Ακινόσογλου: Ο ιός αφήνει σωματικά και ψυχικά τραύματα

image 624710

To 30- 50% των πολιτών που ασθένησαν με κορονοϊό εμφανίζει μετατραυματικό στρες. Παράλληλα, στα προβλήματα που κατεγράφησαν στο ιατρείο παρακολούθησης όσων ασθένησαν, του ΠΓΝΠ, είναι οι πνευμονολογικές και θρομβοεμβολικές επιπλοκές.  

Μιλώντας στην «ΠτΔ» η επίκουρη καθηγήτρια  παθολογίας – λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου, η οποία είναι συνυπεύθυνη στο Ιατρείο παρακολούθησης των πρώην ασθενών με κορονοϊό μαζί με τον αναπληρωτή πνευμονολογίας  Αργύρη Τζουβελέκη, μας εξήγησε ότι η παρακολούθηση των ασθενών αυτών γίνεται περίπου για ένα τρίμηνο μετά την ασθένειά τους.

«Το διάστημα που λειτουργούσε το ιατρείο, διότι πλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία του, όπως και των άλλων τακτικών ιατρείων, παρακολουθούμε τις επιπτώσεις μετά την ασθένεια. Ως κυρίαρχο πρόβλημα καταγράψαμε το μετατραυματικό στρες και μάλιστα σε ποσοστό  30-50%. Μου τηλεφωνούσαν τη νύχτα ασθενείς ότι είχαν έντονη εφίδρωση και άλλα συμπτώματα. Ολα αυτά όμως ως συνέπεια του μετατραυματικού στρες που βίωναν» μας περιγράφει η κ. Ακινόσογλου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα συμπτώματα, οι καταγραφές που έγιναν αφορούν σε πνευμονολογικής φύσεως υπολείμματα, θρομβοεμβολικές επιπλοκές ή θρομβώσεις στα πόδια. «Επίσης έχουν αναφερθεί και επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μείωση της συγκέντρωσης και άλλα. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα δούμε μακροχρόνια. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία άγνωστη νόσο την οποία κι εμείς μέρα με την ημέρα ανακαλύπτουμε και υπάρχουν πολλές πτυχές της που ακόμα δεν τις έχουμε αναγνωρίσει» τονίζει η κ. Ακινόσογλου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μοιραία είναι αχαρτογράφητη και η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επιστημονική κοινότητα μελετά τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή σας και κάνει εκτιμήσεις. Οπως προκύπτει από τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι της πανδημίας αυτής θα ακολουθήσει μία άλλη πανδημία, η οποία θα εδράζει τόσο σε σωματικά προβλήματα κυρίως του πνευμονολογικού και αναπνευστικού συστήματος αλλά κυρίως θα είναι οξυμένες οι ψυχολογικές επιπτώσεις.

«Σίγουρα μετά την πανδημία θα έχουμε πολλά πνευμονολογικά υπολείμματα αλλά και ψυχιατρικές  επιπτώσεις. Το στρες που βιώνουν οι ασθενείς είναι πολύ έντονο και δύσκολα μπορεί να το αποβάλει κάποιος. Θα έχουμε μία μακρά δύσκολη περίοδο που θα μας απασχολούν έντονα όλα αυτά τα προβλήματα της μετα – κορονοϊού εποχής» επισημαίνει η κ. Ακινόσογλου.

*Από την Έντυπη Έκδοση – Της Μαρίνας Ριζογιάννη – rizogianni@pelop.gr


Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

image 628727
1 3 1
Σωτηρ. 1 2
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ 2