Αίγιο-Καραθανασόπουλος για ΕΒΟ: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση;»

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε ερώτηση στη Βουλή για την απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο.

Αίγιο-Καραθανασόπουλος για ΕΒΟ: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση;»

Την απόλυση των 36 συμβασιούχων εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου, που μαζί με τους 91 μόνιμους εργαζόμενους καλύπτουν πάγιες ανάγκες της λειτουργίας και της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, σχεδιάζει η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και μάλιστα, πριν την τυπική λύση των συμβάσεών τους που προβλέπεται για το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για εργολαβικούς εργαζόμενους της εταιρείας ΟΝΕΧ, ειδικευμένο προσωπικό που κρατείται “όμηρο” επαναλαμβανόμενων ανανεώσεων των συμβάσεών τους από το 2017!

Όπως τους ανακοινώθηκε από στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σχετικά με τις δρομολογούμενες απολύσεις, πρόκειται για μέτρο που λαμβάνεται ως προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί αίτημα που θα καταθέσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Υπουργείο Οικονομικών για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, η οποία μπορεί να εξυπηρετεί μελλοντικούς σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου.

Είναι δε οξύμωρο το γεγονός, ότι σχεδιάζονται οι συγκεκριμένες απολύσεις λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης των ΕΑΣ για αναμενόμενες παραγγελίες ύψους 772 εκ. ευρώ.

Για μια ακόμα φορά δηλαδή, αποδεικνύεται ότι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά και όλοι όσοι πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να αφορά τους πάντες. Έτσι, πρώτα «θύματα» αυτής της ανάπτυξης, φαίνεται να είναι οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Όπως μας ανέφερε η Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων στην ΕΒΟ, εάν απολυθούν οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΟΝΕΧ, χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της τεχνογνωσίας που δεν αναπληρώνεται και ουσιαστικά, το εργοστάσιο θα παραμένει «ανενεργό». Αναφέρθηκε επίσης, ότι περίπου 25 από τους μόνιμους εργαζόμενους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2022, οπότε στο χώρο θα μείνουν μόλις 50-60 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους 36 είχαν δουλέψει και προ του 2017, έχουν οικογένειες, περίμεναν να υπάρξει συνέχεια της εργασίας τους, ενώ καταγγέλθηκε το γεγονός, ότι υπογράφουν κάθε νέα ανανέωση της σύμβασής τους, εκ των υστέρων, με το πέρας της διάρκειά της.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ έχουν να αντιμετωπίσουν το παράδοξο, ότι ενώ η Ελλάδα είναι 2η σε εξοπλισμούς με 2,5% σε ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με 5,6 δις ευρώ το χρόνο, την ίδια ώρα η καθημερινότητα για τους εργαζόμενους πχ των ΕΑΒ, όπως με τους 36, είναι πάρα πολύ σκληρή.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες βέβαια, δεν αφορούν τη χώρα και την άμυνά της, αλλά ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, που όχι μόνο είναι ξένες προς τα συμφέροντα του λαού μας, αλλά μπλέκουν τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς σε επικίνδυνα παιχνίδια, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη αλλά και στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν κολοσσιαίους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών, που έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας, για το ποιες πολυεθνικές θα αναλάβουν τις τύχες μικρότερων βιομηχανιών όπως η ΕΒΟ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου στην ΕΒΟ;
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές

Ο Βουλευτής

Καραθανασόπουλος Νίκος

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώην αντιδήμαρχος Αιγίου κατηγορεί τον Καλογερόπουλο για προφάσεις και...φωτογραφίσεις!
Τελετή Αφής της Φλόγας: Με επιτυχία η πρόβα, Δευτέρα μεσημέρι η επίσημη εκδήλωση
Τι έκανε η Χριστίνα Αλεξοπούλου στις Καμάρες...
Πάτρα: Τον κράτησαν στη ζωή οι διασώστες του ΕΚΑΒ και τον πήγαν στο Νοσοκομείο