Αλέξης Τσίπρας: Φοβήθηκαν εμάς αντί της δεξιάς

Η Κεντρική Επιτροπή ήταν ο εξής ένας: Ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλες ομιλίες συμφωνήθηκε να μη γίνουν, αν και ο Ν. Βούτσης πρότεινε συζήτηση, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε στα πρότυπα του «πάσα αρχή παυσάτω», καθώς κάθε άλλη παρέμβαση θα σήμαινε αμφισβήτηση.

Αλέξης Τσίπρας: Φοβήθηκαν εμάς αντί της δεξιάς Ψύχραιμος και συγκρατημένα θερμός, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ένα καλό τέμπο ομιλίας και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα κρυφθεί και θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης, καθώς είναι μεγαλύτερη η ευθύνη για την ανασύνταξη και τη μάχη που είναι μπροστά. Αναφέρθηκε στα τρία βασικά αίτια της ήττας, υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή εικόνας και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σηκώσει το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ξεκαθάρισε ότι στις εκλογές της 25ης Ιούνη «πάμε για να κερδίσουμε όχι να χάσουμε».

ΛΗΞΗ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υποδέχθηκαν όρθιοι και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης».

«Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Και τόνισε: «Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και η σεμνότητα θα έλεγα μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνολική αποτίμηση θα γίνει μετά τις 25 Ιουνίου αφού τώρα προέχει «Να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Και να διορθωθούμε εν κινήσει. Να αλλάξουμε τη καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν έγιναν αντιληπτά τα μηνύματα της κοινωνίας. «Οι αναποφάσιστοι αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση»

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ

κ. Τσίπρας παρουσίασε τρεις βασικές αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος:
«Η πρώτη αιτία, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή ως πλειοψηφική στην τάση του δικού της αφηγήματος».Σημείωσε ότι «αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας».

Η δεύτερη αιτία, είπε «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Η τρίτη αιτία είναι «η εικόνα μας ως κόμμα. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, το έλλειμμα υπευθυνότητας, μας κόστισαν πανάκριβα»

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ – ΚΑΜΠΑΝΙΑ

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Να ανασυντάξουμε τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Να καταλήξουμε σε μια καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ότι λάβαμε το μήνυμα».

Εκτίμησε ότι τις «μεταρρυθμίσεις» της νέας περιόδου που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Ολοι μπορούμε να φανταστούμε σε ποια κατεύθυνση. Στη κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων παντού. Ακόμα και στην υγεία. Ακόμη και στο νερό. Και στην κατεύθυνση της προκλητικής αξιοποίησης των περίπου 70 δισ. των κοινοτικών πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προς όφελος των ισχυρών και μόνο».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός»
Ακολούθως αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς:

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ