Αιγιάλεια: Ετοιμάζουν νέο χωριστό Δήμο ανατολικά με 5.000 υπογραφές

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ακράτας και Αιγείρας, συνεχίζουν την προετοιμασία για την κατάθεση επίσημου αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών για τη σύσταση δεύτερου αυτόνομου δήμου εντός της γεωγραφικής περιφέρειας, στην Ανατολική Αιγιάλεια.

akrata aigeira

Με τη συλλογή υπηρεσιακών στοιχείων από τον σημερινό ενιαίο Δήμο Αιγιάλειας, οι πρωτεργάτες πρόεδροι Κοινοτήτων από Ακράτα και Αιγείρα, συνεχίζουν την προετοιμασία για την κατάθεση επίσημου αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών που θ ‘αφορά στη σύσταση δεύτερου αυτόνομου δήμου εντός της γεωγραφικής περιφέρειας, στην Ανατολική Αιγιάλεια.

Μέχρι τα τέλη του 2021, προκειμένου το αίτημα να είναι ουσιαστικό και όχι με «τοπικιστικά» ελατήρια, όπως συνήθως ερμηνεύεται από τους κρατούντες, αναμένεται κυρίως η εκπόνηση ολοκληρωμένης Μελέτης Βιωσιμότητας, η οποία θα περιλαμβάνει οικονομικά και τεχνικά δεδομένα με βάση τα οποία ο νέος δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και ν’ αντέξει το βάρος των αναγκών εξυπηρέτησης του πληθυσμού, με υπηρεσίες, έργα και εργασίες που απαιτούν κτίρια, εξοπλισμό, προσωπικό και ταμείο ικανό να σηκώσει όλα τα παραπάνω.

Αυτή την περίοδο, ειδικός στη σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης – «μετά δυσκολίας» όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος» – προσπαθεί να συλλέξει λεπτομερώς τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως δημοτικά κτίρια σε Ακράτα και Αιγείρα, οχήματα, μηχανήματα και εξαρτήματα που διέθεταν μέχρι το 2010 οι δύο πρώην ομώνυμοι δήμοι και κυρίως τα έσοδα που ο νέος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει από τα ανταποδοτικά τέλη Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού κ.ά. από τα οποία θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει καθημερινές ανάγκες δημοτών.

Αυτό είναι άλλωστε κι ένα από τα πιο στιβαρά επιχειρήματα των υποστηρικτών του εγχειρήματος, αφού με αποδείξεις τα όσα συνεισφέρει οικονομικά σήμερα στον Δήμο Αιγιάλειας η περιοχή Ακράτας – Αιγείρας δεν ανταποκρίνεται σε έργα εκεί, αντιθέτως όπως λέγεται, «πληρώνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας για να τροφοδοτούν το Αίγιο»!

Δυνατό «χαρτί» για τους διεκδικητές νέου Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας είναι πάντως αυτό που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται στο παρασκήνιο. Πρόκειται για τη συλλογή 5.000 υπογραφών κατοίκων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον φάκελο που θα φτάσει στο γραφείο του αν. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα και με τόσο «βαρύ» κοινωνικό αντίκτυπο θεωρείται πως – ακόμα κι αν δεν το υιοθετήσει – σίγουρα θα το μελετήσει πολύ προσεκτικά και βασανιστικά, σε καμία περίπτωση δε, επ’ ουδενί δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση ν’ αγνοήσει!

Υπόμνημα και με Διακοπτό   

Επικαιροποιημένο υπόμνημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία νέου Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας έχει αποστείλει και η ομώνυμη «Ανεξάρτητη Κίνηση», η οποία επιχειρεί απόσχιση από τον σημερινό «δυσδιοίκητο» Δήμο Αιγιάλειας των Δημοτικών Ενοτήτων Διακοπτού – Ακράτας – Αιγείρας. Μεταξύ άλλων, ζητά ν’ ανατρέξει στους χάρτες τουριστικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων ήπιας μορφής,  για ν’ αντιληφθεί τη διαφορά του ανατολικού τμήματος της Αιγιάλειας από τον ποταμό Σελινούντα και ανατολικότερα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Χριστίνα Κουτουλα
Χριστίνα Κουτουλα
1 μήνα πριν

Ότι το καλύτερο που θα γίνει και εγω μαζί σας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

troxaio aktidimaiwn1
242646834 3055960807861381 2404337266042141166 n 1
apagxonismos
pelop 1