβο και την αίσθηση πως ακόμα και τα μειονεκτήματα του καθενός συμπληρώνουν την κοινή σας εικόνα. Και μην ξεχνάς! Μένουμε μακριά από ανθρώπους που έχουν τοξική και αρνητική ενέργεια. Εάν μετά την περίοδο του μέλιτος, αυτή είναι η πραγματικότητα, ήρθε η ώρα να σκεφτείς ξανά.

3. Συνειδητή προσπάθεια να λειτουργήσει η σχέση

Με ανθρώπους που είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι ή που δεν έχουν αναλύσει ούτε στο ελάχιστο τον ψυχισμό τους, ανακαλύπτοντας και τροποποιώντας συμπεριφορές και μοτίβα σκέψεων που οδηγούν σε αδιέξοδο, εκεί ακριβώς θα βρεθείς κι εσύ. Δε μπορείς να υπάρξεις πραγματικά ευτυχισμένη με τέτοιους ανθρώπους, γιατί η υγιής επικοινωνία είναι βάση των επιτυχημένων σχέσεων, όπως και το να συγκεντρώνεσαι στην ποιότητα της σχέσης, να βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα στην αβίαστη ευκολία της συνύπαρξης και τις προκλήσεις που μπορεί να ρίξει στον δρόμο σας η ζωή. Είναι σημαντικό να παίζετε επί ίσοις όροις και με δίκαιο τρόπο, μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με ενσυναίσθηση.

 

Με πληροφορίες από vivianbaruch.com και cnbc.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ