Αιγιάλεια: Πάνε να μπλοκάρουν τα έργα στο «Νησί της Τέμενης»

Δύο αιτήσεις ακυρότητας για Πράσινο Σημείο, Βιοαπόβλητο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξανά απέναντι στο Δήμο

Αιγιάλεια: Πάνε να μπλοκάρουν τα έργα στο «Νησί της Τέμενης»

Πάλι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βρει απέναντί του ο Δήμος Αιγιαλείας, για υπόθεση που αφορά απορρίμματα και περιβάλλον, στην Τέμενη αυτή τη φορά! Και η δικαστική μάχη προμηνύεται σκληρή!

Ηδη, απ’ όσα καταγγέλλει σήμερα στην «Π» ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης, Στάθης Κολλιόπουλος, διαφαίνεται πως πάμε για ολομέτωπη σύγκρουση!

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Τέμενης, μέσω της δικηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε δύο αιτήσεις ακυρότητας κατά αποφάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της δημοτικής αρχής Αιγιαλείας.

Η πρώτη αίτηση για να ακυρωθεί η απόφαση της ΠΔΕ για λειτουργία «μικρού πράσινου σημείου» στο «Νησί της Τέμενης», στο πρώην εργοστάσιο «Ορφανίδη», αφού οι ενάγοντες μιλούν για μόλυνση του περιβάλλοντος και συνεχιζόμενη έκθεση σε κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Και η δεύτερη αίτηση για ακύρωση της απόφασης για εγκατάσταση επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων στην Τέμενη Αιγίου, με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύει ο κ. Κολλιόπουλος:

«Πρόκειται για αιτήσεις ακύρωσης δύο διοικητικών πράξεων. Η πρώτη αίτηση αφορά ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το πρώην εργοστάσιο Ορφανίδη, εκεί όπου η δημοτική αρχή, θέλει, υποτίθεται, να κάνει μικρό Πράσινο Σημείο. Με παραμύθια… Κι εκεί μαζεύουν έπιπλα, στρώματα, καναπέδες και ο κ. Καραϊσκος, με πρόφαση την καύση κλαδοδεμάτων, ετοιμάζεται να βάλει φωτιά… Οι φωτογραφίες είναι σημερινές και δείχνουν ένα κατάμαυρο τοπίο από τις φωτιές.

-Ουσιαστικά θέλουν να κρατήσουν τη χωματερή εκεί, να παρατείνουν τη λειτουργία της και βρήκαν πρόφαση με δήθεν Πράσινο σημείο. Και ο κ. Καραΐσκος μας λέει πως θα κάνει ελεγχόμενη καύση. Από πού κι ως πού ελεγχόμενη όταν καίει στρώματα και καναπέδες; Θα τα πούμε στο δικαστήριο όμως. Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη βάσει της οποίας η Περιφέρεια έδωσε άδεια στο δήμο για το πρώην εργοστάσιο Ορφανίδη; Ή μήπως μόνο μια απλή τεχνική έκθεση του δήμου;

-Η δεύτερη αίτηση αφορά ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας για εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας Βιοαποβλήτου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, στο ΣΜΑ της Τέμενης. Και μιλάμε για ένα χώρο ενοικιασμένο, δεν ανήκει στο δήμο. Ως τι το έχει νοικιάσει ο κ. Τζουράς στο δήμο; Ως χωματερή; Γιατί δεν βγάζουν το ενοικιαστήριο να το μάθουμε; Και θέλουν σ’ ένα ενοικιασμένο οικόπεδο να κάνουν επεξεργασία Βιοαποβλήτου; Πουθενά, σε καμία απόφαση της Περιφέρειας ή του Δήμου, δεν αναφέρουν ότι είναι ενοικιασμένο.

-Και εκεί πήρε ο δήμος έγκριση χρηματοδότησης 5,3 εκατομμυρίων ευρώ για Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Αυτή την απόφαση του Υπουργείου προσβάλαμε με αίτηση ακύρωσης. Και θα δείτε τι στοιχεία θα βγουν στο δικαστήριο. Να δω πώς θ’ απολογηθούν κάποιοι για τις υπογραφές τους…

-Και ρωτώ, επίσης: Αφού έχει ήδη βγει επίσημη απόφαση, πριν από λίγες μέρες, από την Αποκεντρωμένη, όπως και από το Συμβούλιο Επικρατείας από το 2018, για νόμιμη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΥ Παπανικολού, γιατί δεν ολοκληρώνεται εκεί το έργο; Ποιος το εμποδίζει; Αλλά δεν τολμάει ο δήμος, γιατί δεν αφήνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Ντίνος. Ούτε τον Παναγόπουλο άφησε, ούτε τον Καλογερόπουλο αφήνει. Δυο δημάρχους έβγαλε ο Νέος Ερινεός με την Παπανικολού. Επειδή είναι από τα Ζήρια ο κ. Ντίνος, προστατεύει τα συμφέροντα του Ερινεού, τους ξεσηκώνει και δεν αφήνει να συνεχιστεί το έργο στην Παπανικολού, παρότι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αντ’ αυτού, ο δήμος θέλει συνέχεια να ξεσπάει πάνω στους Τεμεναίους, να μας καταστρέψει».

⦁ Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας Νίκος Καραϊσκος ήταν ιδιαίτερα λακωνικός. Δεν ήθελε να απλωθεί πολύ σε σχόλια, περιμένοντας τις εξελίξεις: «Εμείς ό,τι κάνουμε βασίζεται σε νόμιμες αποφάσεις και σύννομες διαδικασίες. Ο καθένας όμως που θεωρεί ότι θίγεται, μπορεί να αντιδράσει. Κάθε συλλογικότητα είναι ελεύθερη να δρα. Καθένας επιλέγει τη διαδρομή του. Ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν εκπροσωπεί την Τέμενη παρά μόνο κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκαν».

* Ο κ. Καραΐσκος, όπως διέρρευσε από πηγή της δημοτικής αρχής, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα συνέντευξη Τύπου επί του θέματος και το κυριότερο, αυτοψία, παρουσία δημοσιογράφων, για να διαπιστώσουν πώς είναι ο χώρος όπου προγραμματίζεται η δημιουργία Μονάδας Βιοαπόβλητου.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ