Αϊβαλής: Δυναμική αρχή για τον δημαρχιακό θώκο – Η πρώτη του συνέντευξη στην «Π» για «αλλαγή» στον Δήμο Πατρέων

«Ηρθε η ώρα να αλλάξει η σκυτάλη στον Δήμο» δήλωσε ο Βασίλης Αϊβαλής

ΠΑΤΡΑ

Επέλεξε να κάνει είσοδο στο αυτοδιοικητικό σκηνικό με μια διακήρυξη, πολλές ζυμώσεις και ελάχιστα λόγια. Αποσπάσαμε ωστόσο από τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Αϊβαλή τέσσερις απαντήσεις. Τις παραθέτουμε.

Για το κοινό που δεν σας γνωρίζει. Συστηθείτε μας. Ποια είναι η διαδρομή σας;
Είμαι 47 ετών. Είμαι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην διαχείριση τεχνικών έργων. Τα τελευταία έξι χρόνια είμαι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ασκώντας την επαγγελματική μου ιδιότητα, έχω εκπονήσει δεκάδες μελέτες έργων. Τα τελευταία 18 χρόνια δουλεύω καθημερινά πάνω στη διαχείριση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, ως διευθυντικό στέλεχος σε Φορέα.
Είμαι γέννημα θρέμμα Πατρινός, από οικογένεια Πατρινών με επίσημη καταγραφή στην πόλη πριν το 1859. Αυτή η σχέση γενεών με την πόλη, έγινε ατελείωτη αγάπη, που οδήγησε στην σημερινή προσπάθεια για να κάνουμε την Πάτρα μας ΣΠΟΥΔΑΙΑ και ΠΑΛΙ!

Με μια ισχυρή ομάδα, που ξέρω ότι μπορώ να συνθέσω, θα καταφέρουμε να γίνουμε ο καταλύτης που θα αλλάξει το πρόσωπο της Πάτρας

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον σημερινό δήμαρχο;
Γιατί όλα στη ζωή έχουν αρχή, μέση και τέλος. Το σημαντικότερο για την πορεία του καθενός μας, επαγγελματική, κοινωνική, πολιτική κ.ά. είναι όχι μόνο η ίδια μας η διαδρομή αλλά και το να έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να μπορούμε να επιλέγουμε πότε είναι ώρα να ολοκληρώνουμε τους κύκλους, ώστε αυτό να γίνεται με το καλύτερο αποτύπωμα και να αφήνουμε μια γλυκιά επίγευση στην συνείδηση των πολιτών.
Εγώ θέλω να βλέπω τη διοίκηση του Δήμου μας, όπως και κάθε αιρετή δημόσια διοίκηση, σαν μια σκυταλοδρομία στη διάρκεια του χρόνου. Σε αυτό τον αγώνα ο κάθε δήμαρχος είναι ένας σκυταλοδρόμος, ο οποίος συνεισφέρει από την πλευρά του όσο μπορεί. Ολοι συνεισφέρουν. Αλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο και με διαφορετικό ρυθμό, αλλά όλοι πηγαίνουν την σκυτάλη πιο μπροστά. Ερχεται όμως η στιγμή η σκυτάλη να πάει από τον έναν σκυταλοδρόμο στον άλλο. Μετά από δύο ολοκληρωμένες θητείες του νυν δημάρχου πιστεύουμε ότι έδωσε το στίγμα του, προσέφερε και αυτός από την πλευρά του όσα μπορούσε και ήρθε πλέον η ώρα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αλλάξει χέρια η σκυτάλη. Και αυτό θα ζητήσω από τους συμπολίτες μου: να είμαι ο νέος σκυταλοδρόμος της Πάτρας.

Εχετε συγκεκριμένη πολιτική καταγωγή. Θα απευθυνθείτε σε αντίπαλες κοινωνικές περιοχές και με ποια επιχειρήματα;
Ολοι οι πολίτες έχουμε λίγο πολύ μια πολιτική καταγωγή, όχι απαραίτητα κομματική. Ομως τα χρόνια που οι συμπολίτες μας διώκονταν ή έχαναν την ζωή τους για τις ιδέες τους, ή αργότερα τα χρόνια που τσακώνονταν στα καφενεία για την κομματική τους ταυτότητα, ευτυχώς έχουν παρέλθει. Σήμερα, ως η επόμενη γενιά, ως νέοι άνθρωποι, νομίζω ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε πολιτισμένα μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Να βρούμε εκείνα που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν. Να συνθέσουμε για τον τόπο μας. Αλλωστε οι δήμοι δεν είναι δυνατόν σήμερα να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως κομματικά φέουδα, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κυρίαρχα να αγωνιστεί για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, να δρα άμεσα και καίρια, ώστε να αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις που έχουμε δει πόσο επιτακτικά ανακύπτουν, διεκδικώντας και δουλεύοντας για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, και φυσικά παραμένοντας σταθερά απέναντι στην εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών και συμφερόντων.
Στα προβλήματα αυτά για τους πολίτες πρωτεύει η επικράτηση του αυτονόητου. Στο αυτονόητο δεν υπάρχουν κόμματα και πολιτικές και το συντριπτικό ποσοστό των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι αυτής της μορφής.
Για το μικρό υπόλοιπο των -εξίσου σημαντικών- θεμάτων, που απαιτούν πολιτική προσέγγιση, αυτή θα είναι προσέγγιση ανοιχτών οριζόντων, με προοδευτικό πρόσημο, ανεξαρτήτως κομματικής καταγωγής.
Συνεπώς, σε σχέση με το ερώτημά σας, για εμένα, που η ιδιοσυγκρασία μου επιβάλλει τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον διάλογο, το «ζύγισμα» όλων των απόψεων και τελικώς τη σύνθεση στη λήψη των αποφάσεων, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Είμαι γέννημα θρέμμα Πατρινός, από οικογένεια Πατρινών με επίσημη καταγραφή στην πόλη πριν το 1859

Και γιατί είστε εσείς ο κατάλληλος γι’ αυτή την αλλαγή;
Εχοντας ήδη δοκιμαστεί ως επικεφαλής στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κερδίζοντας σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις την αποδοχή των συναδέλφων μου, από τη θέση του προέδρου έχω και την εμπειρία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά κυρίως έχω αναπτύξει θέσεις και προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα της πόλης μας. Η εικοσαετής εμπειρία μου στη μελέτη έργων και στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών χρηματοδοτήσεων ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι με μια ισχυρή ομάδα, που ξέρω ότι μπορώ να συνθέσω, θα καταφέρουμε να γίνουμε ο καταλύτης που θα αλλάξει το πρόσωπο της Πάτρας.
Υπάρχει η διάθεση για προσφορά, υπάρχει αγάπη πολλών γενεών που με συνδέουν με τον τόπο μου, ονειρεύομαι και μπορώ να κάνω την Πάτρα μας Σπουδαία και Πάλι!
Πιστεύω, ναι, ότι μπορώ να βοηθήσω το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments