Αλκιβιάδης Στεφανής: Η επέμβαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διευθετηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα ως Ελλάδα και αναμένουμε τις εξελίξεις»

Αλκιβιάδης

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, και Στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ και το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟ.

«Κάποια στοιχεία που βγαίνουν από τα πρώτα στοιχεία που λαμβάνουμε είναι καταρχάς η τεράστια στρατηγική έκπληξη την οποία υπέστη το Ισραήλ. Μία χώρα με ίσως τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, με ένα εξαιρετικό δίκτυο στο πεδίο ωστόσο δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τι έρχεται. Πιθανόν οι πληροφορίες να έρχονταν απλώς δεν υπήρχε η σύνδεση της μεγάλης εικόνας και να δοθεί έγκαιρα η προειδοποίηση. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την επίθεση όπως την 11η Σεπτεμβρίου, είναι στρατηγική έκπληξη αυτό που συνέβη τότε στις ΗΠΑ, είναι και στρατηγική έκπληξη για το Ισραήλ τώρα. Έχει πληγεί το κύρος της χώρας, παράλληλα χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες του Ισραήλ απέναντι στο αμυντικό τους σύστημα βλέποντάς το να δέχεται τόσο εύκολο πλήγμα. Αυτό που είχε καταφέρει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι να κάνει τους πολίτες του να νιώθουν ασφαλείς. Αυτό θα αναθεωρήσει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται την άμυνά τους οι Ισραηλινοί», είπε αρχικά.

Για την εμπλοκή της Ελλάδας και τον φόβο των ΗΠΑ για την εμπλοκή του Ιράν: «οφείλουμε να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε 2 πολέμους στα βόρεια και στα νότια σύνορά μας. Δεν είναι καλές εξελίξεις για την Ευρώπη. Η επέμβαση της Ευρώπης θα είναι για να διευθετηθεί η κρίση. Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Μέση Ανατολή για να μιλήσει και με τις δύο πλευρές, η διπλωματική δύναμη θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα ως Ελλάδα και αναμένουμε τις εξελίξεις».

Κι πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Στεφανής: «Δεν γνωρίζω εάν η φρεγάτα «Ψαρά» θα συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο. Κάθε απόφαση του ΝΑΤΟ είναι συναινετική, δηλαδή πρέπει να συναινέσουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Θα γίνει στο Βέλγιο μία διαδικασία που θα δημιουργηθεί μία δύναμη που θα συμμετέχει, και η απόφαση είναι πολιτική με την συναίνεση των χωρών. Δεν είναι κάτι που προϋπάρχει, θα ληφθεί η απόφαση ad hoc».