Ακης Τσοχατζόπουλος: Πλήρωσε ακριβά, είχε την ευθύνη

Ακης Τσοχατζόπουλος, ένας πολιτικός που το 1996 έφτασε στο κατώφλι του Πρωθυπουργικού Γραφείου, χάνοντας στο νήμα την κούρσα από τον Κώστα Σημίτη.

ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Από αριστερά: Μιχάλης Κίτρου, Ακης Τσοχατζόπουλος, Σύρος Κοσκοβόλης (υπεύθυνος Σχεδιασμού/Υλοποίησης Προγραμμάτων Επαγγελματικού Επιμελητηρίου(, Γιάννης Κουτσούκος (πιστός του Κώστα Σκανδαλίδη)

11 Απριλίου 2012: Τέλος εποχής. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά από ένταλμα του ειδικού ανακριτή Πρωτοδικών και της εισαγγελέως, συνελήφθη με κατηγορίες για μίζες και δώρα εκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.
16 Απριλίου 2012: με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος και μια μέρα μετά, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
7 Οκτωβρίου 2013: καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
4 Μαΐου 2017: αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
31 Οκτωβρίου 2017: με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.
2 Ιουλίου 2018: αποφυλακίστηκε επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
27 Αυγούστου 2021: Τέλος ζωής. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 82 ετών…

Ενας πολιτικός που το 1996 έφτασε στο κατώφλι του Πρωθυπουργικού Γραφείου, χάνοντας στο νήμα την κούρσα από τον Κώστα Σημίτη.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης!
Ένα ιστορικό και εμβληματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που αμαύρωσε την καριέρα του, που σπίλωσε το ίδιο τ’ όνομά του.

Στον πολιτικό επικήδειο, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχείρησε ν’ αναζητήσει το πολιτικό και κομματικό ίχνος του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Αχαΐα, τους δεσμούς του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας.

 

«Ολοι οι συνδικαλιστές υπέρ του…»

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τα πολύ παλιά, που ήταν μέσα στα πράγματα και μέσα στα γραφεία, και τύγχανε της απολύτου εμπιστοσύνης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Μένιου Κουτσόγιωργα, εκμυστηρεύτηκε στην «Π» τα παρακάτω σημεία που αφορούσαν τα «κονέ» του Ακη στην Αχαΐα…

«Χρήστος Λιακόπουλος και Ανδρέας Γεράνιος. Οι άνθρωποι του Ακη στην Πάτρα ήταν κυρίως αυτοί οι δύο, που ήσαν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Ηταν οι πιο στενοί του συνεργάτες και φίλοι. Ο συνδικαλισμός στην Πάτρα ήταν ολοκληρωτικά, σχεδόν, υπέρ του. Αφού ο Ακης είχε τον έλεγχο του Εργατικού Κέντρου, από κει και μετά ό,τι συνδικαλιστικό υπήρχε, ήταν προσκείμενο στον Ακη. Ο Χρήστος Λιακόπουλος και ο Ανδρέας Γεράνιος ήταν από τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχαν το πάνω χέρι στο Εργατικό Κέντρο και ήλεγχαν τα πάντα συνδικαλιστικά. Η ΠΑΣΚΕ όλη στο πλευρό του, και η Ρένα Αντωνέλλη φυσικά. Ηταν όλοι τους υπέρ του Ακη και κόντρα στον Γεννηματά. Δεν ήταν ποτέ κόντρα στον Μένιο, ποτέ δεν τον χτυπούσαν, αλλά ήταν άνθρωποι του Ακη. Όταν βγήκε ο Μένιος απ‘ τη μέση, τότε τάχθηκαν ολοφάνερα υπέρ του Ακη.
Στη μάχη της διαδοχής με τον Σημίτη, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα της Αχαϊας ήταν με τον Ακη και εναντίον του Σημίτη. Και η Νομαρχιακή. Ο Κίτρου, βεβαίως, ήταν με τον Λαλιώτη, απλώς στήριξε κι εκείνος τότε τον Ακη, γιατί ήταν πολλοί που δεν ήθελαν τον Σημίτη. Και ο Τυροδήμος ήταν ανοιχτά και φανατικά με τον Ακη και απέναντι στον Σημίτη».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΤΡΟΥ: «Ηταν άδοξο το φινάλε του…»

«Το τέλος του ήταν άδοξο… Παρά τα μεγάλα του λάθη στο τέλος της καριέρας του, ο Ακης είχε ανεκτίμητη συνεισφορά στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας. Είχε μια ένδοξη πορεία, πατριωτική, όμως στο τέλος τα χάλασε… Τον θεωρούσα πάντα καλό μου φίλο. Είχαμε προσωπικές σχέσεις. Ημουν γραμματέας τότε και με θεωρούσαν ότι ήμουν στην τάση του, στους Τσοχατζοπουλικούς. Ο Ακης απ’ όποιο Υπουργείο πέρασε, άφησε έργο, και σοβαρό μάλιστα. Όμως, έτσι συμβαίνει πάντα. Τα όσα συνέβησαν μετά, αμαύρωσαν το όνομά του και δυστυχώς αυτά μένουν».

* Ο Μιχάλης Κίτρου είναι πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

 

ΣΠΥΡΟΣ ΤΥΡΟΔΗΜΟΣ: «Νιώθω πολύ πικραμένος…»

«Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ, γιατί έχω πικραθεί πολύ από τη συνολική πολιτική ιστορία που έχει διαμορφωθεί και για την οποία έχει ευθύνες και ο Ακης. Δεν μπορώ να κάνω κρίση μόνο από καθαρά ανθρώπινης πλευράς γιατί δεν γίνεται να διαχωριστεί εντελώς, στην προκειμένη περίπτωση, το πολιτικό από το ανθρώπινο. Ποτέ δεν ύμνησα άνθρωπο μετά θάνατον επειδή έτσι έπρεπε… Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Εμεινα σιωπηλός τόσα χρόνια, το ίδιο θα κάνω και τώρα».

* Ο Σπύρος Τυροδήμος είναι πρώην νομάρχης Αρτας, πρώην αντινομάρχης Αχαΐας και πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΙΜΗΣ: «Τα κρατάω για μένα…»

«Δεν θα ήθελα να πω το παραμικρό… Στο παρελθόν έχω πληρώσει αυτή τη σχέση με το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισα κάποια στιγμή να σιωπήσω τελείως. Εχω πολλά χρόνια ν’ ασχοληθώ και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Εχω την αίσθηση ότι πρέπει να μιλούν μόνο όσοι εμπλέκονται στα κοινά του Κινήματος, της πολιτικής. Εγώ αποσύρθηκα οριστικά και αμετάκλητα και τέλος… Ο,τι σκέφτομαι για τον Ακη, την πορεία του, τη ζωή του, το θάνατό του, τα κρατάω μόνο για τον εαυτό μου. Μόνο πολιτική κρίση θα μπορούσα να κάνω, αλλά σας είπα, εδώ και καιρό έχω σταματήσει να κάνω οποιαδήποτε πολιτική κρίση…».

* Ο Γιάννης Κασίμης είναι πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εχασε τον έλεγχο…»

«Ο Ακης, δυστυχώς, πλήρωσε τις συνέπειες των πράξεών του. Τις πλήρωσε ακριβά, αλλά είχε την ευθύνη… Από πανίσχυρος αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγινε ό,τι έγινε, μετά επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του και ήταν αναπόφευκτο πως κάποια στιγμή εδώ θα φτάναμε… Δυστυχώς, το τέλος του ήταν άδοξο γιατί ήταν στέλεχος πρώτης γραμμής και είχε τέτοια κατάληξη. Κάπου έχασε τον έλεγχο και μετά η κατάσταση ξέφυγε…
Ολοι είχαμε εκείνα τα χρόνια σχέσεις με τον Ακη, λόγω της ιδιότητάς του και του ρόλου του. Ξαναλέω, πλήρωσε τις συνέπειες των πράξεών του.

* Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι πρώην νομάρχης Αχαΐας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

 

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ