Ανακαίνιση Κατοικίας: Οι δύο αλλαγές που ανοίγουν την πόρτα στο πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ
Η ελάχιστη πλήρης κυριότητα ή επικαρπία μειώνεται στο 20%, η επιτρεπόμενη κατανάλωση διπλασιάζεται και η πρώτη διαδικασία παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου
Δύο σημαντικές αλλαγές διευρύνουν τον αριθμό των ιδιοκτητών που μπορούν να περάσουν το πρώτο «φίλτρο» της δράσης «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, ενώ το ανώτερο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κλειστές κατοικίες διπλασιάζεται και διαμορφώνεται στις 100 kWh.
Η αλλαγή αφορά ακίνητα τα οποία παραμένουν ουσιαστικά αχρησιμοποίητα, χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση διακοπής ή διακοπή της ηλεκτροδότησής τους μέχρι την έκδοση της βεβαίωσης επιλεξιμότητας.
Από το 50% στο 20% η απαιτούμενη κυριότητα
Με τα προηγούμενα κριτήρια, ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον το 50% της πλήρους κυριότητας ή της επικαρπίας του ακινήτου.
Το κατώτατο όριο μειώνεται πλέον στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι η κλειστή κατοικία καλύπτει και τους υπόλοιπους όρους της δράσης. Η μεταβολή επιτρέπει την έκδοση βεβαίωσης επιλεξιμότητας και από συνιδιοκτήτες οι οποίοι αποκλείονταν λόγω του χαμηλότερου ποσοστού που κατείχαν.
Το νέο όριο των 100 kWh
Αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αποδεικνύεται ότι μια ηλεκτροδοτούμενη κατοικία παραμένει ουσιαστικά κλειστή.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι μικρότερη από 100 kWh συνολικά για ολόκληρη τη διετία 2024-2025, βάσει των καταμετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο όριο αντιστοιχεί, κατά την επίσημη ανακοίνωση, περίπου στο 2% της μέσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των κατοικιών στην Ελλάδα για το ίδιο διάστημα.
Για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο, υπολογισμένο αναλογικά για το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει.
Δύο διαφορετικές προθεσμίες για τα ακίνητα
Η προθεσμία έκδοσης βεβαίωσης επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026.
Για τα ανοικτά ακίνητα, η καταληκτική ημερομηνία παραμένει η Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.
Η βεβαίωση εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή «Περιουσία και Φορολογία» και στη συνέχεια «Επιδοτήσεις πολιτών».
Τα απαραίτητα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας από την ΑΑΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε η βεβαίωση να εκδίδεται σε πραγματικό χρόνο.
Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις – Τι ακολουθεί
Μέχρι την ανακοίνωση της τροποποίησης είχαν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ οι χρήστες της πλατφόρμας είχαν ξεπεράσει τους 250.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η διεύρυνση των κριτηρίων προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Σταύρος Παπασταύρου, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Παπαστεργίου, Νίκος Παπαθανάσης και Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Η έκδοση της βεβαίωσης αποτελεί μόνο το πρώτο στάδιο και δεν ισοδυναμεί με έγκριση χρηματοδότησης. Οι κάτοχοί της θα κληθούν σε δεύτερη φάση να υποβάλουν αίτηση για τη χρηματοδότηση των εργασιών σε διαφορετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ποιοι θα πληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- e-ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την υποβολή ΑΠΔ Ιουλίου και Ιουνίου
- «Παγώνει» ο «Τειρεσίας» για τους ενοικιαστές – Τι αλλάζει στις μισθώσεις ακινήτων
- Επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Νέα πληρωμή έως 31 Αυγούστου – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
- ΑΑΔΕ: Φόρος σε χρηματική δωρεά ακόμη και αν τα χρήματα επιστραφούν την ίδια ημέρα
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
Όλα όσα φέρνει η τελική αναβάθμιση The Naturalist Update στο Ball x Pit
Η εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντουεορτή στον Σελινούντα Αιγίου ΦΩΤΟ
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
PlayStation Plus Αυγούστου: Τρία παιχνίδια που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένα το άλλο
Την Παρασκευή η Κεντρική Εκδήλωση του 29ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2026
«Σιωπηλός δολοφόνος» η χοληστερίνη: Η απλή αλλαγή που τη μειώνει δραστικά χωρίς φάρμακα
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στο Μιχόι Αχαΐας ΦΩΤΟ
