Αγρίνιο: «Ορφανή» η αξιοποίηση καπνικών υποδομών

image 622818

Εμπλοκή στη διαδικασία παραχώρησης των Καπναποθηκών Ηλίου στον Δήμο Αγρινίου έχει παρουσιαστεί σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου κι ενώ το ζήτημα των ιστορικών εγκαταστάσεων απασχολεί την τοπική κοινωνία, με δημοτικούς παράγοντες και πολίτες να βλέπουν το κτίριο να καταρρέει μέρα με την μέρα, αφού συν τοις άλλοις δεν κατέστη δυνατό να κριθεί διατηρητέο, αλλά… κατεδαφιστέο!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη  και ήδη έχει καταρρεύσει τμήμα της οροφής, γεννώντας επικινδυνότητα για τον κόσμο πολίτες, εξού και η παρακείμενη οδός παραμένει κλειστή.

ΔΙΑΘΗΚΗ

Η αξιοποίηση του κτιρίου δεν έχει καταστεί εφικτή λόγω πρόβλεψης στη διαθήκης του Ηλία Ηλιού, όλη η ακίνητη περιουσία του, μετά το θάνατο της συζύγου του, να διατίθετο για την ίδρυση και συντήρηση Ορφανοτροφείου στο Αγρίνιο.  Αυτή μάλιστα επιτάσσει πως η διοίκηση του Ορφανοτροφείου θα αποτελείτο από τον εκάστοτε δήμαρχο, τον προέδρου Πρωτοδικών, τον εισαγγελέα, τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, δύο φίλων του Ηλιού ισοβίως και ενός μέλους υποδεικνυομένου κατά τετραετία από την Τεκτονική Στοά. Η διοίκηση όμως αυτή ουδέποτε συνεστήθη ως σώμα, με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του Ιδρύματος και την πλήρη εγκατάλειψη του κτιρίου.

ΕΜΠΛΟΚΗ

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες οι αποθήκες δεν έχουν περιέλθει ακόμη στον Δήμο Αγρινίου, παρότι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια έχει εισηγηθεί θετικά στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών να διαλυθεί το Ιδρυμα «Ορφανοτροφείον Αγρινίου» και έτσι να περάσει το κτίριο στην κυριότητα του οικείου Δήμου .

Η Δικαιοσύνη όμως δεν το αποδέχθηκε το αίτημα και γύρισε πίσω το θέμα, στη λογική ότι πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

«Αρα δεν ξεκινάμε από την αρχή, αλλά πάμε σε άλλη λογική που θα χρειαστεί χρόνο. Πρόκειται για μια πρόσφατη εξέλιξη», ανέφερε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, επιβεβαιώνοντας τις δυσμενείς εξελίξεις.   

 Για το κτίριο του Οργανισμού Καπνού στο κέντρο της πόλης (οδό Μακρή), ο δήμαρχος εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για εγκατάσταση που έχει υποστεί πολλές φθορές και είναι επικίνδυνη. Εχει παραχωρηθεί από το 2012 στον Δήμο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί από τότε για τον σκοπό που διεκδικήθηκε.

Ο κ. Παπαναστασίου πρότεινε το κτίριο να κατεδαφιστεί και να γίνει, από πάνω κοινόχρηστος χώρος και υπόγειο πάρκινγκ, αφού πρόκειται για πολύ καλό σημείο που θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό της πόλης.

ΣΤΑΘΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του «Καπνικού Σταθμού» ο Δήμος Αγρινίου παρουσίασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό τις προτάσεις του, με βάση το αίτημα του 2019 για παραχώρηση της κυριότητας. Η πρόταση του δήμου έχει γίνει σε συνεργασία με την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία και το Τεχνικό Επιμελητήριο, σχετική με την χωροθέτηση «Μουσείου Καπνού» στεγασμένου Πολυχώρου και υπαίθριων αθλητικών υποδομών με αξιοποίηση υφιστάμενων.

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Τέλος, για τις «Καπναποθήκες Παπαπέτρου» προαναγγέλθηκαν εξελίξεις, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναφορικά με τις μελέτες δημιουργίας του διαχρονικού Μουσείου της περιοχής.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

rapid test koronoios
RAPID 1
collage 48 e1627044465171
apagorefsi kikloforias kosmos exo me maska