Αίγιο-Γεννηματά για την πυρκαγιά: «Σοβαρές ευθύνες και ανεπάρκειες»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αποκατάσταση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες να αποζημιωθούν και να υπάρξει αυστηρό σχέδιο αναδάσωσης και περιβάλλοντος».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΙΓΙΟ

Να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της προ ημερών καταστροφικής φωτιάς στη Ζήρια, τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο αποκατάστασης κατοίκων, καλλιεργητών, υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, έσπευσαν χθες το πρωί στην Αιγιάλεια, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο πρ. πρωθυπουργός – βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, παρότι πολλοί εκτιμούσαν ότι η επίσκεψή τους θα ματαιωνόταν εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.

Στο δημαρχείο Αιγίου, τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος, δημοτικοί αρχηγοί, μέλη της δημοτικής αρχής και δεκάδες στελέχη του Κινήματος Αλλαγής από Αιγιάλεια και Πάτρα, για ν’ ακολουθήσει σύντομη επίσκεψη στο «καμένο» χωριό του Ερινεού.

Ο κ. Καλογερόπουλος, παρουσιάζοντας έναν πρώτο απολογισμό κατεστραμμένων σπιτιών, κυρίως αγροκτημάτων και σπάνιας δασικής έκτασης, ζήτησε από την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να βάλει πολιτικές πλάτες για να επιδοθούν αρωγές και αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, να γίνουν αναδασώσεις και να προστατευτεί η περιοχή λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει στα ορεινά και στα πεδινά.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το σύστημα Πολιτικής Προστασίας απέτυχε στην Αχαΐα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκριση, γι’ αυτό και ήταν τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών. «Η εικόνα πρωθυπουργού – υπουργών να αλληλοσυγχαίρονται, δεν μπορεί να κρύψει σοβαρές ευθύνες και ανεπάρκειες» ανέφερε και επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης το ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει, αλλά αγνοήθηκε.

Από τη Ζήρια η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Η αποκατάσταση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες να αποζημιωθούν και να υπάρξει αυστηρό σχέδιο αναδάσωσης και περιβάλλοντος. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή. Εκφράζω αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες και στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό πυροσβεστικής, αστυνομίας, δήμων και εθελοντές, που έδωσαν μάχη».
Πάντως, η χθεσινή επίσκεψη Γεννηματά – Παπανδρέου ικανοποίησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού παρά την εσωκομματική προεκλογική κινητικότητα, έδειξε εικόνα συμπαγούς κόμματος που στα σοβαρά κοινωνικά θέματα έδειξε…ενωμένο και δυνατό!

Γ. Παπανδρέου: «Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής…»

Ο πρ. πρωθυπουργός – βουλευτής Αχαΐας Γ. Παπανδρέου, από το Αίγιο και τη Ζήρια δήλωσε: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Είχαμε προειδοποιήσει και είχαμε εισπράξει ειρωνικά σχόλια για την κλιματική κρίση. Παρακολουθεί ανήμπορη τις επιπτώσεις ενός προαναγγελθέντος φαινομένου. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αλλά με μία επικοινωνιακού τύπου αντίληψη. Ας μεριμνήσουν τουλάχιστον για τις ανάγκες των ανθρώπων που χτύπησε η φωτιά».
 

Η ανακοίνωση του Δήμου για την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην πυρόπληκτη Δυτική Αιγιάλεια

Την ανάγκη προώθησης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε εθνικό επίπεδο, που θα θεσμοθετεί την πρόληψη ως το σπουδαιότερο στοιχείο στο ζήτημα αντιμετώπισης καταστροφών από πυρκαγιές, ανέδειξε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά και τον πρ. Πρωθυπουργό και βουλευτή Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου του κινήματος στην Αιγιάλεια.

Ο Δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, πως η γραφειοκρατία δεν μπορεί να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή και την προστασία των περιουσιών αλλά και δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου για τις απαραίτητες βελτιώσεις υποδομών, διανοίξεις δρόμων διαφυγής (με κύριο παράδειγμα την παραλιακή οδό Λαμπιρίου-Ακονιάς) και άλλες παρεμβάσεις. Η κα Γεννηματά άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του δημάρχου και υποσχέθηκε κάθε δυνατή πολιτική πίεση, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών σε συγκεκριμένο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, συμφωνώντας παράλληλα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων πρόληψης ανάλογων καταστάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρ. Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ενώ το λόγο έλαβαν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών τους παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών κ. Παναγιώτης Περλέγκας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζήριας κ. Βασίλης Γλωσσίδης.

Μετά από τη σύσκεψη, η κα Γεννηματά, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και συνεργάτες τους, πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 13
διακοπή νερού
20200615 X MPONANOS 3
δημαρχειο