Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β’ – Σε ποιον ανήκει ΒΙΝΤΕΟ

Σε μια μεγάλη ανακάλυψη προχώρησαν ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Καΐρου στη νεκρόπολη Σακκάρα στην Αίγυπτο, όπου ανακάλυψαν σαρκοφάγο, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ραμσή Β’.

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος από την εποχή του Ραμσή Β’ - Σε ποιον ανήκει ΒΙΝΤΕΟ

Στη νεκρόπολη Σακκάρα στην Αίγυπτο, ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος, η οποία χρονολογείται από  την εποχή του Ραμσή Β’. Αποδίδεται στον Πταεμούγια, «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» του φαραώ.

Ο Ραμσής Β’ κυβέρνησε την Αίγυπτο τον 13ο αιώνα π.Χ. και 3.300 χρόνια μετά ανακαλύφθηκε η σαρκοφάγος του Πταεμούγια, στενού συνεργάτη του φαραώ. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Καΐρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Μια σαρκοφάγος από κόκκινο γρανίτη ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Σακκάρα, νότια του Καΐρου τη Δευτέρα (19.09.2022). Η τοποθεσία, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια των επιβλητικών πυραμίδων της Γκίζας, αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι γνωστή για την πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ.

Ο Πταεμούγια ήταν βασιλικός γραμματέας και επικεφαλής του θησαυροφυλακίου στο Ραμσείο, ένα επιβλητικό μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν του Ραμσή Β’ στις Θήβες – το σημερινό Λούξορ. Ήταν επίσης «υπεύθυνος για τις προσφορές σε όλους τους θεούς της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου», δήλωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

 

Ο τάφος του Πταεμούγια ανακαλύφθηκε πέρυσι, αλλά οι πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν τη γρανιτένια σαρκοφάγο, η οποία έφερε «επιγραφές για την προστασία του νεκρού» και ήταν διακοσμημένη με απεικονίσεις των γιων του και του θεού Ώρου.

Στη νεκρόπολη Σακκάρα έχουν βρεθεί πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Μάιο είχε έρθει στο φως μια κρύπτη που περιείχε 250 σαρκοφάγους και 150 χάλκινα αγάλματα.

Ορισμένοι επικρίνουν τις μανιώδεις ανασκαφές στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στην προβολή των ευρημάτων μέσω των ΜΜΕ έναντι της επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, το Κάιρο πόνταρε σε τέτοιες ανακαλύψεις για να δώσει ώθηση στον τουρισμό, ενόψει των φετινών εγκαινίων του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM) στην Γκίζα, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ