Αγορές Πάτρας – Αιγίου: Έως 50% πάνω ο τζίρος της Black Friday σε γιορτινό κλίμα – Ανάσες σε εστίαση και διαβητικούς

«Φιλί ζωής» για πολλές επιχειρήσεις της Πάτρας η αύξηση του τζίρου την προηγούμενη εβδομάδα –  Ηταν μια ελκυστική εκπτωτική περίοδος λίγων ημερών, που άνοιξε τον δρόμο για τα Χριστούγεννα

Αίγιο

Αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές του τριημέρου της Black Friday στις ταμειακές των εμπορικών καταστημάτων της Πάτρας, ακόμα και σε ποσοστό 40-50% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες της εμπορικής ανομβρίας.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ζαφειρόπουλου, οι προσφορές της Black Friday λειτούργησαν θετικά στην αγορά της Πάτρας και σε αυτό συνέβαλε και η κατάργηση των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ουσιαστικά, η εβδομάδα προσφορών της Black Friday έφερε μια ελκυστική εκπτωτική περίοδο λίγων ημερών στο τέλος του μήνα και πολύ πιο κοντά στα Χριστούγεννα.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣΠ χαρακτήρισε «φιλί ζωής» τον τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας, που κινήθηκε σε θετικό πρόσημο, καθώς στην αγορά υπήρξε σημαντική κινητικότητα από τους καταναλωτές που περίμεναν αυτό το γεγονός για να εκμεταλλευθούν τις σημαντικές προσφορές που έγιναν από όλα τα καταστήματα σε ποσοστό 20% – 50%.

Ωστόσο, υπήρχαν και παρατράγουδα εξαπάτησης κοινού με τεχνητές αυξήσεις, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «φωτογραφίζοντας» πολυεθνικές. Οπως είπε, γνωστός του, είχε εντοπίσει ένα προϊόν με κόστος 50 ευρώ και την ημέρα της Black Friday το πλήρωσε ακριβότερα, στα 68 ευρώ μέσω της μεθόδου των πλασματικών τιμών.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών φαίνεται να προσέλκυσαν και φέτος τα ηλεκτρονικά προϊόντα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα καλλυντικά, τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού και γενικά τα επώνυμα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης.

Ο κ. Ζαφειροπουλος τόνισε ότι ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος του τζίρου που κινήθηκε αυτές τις ημέρες, δεν μπορεί να κάνει. Ομως, πολλά καταστήματα είδαν αυτές τις ημέρες μια αύξηση της τάξεως του 40% – 50% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και αυτό ήταν ένα «φιλί ζωής», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, αν λάβουμε υπόψη ότι όλος ο Νοέμβριος ήταν «νεκρός» εμπορικά χωρίς καμία κίνηση.

Η λειτουργία των εμπορικών την Κυριακή, «σφήνα» μεταξύ Black Friday και Cyber Monday, αύξησε ακόμα περισσότερο τον τζίρο των φυσικών αγορών. Ουσιαστικά, η φετινή εορταστική περίοδος για την αγορά ξεκίνησε καλά, αφού τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες και οι έμποροι επιθυμούν υψηλότερο τζίρο από πέρυσι ενώ, εύλογα, οι καταναλωτές, χαμηλότερες τιμές.

Τώρα, η αγορά της Πάτρας περιμένει ότι αυτή η αναζωογόνηση θα συνεχιστεί και για τον μήνα Δεκέμβριο, που αποτελεί τον κατ΄εξοχήν καλύτερο μήνα για το εμπόριο της πόλης, πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ  

Σε ρυθμούς Black Friday κινήθηκε την Παρασκευή και η αγορά του Αιγίου με τους κεντρικούς δρόμους της πόλης να πλημμυρίζουν με κόσμο, συνοδεία μουσικής και δρώμενων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας, σε μια προσπάθεια τόνωσης του αγοραστικού κλίματος, άλλα και της διάθεσης των δημοτών, σε συνεργασία με τον δήμο και τη ΔΗΚΕΠΑ, διοργάνωσε με επιτυχία σειρά δράσεων με μουσική, δρώμενα και εκπλήξεις για τους καταναλωτές.

Αίγιο

Πετμεζά και Κλ. Οικονόμου στήθηκε γιορτή για μικρούς

Στις οδούς Πετμεζά και Κλεομένους Οικονόμου στήθηκε μια μικρή γιορτή με τους μικρούς φίλους να συρρέουν ενθουσιασμένοι στον πεζόδρομο για να πάρουν μέρος στην κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών που έγινε σε συνεργασία με το δημιουργικό εργαστήρι και την εικαστικό Μαργαρίτα Γούτου.
Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι η πρωτοβουλία του συλλόγου με τα

δώρα που θα κληρωθούν μέσω των αποδείξεων αγορών. Πιο συγκεκριμένα με την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος από οποιοδήποτε κατάστημα της αγοράς, οι καταναλωτές μπορούσαν να στείλουν την απόδειξη της αγοράς στον Εμπορικό Σύλλογο, μπαίνοντας έτσι σε μια μεγάλη κλήρωση με πλούσια δώρα.

Ο πρόεδρος των εμπόρων, Δημήτρης Ντερντές, τόνισε ότι η αγορά της Παρασκευής και του Σαββάτου, κινήθηκε ικανοποιητικά, αν και όχι στα επίπεδα προηγούμενων ετών, ενώ την Κυριακή τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Οι εκδηλώσεις του συλλόγου και του δήμου, τόνωσαν το ηθικό των καταναλωτών, όμως, ο ίδιος βλέπει ότι στην αγορά επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. «Δεν έγινε το ξέσπασμα που περιμέναμε. Ο κόσμος μάλλον περιμένει τις αγορές της τελευταίας στιγμής, τις ημέρες των Χριστουγέννων» τόνισε ο κ. Ντερντές.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ

Για ακόμα ένα εξάμηνο παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και εστίαση, όπως προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από την Βουλή. Η εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι έως το τέλος Ιουνίου 2023, παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η παράταση, όπως είναι φυσικό χαιρετίζεται από τον κλάδο της εστίασης, που όμως σημειώνει ότι το μέτρο θα πρέπει να λάβει μόνιμη μορφή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς σημείωσε στην «Π» τα εξής: «Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ για άλλους 6 μήνες, είναι για τον κλάδο αυτονόητη. Υπενθυμίζω πως αποτέλεσε «λύση» για την πανδημία, αυτό που προεκλογικά είχε υποσχεθεί η ΝΔ την μείωση του ΦΠΑ, συνολικά στην εστίαση.

Τάσος Γιατράς

Επίσης λόγω ότι το ‘23 ολοκληρώνεται η τετραετία της διακυβέρνησης, η εστίαση αναμένει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για μείωση των συντελεστών σε 11% και 21%, αντίστοιχα. Μια μείωση που θα βοηθήσει και τον κλάδο, αλλά θα συγκρατήσει και τις πληθωριστικές πιέσεις.
τη μονιμοποίηση από το 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Την ίδια στιγμή, με πρόστιμα απειλούνται 150.000 επαγγελματίες που δεν έχουν συνδέσει ακόμα τις ταμειακές τους με το Taxisnet. Tα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι σε σύνολο 500.000 επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει λειτουργία ταμειακής μηχανής, ποσοστό 30% εξακολουθεί να μην έχει συνδέσει την ταμειακή με το Taxis.

Προκειμένου να κλείσει και αυτός ο κύκλος, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους αφήσουν την ταμειακή τους… offline.

«ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ» – ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΟΥΛΑ: «ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ…»

Από αύριο στο «Καλάθι του νοικοκυριού» θα προστεθούν και ειδικές κατηγορίες προϊόντων που αφορούν στους καταναλωτές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, στο «Καλάθι του νοικοκυριού» θα προστεθούν οι «Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» και «Προϊόντα βρώμης».

Αίγιο

Βασιλική Γούλα

Ρωτήσαμε την πρόεδρο του Συλλόγου Πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη «Γλυκιά Ζωή», Βασιλική Γούλα, πόσο αυτό θα διευκολύνει οικονομικά τους διαβητικούς, και μας απάντησε:

«Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή αν και πλέον με τη συνεργασία του γιατρού τους μπορούν να καταναλώσουν όλα τα τρόφιμα κάτω από σωστές οδηγίες. Το σωστό είναι ότι στην καθημερινότητά τους πρέπει να έχουν τις φυτικές ίνες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα. Τα προϊόντα που προστέθηκαν ναι μεν θα βοηθήσουν, αλλά καλό θα ήταν να ενταχθούν και τα προϊόντα τα οποία αναγράφουν τον γλυκαιμικό δείκτη και έχοντας πιο προσιτή τιμή να μπορούν να αγοραστούν από τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με μεγαλύτερη ευκολία. Γενικότερα σε αυτή την εποχή της κρίσης, την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι, αυτό το καλάθι θα βοηθήσει αρκετό τον κόσμο».

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments