Αλβανία: Η επένδυση Κούσνερ-Ιβάνκα, τα επεισόδια στο Ζβέρνετς και η παρέμβαση της Αθήνας

Η μεγάλη τουριστική επένδυση που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ στην Αλβανία βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων, μετά τα επεισόδια στο Ζβέρνετς και τον τραυματισμό Έλληνα πολίτη. Η Αθήνα ζητά πλήρη διερεύνηση, ενώ κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις θέτουν ζητήματα ιδιοκτησίας, πρόσβασης και προστασίας ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Αλβανία: Η επένδυση Κούσνερ-Ιβάνκα, τα επεισόδια στο Ζβέρνετς και η παρέμβαση της Αθήνας

Στο επίκεντρο μιας υπόθεσης με έντονο πολιτικό, περιβαλλοντικό και διπλωματικό φορτίο βρίσκεται η μεγάλη τουριστική επένδυση που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ στην Αλβανία. Τα πρόσφατα επεισόδια στο Ζβέρνετς, όπου τραυματίστηκε και Έλληνας πολίτης, έφεραν ξανά στην πρώτη γραμμή τις αντιδράσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αξιοποίηση προστατευόμενων παράκτιων περιοχών.

Η ένταση σημειώθηκε στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για περιουσιακά δικαιώματα και για το μέλλον της περιοχής, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στη νότια Αλβανία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα επεισόδια και ζήτησε από τις αλβανικές αρχές πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών.

Το ενδιαφέρον του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ και ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Affinity Partners, για την Αλβανία έγινε γνωστό στις αρχές του 2024. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σχέδια για μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις, με την Ιβάνκα Τραμπ να συνδέεται δημόσια με το εγχείρημα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Έντονη ανησυχία για τα επεισόδια στην Αλβανία, τραυματίστηκε Έλληνας πολίτης

Στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται η νήσος Σαζάν, στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Το νησί είχε λειτουργήσει επί δεκαετίες ως στρατιωτική βάση κατά την κομμουνιστική περίοδο και παρέμενε ουσιαστικά κλειστό για το κοινό. Η περιοχή βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Καραμπουρούν–Σαζάν και θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες ζώνες της Αδριατικής.

Παράλληλα, αναπτυξιακά σχέδια συνδέονται και με την περιοχή Ζβέρνετς – Νάρτα, όπου υπάρχουν υδροβιότοποι, προστατευόμενα οικοσυστήματα και σημαντική παρουσία άγριας ζωής. Αυτή ακριβώς η περιβαλλοντική αξία της περιοχής έχει προκαλέσει τις πιο έντονες αντιδράσεις.

Επένδυση 1,4 δισ. ευρώ και καθεστώς «στρατηγικού επενδυτή»

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έχει εγκρίνει τουριστικό project που συνδέεται με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, δίνοντάς του καθεστώς στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αφορά επένδυση περίπου 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη πολυτελούς resort στη Σαζάν, σε έκταση 45 εκταρίων, με την αλβανική πλευρά να υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.

Το πλάνο περιλαμβάνει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες, βίλες υψηλών προδιαγραφών, χώρους αναψυχής, μαρίνες και αξιοποίηση παλαιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Η αλβανική κυβέρνηση προβάλλει το έργο ως ευκαιρία για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επικριτές, όμως, μιλούν για σοβαρά ερωτήματα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, την ιδιοκτησία γης, τη διαφάνεια των διαδικασιών και τη μελλοντική πρόσβαση των κατοίκων σε περιοχές που μέχρι σήμερα αποτελούσαν κοινό φυσικό χώρο.

Τα επεισόδια στο Ζβέρνετς

Η ένταση κορυφώθηκε στο Ζβέρνετς, όπου κάτοικοι και ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για το έργο και για ζητήματα περιουσιακών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ιδιωτική ασφάλεια στον χώρο της υπό ανάπτυξη έκτασης, ενώ τραυματίστηκε Έλληνας πολίτης, μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Βίντεο από το σημείο φέρονται να δείχνουν διαδηλωτή να μεταφέρεται εντός του χώρου από εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και στη συνέχεια να τραυματίζεται. Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση εναντίον δύο εργαζομένων της εταιρείας ασφαλείας, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής του χωριού Ζβέρνετς, Κοστάκ Κονομί, μιλώντας στο reporter.al, έκανε λόγο για βίαιη μεταχείριση του διαδηλωτή πριν εκείνος καταρρεύσει. Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο τραυματίας έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τι λέει η αλβανική αστυνομία

Η αλβανική αστυνομία, σε ανακοίνωσή της μετά τα επεισόδια, ανέφερε ότι ομάδα διαδηλωτών προχώρησε σε βίαιες ενέργειες με στόχο να προκαλέσει ζημιές στον φράχτη του εργοταξίου.

Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν την περίφραξη της εταιρείας. Οι αρχές αναγνώρισαν τον τραυματισμένο διαδηλωτή με τα αρχικά E.S. και ανέφεραν ότι είχε εισέλθει βίαια στην αποκλεισμένη περιοχή.

Παράλληλα, η αστυνομία σημείωσε ότι ο διαδηλωτής υπέστη σωματικές βλάβες κατά τη μεταφορά του από ιδιωτικούς φρουρούς και ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες τόσο για δύο εργαζόμενους της ιδιωτικής ασφάλειας όσο και για 15 διαδηλωτές. Αλβανικά μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξε πρώτη ανταπόκριση των αρχών και ποινική εμπλοκή προσώπων που σχετίζονται με τα επεισόδια.

Η απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία Zvërnec South Adriatic Development, που συνδέεται με το τουριστικό έργο στην περιοχή, καταδίκασε σε ανακοίνωσή της πράξεις βίας κατά ιδιωτικής περιουσίας και απέρριψε, όπως ανέφερε, προσπάθειες παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Η ανακοίνωση δεν απάντησε ευθέως στις καταγγελίες για βία από ιδιωτική ασφάλεια, γεγονός που κράτησε την ένταση ψηλά και ενίσχυσε τα ερωτήματα των κατοίκων και των οργανώσεων που παρακολουθούν την υπόθεση.

Για τους διαμαρτυρόμενους, το ζήτημα δεν περιορίζεται στα επεισόδια. Αφορά το ποιος αποφασίζει για το μέλλον μιας προστατευόμενης περιοχής, με ποιες εγγυήσεις, με ποια περιβαλλοντική μελέτη και με ποια διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων ζουν εκεί.

Η παρέμβαση της Αθήνας

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα μετά τον τραυματισμό του Έλληνα πολίτη. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα επεισόδια της 30ής Μαΐου 2026 στο Ζβέρνετς, στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα περιουσιακά τους δικαιώματα, και ανέφερε ότι η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την παροχή προξενικής και ιατρικής συνδρομής.

Το υπουργείο ζήτησε πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου και απόδοση ευθυνών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και των περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών, σε σύνδεση με την ευθυγράμμιση της Αλβανίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Αθήνα υπενθυμίζει με αυτόν τον τρόπο ότι η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας.

Ένα project με βαλκανικές και αμερικανικές σκιές

Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή οι επενδύσεις που συνδέονται με τον Τζάρεντ Κούσνερ στα Βαλκάνια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Στην Αλβανία, το επίκεντρο είναι η τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Στη Σερβία, προηγούμενα σχέδια της ίδιας επενδυτικής σφαίρας είχαν προκαλέσει αντιδράσεις για λόγους ιστορικής μνήμης, πολεοδομίας και θεσμικής διαφάνειας.

Στο Ζβέρνετς, όμως, η υπόθεση έχει και ελληνική διάσταση. Ο τραυματισμός Έλληνα πολίτη και οι αναφορές σε περιουσιακά δικαιώματα μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μετατρέπουν ένα περιβαλλοντικό και επενδυτικό ζήτημα σε θέμα που ακουμπά άμεσα τις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.

Η συνέχεια θα κριθεί από το αν οι αλβανικές αρχές θα διερευνήσουν πλήρως τα επεισόδια, αν θα δοθούν επαρκείς απαντήσεις για τα περιουσιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και αν το μεγάλο τουριστικό project θα προχωρήσει με όρους που μπορούν να αντέξουν όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και κοινωνικά, θεσμικά και πολιτικά.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125