«ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ»: Ένας φορέας αλληλεγγύης για ανήμπορους ασθενείς – Πατρινή συμμαχία για το εγκεφαλικό

Οραμα των ιδρυτών είναι να μην υποφέρει κανένας άλλος, όπως υπέφερε η οικογένειά τους και τα εγκεφαλικά επεισόδια να μην αποτελούν, πλέον, αιτία θανάτου

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,φορέας,αλληλεγγύης,ανήμπορους Νίκη Καρακώστα, Σοφία Δημακίδη και Μαρία Ανδριανοπούλου ήρθαν στα γραφεία της εφημερίδας μας και μοιράστηκαν μαζί μας το εγχείρημα ζωής που ξεκίνησαν, Τα χαμόγελά τους μαρτυρούν την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν κανέναν ασθενή με εγκεφαλικό μόνο του

17 Νοεμβρίου 2020. Μία μέρα θλίψης για την τοπική κοινωνία που θρηνεί την Αναστασία Αταμέγκου. Τη γνωστή σε όλους ως Σία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια και εργάστηκε για σχεδόν τρεις δεκαετίες στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στο Τμήμα Βιβλιοθήκης και τα τελευταία χρόνια διετέλεσε προϊσταμένη του Τμήματος, τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τους φοιτητές.

Χαρακτηριστικό της γνώρισμα το πλατύ της χαμόγελο και το χέρι, που άπλωνε χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάθε έναν που της ζητούσε βοήθεια. Υπήρξε πολύ δοτική με τους ανθρώπους και αρωγός σε κάθε προσπάθεια που μπορούσε να υποστηρίξει, όχι μόνο για την οικογένεια και τους φίλους της, αλλά και για οποιονδήποτε άνθρωπο, ακόμα και για εκείνον που δεν γνώριζε καλά.

Την 1η Μαΐου του 2020, και ενώ δεν ταλαιπωρούνταν από κανένα πρόβλημα υγείας, υπέστη σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για περισσότερο από 6 μήνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Την 17η Νοεμβρίου και μετά από πολύμηνη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, απεβίωσε στα 56 της χρόνια αφήνοντας, όμως, πίσω της ένα μεγάλο όραμα, την «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ».

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ»

Στη μνήμη της φρόντισαν να δώσουν πνοή στην «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» που οραματίστηκαν τα παιδιά της Γιώργος της Σοφία Δημακίδη. Θέλησαν να βοηθήσουν, τόσο τους ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, όσο και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον να ανταπεξέλθει στην αλλαγή του τρόπου ζωής που μπορεί να επιφέρει αυτή η νόσος.

Ετσι γεννήθηκε η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, το 2021, με έδρα την Πάτρα, με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

H «ANAΣΤΑΣΙΑ» λειτουργεί ως η πρώτη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στόχος είναι η αλληλοβοήθεια και η ψυχοκοινωνική στήριξη, τόσο των ίδιων των ασθενών, όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη είναι οι Μαρία Ανδριανοπούλου και Νίκη Καρακώστα, που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον των δύο πρώτων ιδρυτών, οι οποίες βίωσαν την αγωνία στην οποία βρίσκονταν η οικογένεια της Αναστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλείας της.

Οραμα των ιδρυτών είναι να μην υποφέρει κανένας άλλος, όπως υπέφερε η οικογένειά τους και τα εγκεφαλικά επεισόδια να μην αποτελούν, πλέον, αιτία θανάτου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,φορέας,αλληλεγγύης,ανήμπορους

Ο Γιώργος Δημακίδης αναφέρει ότι στη μνήμη της μητέρας του αποτελεί στόχο ζωής το να βγαίνουν οι άνθρωποι νικητές από την άνιση αναμέτρηση με τα εγκεφαλικά επεισόδια

Αξιοσημείωτα είναι τα όσα αναφέρουν στους «Λόγους Υγείας» τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΑΚΙΔΗ: «Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να κάνουμε την ‘’ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ’’ να λειτουργήσει σαν φάρος ελπίδας όλων εκείνων που νοσούν, νόσησαν ή θα νοσήσουν από την ασθένεια που χάσαμε τη μητέρα μου. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη της και να μετατρέψουμε τον πόνο της απώλειάς της σε όρεξη και αγάπη για ζωή!».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΚΙΔΗΣ: «Η Αναστασία ενσαρκώνει το μεγαλείο ψυχής της μητέρας μου, που ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό της κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της. Το να βγαίνουν οι άνθρωποι νικητές από την άνιση αναμέτρηση με τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελεί πλέον στόχο ζωής!».

ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: «Η «Αναστασία» σημαίνει Ζωή! Σημαίνει Αγάπη! Και είμαι βέβαιη πως το πλατύ χαμόγελο της δική μας Αναστασίας, που «έφυγε» τόσο πρόωρα από κοντά μας, θα το βλέπουμε σε κάθε πρόσωπο που με χαρά και αγάπη θα δέχεται τη βοήθειά μας. Αλλωστε, το ίδιο θα ήθελε κι εκείνη!».

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ. Οταν η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου γίνεται αγώνας κι όταν ο θάνατος γίνεται ελπίδα για όσους νοσούν. Είμαι περήφανη που θα αγωνιστώ για έναν ουσιαστικό σύνδεσμο. Θαυμάζω τη σοφία και τη βαθιά κατανόηση του Γιώργου και της Σοφίας που έχουν πονέσει βαθιά και θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σε όλους αυτούς που υποφέρουν από αυτή τη νόσο. Με το ίδιο χαμόγελο που είχε και η μητέρα τους!».

35.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τη Νο3 αιτία θανάτου, καθώς και τη Νο1 αιτία αναπηρίας για τους ενήλικους ανθρώπους. Η θνησιμότητα κυμαίνεται στο 17-34% τις πρώτες 30 μέρες και 25-40% στον πρώτο χρόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο καθένας μας στον τρόπο αναγνώρισης των συμπτωμάτων.
Επειτα να δράσει άμεσα και να διακομιστεί ο ασθενής στο κατάλληλο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ταχεία ανάρρωση μέσω της κατάλληλης θεραπείας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,φορέας,αλληλεγγύης,ανήμπορους

Η Αναστασία Αταμέγκου ζει μέσα μέσα από την «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» που απλώνει χέρι σε κάθε πάσχοντα από εγκεφαλικό επεισόδιο και του δείχνει τον δρόμο προς τη σωτηρία

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η «Αναστασία» απαρτίζεται από μια μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων και θεραπευτών οι οποίοι, σε συνεργασία με τους εθελοντές μας, παρέχουν στους ασθενείς μας τη δυνατότητα υποστήριξης από διάφορους κλάδους της:

 • Νευρολογίας
 • Νευροχειρουργικής
 • Καρδιολογίας
 • Ενδοκρινολογίας
 • Εργοθεραπείας
 • Λογοθεραπείας
 • Φυσικοθεραπείας

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Γνωρίζοντας τη δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων και της αλλαγής του τρόπου ζωής μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς επίσης και στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.
Οι συνεδρίες παρέχονται από εθελοντές ψυχολόγους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν, να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τον κάθε ένα ξεχωριστά.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ:

 • Η αποδοχή της νόσου
 • Η αντιμετώπισή της
 • Η διαχείριση της αλλαγής ζωής και της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα
 • Η διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των ατόμων, τόσο σε οικογενειακό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Το τμήμα αυτό αναλαμβάνει:

Ενημέρωση σε θέματα περίθαλψης, επιδομάτων, συνταξιοδότησης και κρατικών παροχών για τους ασθενείς
Ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην διεκδίκηση δικαιωμάτων των ασθενών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος

Υποστήριξη μέσω δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων εντός νοσοκομειακού χώρου, αλλά και σε κατ’ οίκον νοσηλεία

Υλοποίηση του προγράμματος Κινητή Δανειστική Βιβλιοθήκη

Οργάνωση εξορμήσεων και παρακολούθησης προγραμμάτων με δυνατότητα μεταφοράς για ασθενείς και συνοδούς αυτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των πασχόντων από εγκεφαλικά επεισόδια με σκοπό την βελτίωση της κατάστασής τους προσφέρεται κάλυψη σε: Φάρμακα και ιατρικά είδη, διακομιδές και ασθενοφόρα, ιατρικές επισκέψεις, νοσοκομειακή περίθαλψη, διαγνωστικές εξετάσεις, κέντρα αποκατάστασης, επεμβάσεις και χειρουργεία.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και στους οικείους τους.

Μπορείτε να καλέσετε στο γραφείο του Οργανισμού, να δηλώσετε το αίτημά σας και να έρθετε σε επικοινωνία με τον νομικό σύμβουλο της Εταιρείας.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» θέλοντας να σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων των ασθενών που πάσχουν από εγκεφαλικά επεισόδια και κατανοώντας την μεγάλη και άμεση ανάγκη για εξεύρεση και παροχή αίματος στους πάσχοντες ασθενείς, οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από σειρά δράσεων να υπάρξει σωστή ενημέρωση στο ευρύ κοινό με σκοπό να τεθούν οι σωστές βάσεις, ώστε ο καθένας από εμάς να γνωρίσει πώς μπορεί να κάνει πρόληψη με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην περίπτωση δε, που υποστεί επεισόδιο, είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος, να είναι σε θέση να αναγνωρίσει την κατάσταση, τα συμπτώματα και να δράσει άμεσα.

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» έχει ανάγκη από κάθε είδους προσφορά και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη, ώστε να υποστηρίζονται καθημερινά όσοι περισσότεροι ασθενείς έχουν ανάγκη. Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 15, Παραλία Πατρών (Τ.Κ 26333), anastasia..org.gr
Τηλέφωνο: 6944 055222,
E-MAIL:anastasia.amke@gmail.com

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ