Αιγιάλεια – Αντικειμενικές: Τα «ρετιρέ» των ακινήτων και οι ενστάσεις για υπέρογκες αυξήσεις – Αναλυτικοί ΠΙΝΑΚΕΣ

Με «μοναδικά επαγγελματικό» τρόπο το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας αποφάσισε να καταθέσει ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών για τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Ειδικός εκτιμητής έφτασε σε συμπεράσματα και πρότεινες νέες τιμές. Το «μπαλάκι» πλέον πέφτει στην πλευρά του υπουργείου

Αιγιάλεια - Αντικειμενικές: Τα «ρετιρέ» των ακινήτων και οι ενστάσεις για υπέρογκες αυξήσεις - Αναλυτικοί ΠΙΝΑΚΕΣ
Στον ρυθμό των ενστάσεων για τις Αντικειμενικές Αξίες που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών ζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι δήμοι όλης της χώρας, καθώς μέχρι τις 23 Ιανουαρίου έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αντιρρήσεις τους μαζί με απόφαση-γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος Αιγιάλειας επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, που όμως οδηγεί σε ορθές αποφάσεις, αφότου διαπίστωσε πολλές νέες εντάξεις οικισμών, κυρίως στην παραλιακή ζώνη που έχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και οικιστική ανάπτυξη.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Γιδά, είχε διαβούλευση με τους επικεφαλής των παρατάξεων και στο ΔΣ αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, ενώ απευθύνθηκε και στην κτηματαγορά της πόλης, για να ζητήσει συμβουλή του κτηματομεσιτικού τομέα.

Η «Π» εξασφάλισε τις εκθέσεις -εγκεκριμένες από το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης- που έγιναν από πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων και περιγράφουν εμπεριστατωμένα τους λόγους που η σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο εκτιμητής «χώρισε» την Αιγιάλεια σε τρία τμήματα: Την πόλη του Αιγίου και τις γύρω περιοχές, την Ανατολική Αιγιάλεια και τη Δυτική Αιγιάλεια. Για όλο τον Δήμο εντόπισε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το «μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο περιορίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μόνο των γηγενών».

Επιπλέον, επιχειρηματολογεί στην έκθεσή του ο ειδικός σύμβουλος, σημειώνοντας πως «οι ρυθμοί ανάπτυξης των περιοχών δεν είναι ανάλογοι με την αντικειμενική αξία των ακινήτων», πως παρατηρείται «αργός ρυθμός επενδύσεων», ότι υπάρχει «έλλειψη νέων σύγχρονων τουριστικών υποδομών, πως διαπιστώνεται στασιμότητα αναπτυξιακού χαρακτήρα στις περιοχές, η οποία προκύπτει από την έλλειψη τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και έλλειψη συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησιών ακινήτων στις περιοχές αυτές, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τόνισε δε, ότι οι ελάχιστοι επισκέπτες των περιοχών, είναι άνθρωποι με μειωμένα εισοδήματα, οι οποίοι περιορίζονται σε ημερήσιες ή ολιγοήμερες επισκέψεις στις περιοχές αυτές, καθώς η τουριστική περίοδος και η επισκεψιμότητα των περιοχών αυτών έχει συρρικνωθεί και περιοριστεί σε έναν μήνα κάθε καλοκαίρι και δη τον μήνα Αύγουστο και μόνο.

Συμπεριέλαβε στις εκθέσεις του ο εκτιμητής ότι όλες οι περιοχές της Αιγιάλειας παρουσιάζουν ραγδαία μείωση του μόνιμου πληθυσμού αλλά και ότι οι κάτοικοι απασχολούνται κατά βάση στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενος.

Συμπερασματικά, για όλες τις περιοχές του Δήμου Αιγιάλειας, ο εκτιμητής προτείνει μείωση στις πεδινές παραλιακές και αστικές περιοχές κατά ποσοστό 25% και στις ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές κατά ποσοστό τουλάχιστον 35% .

Τέλος, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά έχει σημασία τόσο η στάση όλων των παρατάξεων αλλά και ο «θωρακισμένος» τρόπος που λειτούργησε ο Δήμος για την κατάθεση της ένστασης επί των Αντικειμενικών Αξιών.

Αιγιάλεια - Αντικειμενικές: Τα «ρετιρέ» των ακινήτων και οι ενστάσεις για υπέρογκες αυξήσεις - Αναλυτικοί ΠΙΝΑΚΕΣ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ