Ανασχηματισμός: Ο ναύαρχος Αποστολάκης… υποχώρησε – Το παρασκήνιο της απόφασης

Η επιθετική αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στην μεταπήδηση Αποστολάκη πτόησε τον ναύαρχο και προκάλεσε ναυάγιο στον σχεδιασμό, σκιάζοντας έτσι αναπάντεχα έναν ανασχηματισμό που προαναγγελλόταν ως κίνηση προς τα εμπρός για την κυβέρνηση. Η τελευταία καυτηρίασε με τη σειρά της τον ναύαρχο, αλλά το όλο σκηνικό προκάλεσε παγωνιές στην τελευταία μέρα του Αυγούστου.

Ανασχηματισμός: Ο ναύαρχος Αποστολάκης... υποχώρησε - Το παρασκήνιο της απόφασης

Παγωμάρα προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η ξαφνική υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη από τη συμμετοχή του στο νέο υπουργικό συμβούλιο μόλις δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Ηταν το πρόσωπο έκπληξη του ανασχηματισμού που θα συμβόλιζε την συναίνεση σε ένα κρίσιμο πόστο και στο οποίο πόνταρε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σχεδόν αμέσως με την απόφασή του να κάνει πίσω ύστερα από τις επιθετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του μετετράπη σε αρνητική έκπληξη που επισκίασε τον ανασχηματισμό.

Πολύ γρήγορα την αμηχανία διαδέχθηκε η οργή και αποφασίστηκε η πλήρης αποκάλυψη των όσων προηγήθηκαν, αλλά και, των όσων ακολούθησαν της ανακοίνωσης υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχική επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας με τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ να ζητά θέση υπουργού. Ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι είχε διατελέσει υπουργός Αμυνας θεώρησε λογικό το αίτημα και το έκανε αποδεκτό, ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός νέου υπουργείου. Τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και ο κ. Αποστολάκης αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές υπήρξε απόλυτη συμφωνία στα όσα συζήτησαν και έφτασαν μέχρι και σε λεπτομέρειες του έργου που έπρεπε να γίνει στο συγκεκριμένο υπουργείο και ο κ. Αποστολάκης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «Θα τα δώσω όλα. Σας ευχαριστώ για την τιμή».
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του», ενώ πηγές έλεγαν ότι ο κ. Αποστολάκης απαντούσε με ευχαριστήριες στα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δεχόταν.

ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ
«Τα πραγματικά γεγονότα μιλούν από μόνα τους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομιλήσαμε και σημειώνει ότι το πολιτικό ερώτημα που τίθεται από τα όσα έγιναν είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «τορπίλισε τη συναίνεση», απαντώντας το ίδιο πως η υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη θα «ακύρωνε υπαρξιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε Ο Γιάννης Οικονόμου και για τον κ. Αποστολάκη, λέγοντας ότι «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».
Γεγονός είναι ότι το ναυάγιο σκίασε τον ανασχηματισμό και παρήγαγε άσχημες εντυπώσεις για την κυβέρνηση.
Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας ενός επιτελικού υπουργείου για την Πολιτική Προστασία, κάτι που απεδείχθη αναγκαιότητα πολύ περισσότερο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως πιστεύει. Αναζητά, όμως, ένα πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης εμβέλειας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, επιμένοντας στην ανάγκη κοινής συστράτευσης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς οι προκλήσεις τού εν λόγω υπουργείου υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, καθιστώντας απαραίτητη τη μίνιμουμ διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ