Αναβάθμιση Οφθαλμολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ: Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και στην Πάτρα

Διαμορφώθηκαν θάλαμοι ημερήσιας νοσηλείας με ειδικές πολυθρόνες οι οποίες εξασφαλίζουν άνετη και αξιοπρεπή νοσηλεία στους ασθενείς

Αναβάθμιση Οφθαλμολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ: Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και στην Πάτρα Αξιοπρεπείς συνθήκες επικρατούν πλέον στους θαλάμους ημερήσιας νοσηλείας της Οφθαλμολογικής Κλινικής

Νέα σελίδα γυρίζει στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η συνεργασία με εξειδικευμένη στρατιωτική γιατρό του 401 Νοσοκομείου έθεσε σε επαναλειτουργία το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς της Κλινικής.

Ενα σημαντικό βήμα το οποίο συνδυάστηκε με μία σειρά από άλλες ενέργειες αναβάθμισης της Κλινικής, η οποία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παρέχοντας υπηρεσίες τις οποίες μέχρι τώρα οι ασθενείς αναζητούσαν στον ιδιωτικό τομέα των Αθηνών.

Η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Κερατοειδούς, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, «κατέστη δυνατή μετά τη συνεργασία που εξασφαλίσαμε με συνάδελφο από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη στρατιωτική γιατρό Παρασκευή Ξανθοπούλου, η οποία έχει εξειδικευτεί στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στην Αγγλία. Ερχεται στην Κλινική μας μία φορά την εβδομάδα ή το 15νθήμερο ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε». Η μεταμοσχευτική ομάδα συμπληρώνεται από την επικουρική επιμελήτρια Φωτεινή Τσαπαρδώνη.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: 64χρονος δότης χάρισε ζωή σε 4 ανθρώπους – Η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΠΓΝΠ μετά τη νέα άδεια

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση στη νέα λειτουργική περίοδο του Κέντρου, μετά την ανανέωση της άδειάς του ως Μονάδα Τοποθέτησης Οφθαλμικών Μοσχευμάτων στις 27/5, έγινε πρόσφατα. Δότης ήταν 64χρονος ο οποίος κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ και λήπτης 50χρονος στρατιωτικός. Η αξιοποίηση του οφθαλμικού μοσχεύματος έγινε με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επιστημονικής κατάρτισης με επικεφαλής τον κ. Γεωργακόπουλο, ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων σε ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας.

Ο Κ. Γεωργακόπουλος

Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, η ανεύρεση οφθαλμικών μοσχευμάτων είναι πάρα πολύ εύκολη καθώς η προμήθειά τους μπορεί να γίνει μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι η επαναλειτουργία του Κέντρου της Πάτρας δίνει θεραπευτική διέξοδο σε πολλούς ασθενείς.

Η προσπάθεια αυτή της Οφθαλμολογικής Κλινικής ενισχύεται και από σημαντικές αλλαγές που έγιναν στις συνθήκες λειτουργίας της μετά από αρκετά χρόνια.

«Η Κλινική μας έχει μία περιπετειώδη πορεία. Την περίοδο της πανδημίας είχαμε μετατραπεί σε κλινική κορονοϊού. Τώρα φιλοξενούμε 15 περιστατικά της Παθολογικής και της Νευροχειρουργικής Κλινικής λόγω έλλειψης κλινών. Απομένουν για εμάς εννέα κλίνες. Δεν είναι αυτό πρόβλημα για εμάς καθώς τα περιστατικά μας απαιτούν τα περισσότερα ημερήσια νοσηλεία. Για να γίνει αντιληπτό, στα 10 περιστατικά το ένα θα χρειαστεί νοσηλεία» εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας:

«Αυτό που κάναμε είναι να αλλάξουμε πλήρως τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μας. Με τη στήριξη της διοίκησης διαμορφώσαμε θαλάμους ημερήσιας νοσηλείας με ειδικές πολυθρόνες, οι οποίες εξασφαλίζουν άνετη και αξιοπρεπή νοσηλεία στους ασθενείς μας έστω και για τις ελάχιστες ώρες που πρέπει να παραμείνουν στην Κλινική».

Ο Δ. Μπάκος

Σε συνέχεια των παραπάνω, η προσπάθεια του κ. Γεωργακόπουλου και της ομάδας του εστιάζεται στην απόκτηση ενός σύγχρονου μικροσκοπίου. «Εχουμε ένα μικροσκόπιο από το 2006 όταν τα νοσοκομεία Αγρινίου, Αιγίου, Πύργου διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Μείναμε πίσω σε αυτό το θέμα. Σε συνεργασία με τη διοίκηση αναζητούμε διαδρομή για την άμεση προμήθειά του, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για ένα μηχάνημα υψίστης σημασίας».

Ικανοποιημένος από το επίπεδο λειτουργίας της Οφθαλμολογικής Κλινικής δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δημήτρης Μπάκος. «Με την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Μονάδας Τοποθέτησης Οφθαλμικών Μοσχευμάτων και την παράλληλη ανακαίνιση της Κλινικής και τη διαμόρφωση των θαλάμων ημερήσιας νοσηλείας, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε στο επιστημονικό μας δυναμικό ό,τι έχουν ανάγκη για την εκτέλεση του έργου τους».

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125