Αιγιάλεια: «Εκδρομή» έως και 100 χλμ. για εμβόλιο – Τι λέει η 6η ΥΠΕ

Αιγιάλεια: «Εκδρομή» έως και 100 χλμ. για εμβόλιο - Τι λέει η 6η ΥΠΕ
Προβληματισμό αλλά κυρίως θυμό έχει προκαλέσει σε δεκάδες κατοίκους της Αιγιάλειας, από την ηλικιακή ομάδας 60-64 ετών, η διαπίστωση πως κάνοντας ηλεκτρονικό αίτημα για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, με το σκεύασμα της «AstraZeneca», το σύστημα του υπουργείου Υγείας τους έστελνε σε Εμβολιαστικό Κέντρο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Ο προγραμματισμός των ραντεβού, πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό, ότι ήταν συνάρτηση του Ταχυδρομικού Κώδικα που δήλωναν, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν τους παρέπεμπε στο Νοσοκομείο Αιγίου ή αλλού, αντιθέτως -προς έκπληξή τους- τους οδηγούσε σε γειτονικά μέρη εκτός ορίων Δήμου.

Η «Π» δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες από παθόντες, ορισμένοι εκ των οποίων έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μεταβούν στο «Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης Πατρών» (οδός Γερμανού), δηλαδή να διανύσουν απόσταση περί τα 40 χιλιόμετρα.

Αλλοι πάλι, από διαφορετικές συνοικίες του Αιγίου, αλλά και εκτός πόλης χωριά (προς την πλευρά της Πάτρας) νόμιζαν αρχικά πως κάποιο λάθος είχε γίνει, όταν ειδοποιήθηκαν να πάνε για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας της Χαλανδρίτσας, δηλαδή στα 50 χιλιόμετρα μακριά, κάτι που απαιτεί ταξίδι τουλάχιστον 1,5 ώρας. Τέτοια περίπτωση καταγράφηκε ακόμα και στον Ελαιώνα Διακοπτού, όπου γυναίκα κλήθηκε να μεταβεί στην ίδια νοσηλευτική μονάδα του Ερύμανθου, δηλαδή να κάνει απόσταση κοντά στα 80χλμ.!
Τα τραγελαφικά όμως του κρατικού συστήματος είχαν κι άλλα «κακά δείγματα γραφής», αφού ενδιαφερόμενοι πολίτες, που θέλησαν να εμβολιαστούν έγκαιρα, κλήθηκαν να περάσουν ακόμα και θάλασσα, αλλάζοντας μέχρι και νομό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας από το χωριό Σαλμενίκο Ερινεού που έλαβε μήνυμα για να κάνει το εμβόλιο στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου!

Στην άλλη πλευρά της Αιγιάλειας και κυρίως σε κατοίκους της Ακράτας και της Αιγείρας, επίσης εστάλησαν ειδοποιητήρια να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, μεταβαίνοντας είτε στο Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου (στα 34 χλμ.) ή ακόμα και πιο μακριά στο Νοσοκομείο Κορίνθου (στα 73 χλμ).
Οπως ήταν φυσικό, το θέμα προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις. Πολλοί αναρωτιούνταν για ποιο λόγο δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας, αλλά και για την κρατική άγνοια, αφού όφειλε να γνωρίζει πως ως ηλικιωμένοι είναι δύσκολη η μετακίνησή τους, ούτε όμως και όλοι έχουν την ευχέρεια να τους μεταφέρουν παιδιά ή συγγενείς.
Αγνοια και ταλαιπωρία
Η κυρία Σ.Β. έλεγε ότι «δεν ξέρει καν πού είναι η Χαλανρίτσα» (!) ενώ η Δ.Κ., όπως είπε, και να ήθελε να μεταβεί στην Πάτρα θα έπρεπε αυτή μαζί με τον σύζυγό της να μείνουν στο ΚΥ Ανω Πόλης για έξι ολόκληρες ώρες (1 μ.μ. – 6μ.μ.) αφού είχαν μπει σε δύο διαφορετικά γκρουπ αναμονής, ανά τρεις ώρες ο καθένας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.

Οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση της 6ης ΥΠΕ
Οπως ήταν αναμενόμενο το αλαλούμ με τους εμβολιασμούς προκάλεσε αντιδράσεις σε επίπεδο υγειονομικών του Αιγίου, ενώ θέση κλήθηκε να πάρει και η 6η υγειονομική περιφέρεια.

> Ο Σωτήρης Κοίλιας (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου) δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κατοίκους της περιοχής μας να υποβληθούν στην ταλαιπωρία ώστε να εμβολιαστούν, εκτεθειμένοι στους κινδύνους μιας τόσο μεγάλης μετακίνησης, με σημαντικό οικονομικό κόστος και πιθανά αποχή από την εργασία τους. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε για την Αιγιάλεια 4 κέντρα εμβολιαστικά αλλά εκτός του νοσοκομείου Αιγίου δεν έχει λειτουργήσει κανένα. Τα υπάρχοντα κέντρα υγείας της περιοχής μας (Αιγίου και Ακράτας) ενώ πληρούν τις προδιαγραφές δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες λειτουργίας τους και ζητάμε αυτό να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες στελέχωσης και επαναπροσδιορισμό των ραντεβού»

> Η Μαρία Φάκου (υπάλληλος Φαρμακείου Κέντρου Υγείας Αιγίου) τόνισε: «Χρόνια λέμε ότι το πρώην ΙΚΑ θέλει στελέχωση με ιατρούς και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα το Ακτινολογικό που είναι μεν πλήρως εξοπλισμένο αλλά δεν έχει προσωπικό. Εντεκα χρόνια τίποτα. Κι αφού η τοπική κοινωνία δεν διεκδικεί, θα πάει ο κόσμος τώρα στην Χαλανδρίτσα».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου έστειλε επιστολή στην 6η ΥΠΕ ζητώντας για να ενεργήσει ως προς την αποφυγή της αναγκαστικής χιλιομετρικής απόστασης (άνω των 100 χλμ.) ακόμα και από απομακρυσμένα χωριά της Αν. Αιγιάλειας.

> Ο Γιάννης Καρβέλης (διοικητής 6ης ΥΠΕ), με τον οποίο επικοινώνησε η «Π», απάντησε: «Τα ραντεβού δεν είναι ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Είναι από συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο θα υπάρξει επικοινωνία για το θέμα».
Σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο Αιγίου συνεχίζει να κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ενώ το ΚΥ Αιγίου δεν διαθέτει το ανάλογο ιατρικό προσωπικό διευκρινίζει.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ