Αιγιάλεια: Γιατί έμεινε στο ράφι ο «μαύρος χρυσός»

Αιγιάλεια: Γιατί έμεινε στο ράφι ο «μαύρος χρυσός»

Η κορινθιακή σταφίδα αποτελούσε ανέκαθεν ένα εξαγωγικό προϊόν κεφαλαιώδους σημασίας για την περιοχή της Αιγιάλειας και αλλού, λόγω της μεγάλης προστιθέμενης αξίας της.

Από στυλοβάτης της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, πέρασε μέσα από πολλές κρίσεις και σήμερα, η παραγωγή της αν και έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη και την αξία της.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, ο κλάδος της κορινθιακής σταφίδας, φαίνεται ότι περνά για μια ακόμα φορά από συμπληγάδες και οι αιτίες αποδίδονται σε διαφορετικούς παράγοντες. Η Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμού, επικαλείται την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και το μπλακ άουτ στις διεθνείς αγορές, ενώ κάποιοι ανεξάρτητοι έμποροι – εξαγωγείς την κατηγορούν ότι μόνη της έφτασε σε αυτό το αδιέξοδο, από τον προστατευτισμό και τις εμπορικές πρακτικές της.

Να σημειωθεί πως, στις αποθήκες της ΠΕΣ και των παραγωγών, παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, το οποίο κινδυνεύει με απαξίωση και υποτίμηση.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μιλτιάδη Σταυρόπουλο το 40% της παραγωγής του 2020 παραμένει ακόμα και σήμερα αδιάθετο, με κίνδυνο να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα για τον κλάδο συνολικά και κυρίως για τους παραγωγούς.

«Πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και αν φτάσουμε στον Αύγουστο με 7.000 τόνους σταφίδας στις αποθήκες και ενώ θα βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη της νέας εσοδείας, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά» τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

 

ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η ΠΕΣ ως συνεταιριστική οργάνωση και ο μεγαλύτερος συσκευαστής και εξαγωγέας κορινθιακής σταφίδας στη χώρα μας, που διαχειρίζεται περίπου το 60% – 65% της εγχώριας παραγωγής και το εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και παραγωγούς, ζήτησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να υπαχθεί το προϊόν σε μια πολιτική προστασίας όπως έγινε με το κρασί, με τις πατάτες και τα ροδάκινα.

Στην ουσία, ζητούν να επιτραπεί η διάθεση των πλεονασμάτων της κορινθιακής σταφίδας σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, για απόσταξη κρίσης και να γίνουν οινόπνευμα, ώστε να κρατηθεί η τιμή του προϊόντος σε ανεκτά επίπεδα.  

 

Η θέση της Ενωσης για το πρόβλημα

Που οφείλεται όμως το πρόβλημα της απούλητης κορινθιακής σταφίδας; «Είχαμε μια άσχημη χρονιά στις εξαγωγές» είπε στην «Π» ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Μιλτιάδης Σταυρόπουλος. Εξήγησε ότι πολλά συμβόλαια αγοράς από το εξωτερικό, ακυρώθηκαν τους πρώτους μήνες του 2020 με την πρώτη καραντίνα, ενώ το «τελειωτικό χτύπημα» ήρθε να δώσει το 2ο και το 3ο λοκντάουν που έγιναν συνεχόμενα στην παγκόσμια αγορά και είχαν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ζήτησης του προϊόντος και να μείνει το απόθεμα των 7.000 τόνων στις αποθήκες.

«Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την εσοδεία του 2020, αλλά και το μέλλον των παραγωγών» είπε ο κ. Σταυρόπουλος, που προειδοποίησε ότι, αν το προϊόν απαξιωθεί σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, οι παραγωγοί θα το εγκαταλείψουν.

 

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου με ιδιωτικές εταιρίες

Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα τυποποιητών και εξαγωγέων κορινθιακής σταφίδας, αντιδρά έντονα απέναντι στην προοπτική της υλοποίησης προστατευτικών μέτρων για το πλεόνασμα του προϊόντος.

Οι εταιρείες των Κ. Λαιμού, Κ. Κοροντζή, Γ. Παπαλέκα, Ηλ. Ηλιόπουλου, Σπ. Κακαβέτσου, Αγγελικής Γεωμπρέ και ο Συνεταιρισμός Ζακύνθου, με επιστολή τους προς την Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, που κοινοποιούν στους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες, δηλώνουν άγνοια για το αίτημα που υποβλήθηκε από την ΠΕΣ αρνούμενοι να συναινέσουν.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα εταιρειών στρέφει τα πυρά της προς την ΠΕΣ, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για επιθετικές εμπορικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, ότι η ΠΕΣ αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση, υπερσυγκέντρωνε προϊόν στις αποθήκες της, αποθαρρύοντας τους αγρότες να διαθέσουν την παραγωγή τους, σε άλλους μεταποιητές-εξαγωγείς, δημιουργώντας τους υπερβολικές προσδοκίες.

Κατηγορούν ευθέως την ΠΕΣ ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού, αλλοιώνει την αγορά και αποτρέπει να ισορροπήσει η τιμή της κορινθιακής σταφίδας, σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Σύμφωνα με τις επτά επιχειρήσεις, οι διαθέσιμες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών είναι λίγες και δεν επαρκούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για να καλύψουν τις ζητήσεις των πελατών των υπόλοιπων εξαγωγέων/τυποποιητών, ενώ η ΠΕΣ βρίσκεται σήμερα με μεγάλα αδιάθετα αποθέματα, για τα οποία αιτείται κρατική αρωγή.

«Και αντί να αναγνώσουν την κατάσταση και να αναθεωρήσουν την εμπορική τους πολιτική, ζητούν την βοήθεια του υπουργείου για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση» λένε οι επτά έμποροι.

«Θεωρούμε ότι η πρόταση σας για απόσυρση μέρους του αδιάθετου, προϊόντος είναι μάλλον ατυχής στη συγκεκριμένη στιγμή, αφού δεν αντιμετωπίζει το κυρίως πρόβλημα που είναι η προώθηση του προϊόντος στην διεθνείς αγορές, για την οποία έχετε επιδοτηθεί αδρά τα τελευταία έτη και αντιστρατεύεται το μακροπρόθεσμο συμφέρον του προϊόντος» αναφέρουν ακόμα.

 

Αιχμές για χειραγώγηση της αγοράς και νόθευση του ανταγωνισμού

Η ομάδα των έξι τυποποιητών – εξαγωγέων επισημαίνει πως, η απόσυρση προϊόντος ήδη επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από μια Ανώνυμη Εταιρεία με τη στήριξη του κράτους, νοθεύει την αγορά κατά παράβαση Ελληνικών και Κοινοτικών νόμων και κανονισμών, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο, με ενέργειες που θα προσβάλλουν την οποιαδήποτε απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, σε πρώτη φάση δηλώνουν ότι προτίθενται να αγοράσουν από την ΠΕΣ 200 τόνους σταφίδας με την τρέχουσα τιμή αγοράς (1,40 ευρώ το κιλό) και αν η συγκεκριμένη πρόταση τύχει αποδοχής, έως το τέλος Απριλίου, τότε μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν  και επιπλέον αδιάθετες ποσότητες, στις τρέχουσες κάθε φορά τιμές, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη περίπου πέντε μήνες εξαγωγικής περιόδου.

Οι έξι εταιρείες αναφέρουν ότι, η παγκόσμια κατανάλωση αποξηραμένων σταφίδων είναι της τάξεως των 1.200.000 τόνων. Ως εκ τούτου, είανι αδιανόητο, να μην μπορεί να διατεθεί μια ετήσια ποσότητα 20.000 έως 25.000 τόνων. Προφανώς, κάτι γίνεται λάθος που πρέπει να αντιμετωπίστεί, αλλά, όχι με πολιτικές που εφαρμόστηκαν και απέτυχαν στο παρελθόν οδηγώντας στην εξαφάνιση προϊόντων σημαίας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και μειώνοντας σταδιακά την παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, μέχρι εξαφανίσεως και αυτής και μαζί και τους παραγωγούς.

 

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ