«Αισθητηριακές αντιλήψεις, επιπτώσεις στην απόδοση»

Ο Ανδρέας Κότσαλος, ειδικός καρδιολόγος εξειδ. MRI καρδιάς για τις μάσκες στον αθλητισμό με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι Ολυμπιάδα-Άθληση Μυτιλήνης

«Αισθητηριακές αντιλήψεις, επιπτώσεις στην απόδοση»

 

Με αφορμή τη διεξαγωγή με προστατευτικές μάσκες  για τον κορονοϊό του παιχνιδιού, Ολυμπιάδα-Άθληση Μυτιλήνης (3-1 σετ) για την 6η αγωνιστική της Α2 Εθνικής βόλεϊ Ανδρών, ζητήσαμε την άποψη του Ανδρέα Κότσαλου, ειδικού καρδιολόγου εξειδ. MRI καρδιάς, για το κατά πόσο μπορούν οι αθλητές να κάνουν χρήση μάσκας στη διάρκεια των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων. Αναλυτικά όσα σημαντικά ανέφερε:
«Μέσα σ’ αυτή την καταιγίδα γεγονότων και αλλαγών στην καθημερινότητα μας -τις πιο πολλές φορές δυστυχώς αρνητικά, όπως η παρατεταμένη χρήση μάσκας – παρατηρούμε και στον αθλητισμό μια έντονη αναταραχή και δικαίως μπαίνει το ερώτημα μπορεί ο έντονος αθλητισμός, η ανταγωνιστική άθληση να διεξάγεται με την χρήση μάσκας;
Οι απαντήσεις έχουν έρθει από μικρές σε αριθμό και σε δείγμα μελέτες από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπως το Annals of the American Thoracic Society, το British journal of sports medicine, όπου μελέτησαν υγιείς εθελοντές σε έντονη άσκηση έως 200 λεπτά και παρατηρώντας αιμοδυναμικούς και λειτουργικούς παραμέτρους όπως οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση, τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου ,ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, δεν διαπίστωσαν αξιοσημείωτες μεταβολές στην καρδιαγγειακή λειτουργία ή στην αναπνευστική ικανότητα ( μικρή πτώση στην ικανότητα άσκησης κατά 14%, μικρή μείωση στο VO2max 20%).
Παρατηρήθηκε παρόλα αυτά μία πιο γρήγορη αύξηση στην καρδιακή συχνότητα και στο αίσθημα δύσπνοιας. Οταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν το αίσθημα που ένιωθαν ανέφεραν δυσκολία στην αναπνοή, κλειστοφοβία, άγχος, αίσθημα ασφυξίας ενώ δυσκολεύονταν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.
Η χρήση μάσκας μπορεί να είναι κάτι άβολο, να δημιουργεί μια μικρή αντίσταση στην εισπνοή -εκπνοή , να βοηθά στην επανεισπνοή CO2, να αυξάνει τη θερμοκρασία στο πρόσωπο και την εφίδρωση, όμως όλα αυτά είναι αισθητηριακές αντιλήψεις, δεν επιδρούν ουσιωδώς στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία στα υγιή άτομα που παρά το παραπάνω αίσθημα δύσπνοιας που μπορεί να νιώθουν η φυσιολογία της αναπνοής ουσιαστικώς παραμένει αμετάβλητη.
Ολα τα παραπάνω δεν ισχύουν για άτομα με υποκείμενα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα όπου για ν’ ασκηθούν έντονα με μάσκα όπου μια μικρή μείωση στο εισπνεόμενο Ο2 μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στα συμπτώματα τους και πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Αρα μπορεί να γίνει καθολικά η χρήση της σε όλα τα ομαδικά αθλήματα ανταγωνιστικού επιπέδου; Ο αθλητισμός είναι απόλαυση, είναι εκτόνωση, όταν δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια με τις τηρούμενες αποστάσεις του ενός μέτρου τουλάχιστον, η αναγκαστική χρήση μάσκας μόνο στρες και απώλεια απόλαυσης μπορεί να προσφέρει στο βωμό του καταναγκασμού πραγματοποίησης αγώνων για άλλους λόγους.
Σαφώς σε υψηλό και υψηλότατο επίπεδο αθλητών σε ομαδικά sports η χρήση μάσκας θα έχει επιπτώσεις στην απόδοση τους εξατομικευμένα ιδιοσυγκρασικά με υποκειμενικό αίσθημα δύσπνοιας κυρίως αλλά και μη ικανοποίησης με αποτέλεσμα χειρότερη απόδοση. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο με σαφώς απολεσθέντες μικρές καθημερινές, άλλοτε αυτονόητες, απολαύσεις μην σταματήσουμε ποτέ να είμαστε σκεπτόμενοι αλλά αναζητητές της ζωής και της στιγμής».

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ