Δήμος Δυτικής Αχαΐας: «Καθαρά τα νερά που βγαίνουν από την μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού» – Τι έδειξαν οι αναλύσεις

«Καθαρά τα νερά που βγαίνουν από την μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε ότι οι μετρήσεις διεξάγονται ανά μήνα και θα δίνονται πάντα στη δημοσιότητα.

αναλύσεις

Με αφορμή το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή του Αλισσού, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον Βιολογικό που ελήφθησαν 18 Ιουνίου, ενώ οι αναλύσεις ολοκληρώθηκαν στις 21 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς ζήτησε να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες για το φαινόμενο που εμφανίζεται στον Αλισσό καθώς και η συστηματική όσο και αβάσιμη ενοχοποίηση του Δήμου και του Βιολογικού Καθαρισμού. “Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μας απασχολεί. Το Λιμενικό που ήλεγξε την κατάσταση αναφέρθηκε σε φυτοπλαγκτόν αλλά ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις δικές του μετρήσεις σε μια προσπάθεια ακριβούς εντοπισμού των αιτιών του φαινομένου”, είπε.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Παρελήφθησαν και δίνονται τη δημοσιότητα οι αναλύσεις που αφορούν τη χημική σύνθεση των νερών κατά την έξοδο από το Βιολογικό καθαρισμό. Η σχετική δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου και οι αναλύσεις περατώθηκαν στις 21 Ιουνίου. Η δειγματοληψία καθώς και οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της ΔΕΥΑΔ.

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις κατά την έξοδο του Βιολογικού Καθαρισμού δεν παρατηρούνται μολυσματικά φορτία. Για την ακρίβεια ο δείκτης Escherichia coli (κολοβακτηρίδια) βρέθηκε στα 14 cfu/100 ml όταν το όριο με βάση την έγκριση λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ βρίσκεται στα 500 cfu/100 ml. Αντίστοιχα ο δείκτης Intestinal Enterococci (Εντερόκοκκος) βρέθηκε κάτω των 3 cfu/100 ml με όριο τις 7 αποικίες ανά 100 ml.

Στο μεταξύ και με αφορμή το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή του Αλισσού ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς δήλωσε. «Δεν θα αναφερθώ στην κατάσταση στην οποία βρήκαμε τη μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού, μήτε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να έχουμε μια ισορροπημένη λειτουργία του» ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Έχουμε στη διάθεσή μας τις μετρήσεις πιστοποιημένου εργαστηρίου από τις οποίες προκύπτει ότι δεν υφίστανται μολυσματικοί παράγοντες στην έξοδο του Βιολογικού Καθαρισμού. Οι μετρήσεις αυτές διεξάγονται ανά μήνα και θα δίνονται πάντα στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι προσβάσιμος σε κάθε δημότη που μπορεί να τον επισκεφθεί και να παρακολουθήσει τη λειτουργία του» συνέχισε ο Σπύρος Μυλωνάς.

Σε άλλο σημείο ο δήμαρχος ζήτησε «να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες για το φαινόμενο που εμφανίζεται στον Αλισσό καθώς και η συστηματική όσο και αβάσιμη ενοχοποίηση του Δήμου και του Βιολογικού Καθαρισμού» και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μας απασχολεί. Το Λιμενικό που ήλεγξε την κατάσταση αναφέρθηκε σε φυτοπλαγκτόν αλλά ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις δικές του μετρήσεις σε μια προσπάθεια ακριβούς εντοπισμού των αιτιών του φαινομένου. Κατανοώ τους συνδημότες αλλά η απάντηση στο πρόβλημα που υπάρχει δεν μπορεί να είναι η ενοχοποίηση του Βιολογικού και οι αυθαίρετες ερμηνείες που κάνουν κακό στην περιοχή μας, όταν μάλιστα οι αναλύσεις διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια», κατέληξε ο Σπύρος Μυλωνάς.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θανάσης Πουλίδας, σε σχετικές του δηλώσεις, σημείωσε τα εξής: «Τα προβλήματα που εμφανίζονται αντιμετωπίζονται, η λειτουργία της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ικανοποιητική και υπό συστηματική παρακολούθηση. Δίνουμε τις μετρήσεις στη δημοσιότητα, οι πόρτες της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού είναι ανοιχτές στους δημότες, δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop