Αιγιάλεια: Απόψε ξανά ο προϋπολογισμός – Στη χρήση 300.000 ευρώ

image 607013

Σε εξ αναβολής συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, σήμερα στις 9 τις βράδυ, επανέρχεται προ συζήτηση και έγκριση ο «ταλαιπωρημένος» προϋπολογισμός του δήμου για το 2021, παρότι με κυβερνητική τροπολογία του δίνεται πλέον το χρονικό περιθώριο να τον θέσει σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου, οπότε να συνεχίσει μέχρι 31 Μαΐου να λειτουργεί με πλασματικόν, όπως έκανε έως τις 31 Μαρτίου.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο προϋπολογισμός, που έχει συντάξει η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου, ανέρχεται στα 52, 5 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. το 2020, αυξημένος παρότι τα δημοτικά τέλη  και επομένως και τα έσοδα θα είναι φέτος μειωμένα κατά 5,8%.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, λόγω του ότι δε διαθέτει την πλειοψηφία στο ΔΣ, δεν πρόκειται να περάσει και η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης είναι αυτή που αναμένεται να υπερισχύσει, αφού ξεπεραστούν οι μεταξύ των παρατάξεων  Γούτου – Ψυχράμη – Παπακωνσταντινόπουλου διαφοροποιήσεις, για τη μεταφορά κονδυλίων από κάποιους προς κάποιους κωδικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ», κομβική αλλαγή επί του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η δημοτική αρχή είναι -από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης- η μεταφορά περίπου 300.000 ευρώ από μη βεβαιωμένες παλαιοτέρες υποχρεώσεις του δήμου για οφειλές, σε «παγίες» χρηματοδοτήσεις του συνόλου των προέδρων Κοινοτήτων, σε συλλόγους της  περιοχής αλλά και σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.  

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ωστόσο οι δημοτικές ομάδες της ελάσσονος μειοψηφίας θα επιμείνουν στην μεταφορά κονδυλίων και από τον δημοτικό φορέα Πολιτισμού (ΔΗΚΕΠΑ) σε συλλόγους και ενδεείς, παρότι κάτι τέτοιο ίσως σκοντάψει στην νομοθεσία.

Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ της κ. Κουρή θα καταψηφίσει όλες τις προτάσεις και θα ζητήσει ο δήμος να διεκδικήσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, αφού θεωρεί πως δεν ικανοποιούνται ανάγκες του σε υποδομές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και άλλα έργα.

Η ΚΟΝΤΡΑ

Εντονη αναμένεται να είναι απόψε και η πολιτική αντιπαράθεση, κυρίως μετά τους ανεβασμένους τόνους που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος, κατηγορώντας τους κ.κ. Γούτο και Ψυχράμη για «ξεδιάντροπη ομαδική συμπεριφορά» ως προς τον προϋπολογισμό, αλλά και της καταγγελίας του ότι λένε έξω… «θάνατο στον Καλογερόπουλο», ελπίζοντας όπως είπε πως «η φανατίλα τους φτάνει στα όρια της πολιτικής και όχι του βιολογικού του θανάτου!

> Ο εισηγητής της δημοτικής αρχής – αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας σχολιάζει πως «θα ‘πρεπε πάνω από το υπερεγώ να έχουν βάλει όλοι την κοινωνία» και δεσμεύεται πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αμέσως μετά το Πάσχα, θα καταβάλει στους προέδρους των Κοινοτήτων τις «παγίες», δηλαδή τα χρήματα που πάντα λαμβάνουν για μικρά έργα και έξοδα των χωριών τους. Ο κ. Καλαμίδας μιλά στην «ΠτΔ» για έναν προϋπολογισμό που έχει καταβληθεί προσπάθεια να μαζευτούν ελλείμματα και να μπαλωθούν δαπάνες, αφού καμία υπηρεσία δεν μειώνει τις απαιτήσεις της και δεν ήταν εύκολο να γίνει μη πλασματικός. «Και πώς θα βγει;» σημειώνει, για να καταλήξει λέγοντας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια πολυτέλειας για να παίξουμε. Πρέπει να επιδειχθεί, από την αντιπολίτευση, ώριμη σκέψη και σύνεση, προτείνοντας κάτι το ρεαλιστικό».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

                               

                       

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

fotia kalavruta
ΚΚΕ
20210804 ΧΑΡΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ pdf
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ