Ανδρέας Κατσανιώτης στην “Π”: Δεν χρειαζόμαστε κάλπες

“Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει την πανδημία και να κερδίσει το αναπτυξιακό στοίχημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μία σταθερή και στιβαρή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Αχαιός Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

katsaniotis

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς, εκτιμάτε ως θετικό τον γενικό απολογισμό. Υπήρξαν όμως ελλείμματα και λάθη που έχετε διαπιστώσει;

Σίγουρα κάποιος όταν δουλεύει έχει και αστοχίες. Και η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που δουλεύει πολύ. Αυτό είναι κάτι που της πιστώνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία σε μία εποχή, που ενώ η χώρα δεν είχε πατήσει ακόμα καλά στα πόδια της από την οικονομική κρίση, βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο νέες μεγάλες κρίσεις. Την κρίση στα εθνικά θέματα και την κρίση της πανδημίας. Και αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι είναι η παράταξη της εθνικής ευθύνης, η μόνη που ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές μπορεί να κρατήσει το «τιμόνι» της χώρας. Ολοι είδαν την Ελλάδα της διπλωματίας και της εξωστρέφειας να επιστρέφει. Και οι μεταρρυθμιστικοί ρυθμοί όμως πάτησαν γκάζι, παρά τα εμπόδια της πανδημίας. Και φυσικά, στο προσκήνιο βρέθηκε και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει και να εκτελεί με εξαιρετικό τρόπο κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η επιχείρηση εμβολιασμού. Μέσα σε όλα αυτά, είναι λογικό να έγιναν και λάθη. Όμως η ζυγαριά γέρνει πολύ υπέρ της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται εξάλλου και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Μιλώντας για την επιχείρηση του εμβολιασμού, πιστεύετε ότι οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης εγείρουν τον κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας;

Η αποδοχή της επιστημονικής αλήθειας ποτέ δεν φέρνει διχασμούς. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολύ συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες νομίζω πως είναι αυτονόητη. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι και η προσπάθεια της πειθούς πρέπει να συνεχιστεί, αλλά δεν πρέπει να χαρακτηρίζουμε συλλήβδην ως «αντιεμβολιαστές» το σύνολο των πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Εκείνοι που «νοσούν» από τον ιό της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας είναι λίγοι. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που φοβούνται ή άνθρωποι που δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία και την κρισιμότητα του εμβολιασμού. Ενώ, βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι που για διάφορους ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διαφυλάξει το μείζον αγαθό της δημόσιας υγείας λαμβάνοντας μέτρα, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να σταματήσει να φωτίζει την αλήθεια και να πείθει για το δίκαιο των αποφάσεών της.

Για να έρθουμε στη δική σας δράση, το διάστημα που πέρασε κάνατε μία μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια, ώστε το νέο αστυνομικό μέγαρο να κατασκευαστεί στο ΚΕΤχ. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί μετά από πολλά χρόνια τελείωσε το… σίριαλ εύρεσης χώρου για το νέο αστυνομικό μέγαρο στην Πάτρα. Και τελείωσε, με την αστυνομία να έχει πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτίριο – στολίδι, αλλά και μία μεγάλη συνοικία της Πάτρας να αποκτάει νέα «ζωή» και μεγάλες δυνατότητες ανάπλασης λόγω της κατασκευής του νέου μεγάρου. Όμως, ακόμα και η ιστορική περιοχή του Μαρκάτου, εκεί που είναι σήμερα το κτίριο της Αστυνομίας, θα κερδίσει πολλά. Γιατί και το υφιστάμενο κτίριο, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης θα αλλάξει όψη αλλά και συνολικά η περιοχή θα αποφορτιστεί. Τελικά, τόσο η Πάτρα όσο και η Αστυνομία, βγαίνουν ωφελημένες.

Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή συνήθως δείχνει άχαρος. Με περιορισμένη δυνατότητα ενεργειών – αφού τελικά η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις – ενώ παράλληλα υπόκειται στη φθορά της εξουσίας, δεχόμενος κριτική για αυτά που η κυβέρνηση κάνει ή δεν κάνει. Προσπαθείτε να ανατρέψετε αυτή την εικόνα;

Η άποψή μου είναι διαφορετική. Ο βουλευτής – ιδιαίτερα ο κυβερνητικός βουλευτής – είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης. Είναι ο άνθρωπος που πρέπει, με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του, να συμβάλλει ενεργά ώστε να «κλείνουν» θέματα και να ολοκληρώνονται ζητήματα προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου του. Γνωρίζετε, όπως γνωρίζουν και όλοι, ότι ποτέ μου δεν υπήρξα οπαδός του λαϊκισμού. Η πολιτική που υπηρετώ είναι η πολιτική των αρχών και του αποτελέσματος, όχι η πολιτική υποσχέσεων. Αισθάνομαι ότι έχω την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός για τον τόπο μου. Και αυτό κάνω.

Κατά καιρούς έχετε εκφράσει διαφωνίες σχετικά με αποφάσεις ή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αισθάνεστε την ανάγκη να διαφοροποιήστε, δίνοντας ένα διακριτό πολιτικό στίγμα;
 
Καθόλου. Αισθάνομαι την ανάγκη να ενισχύω το έργο της κυβέρνησης και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε επισήμανσή μου δεν εκφράζεται ως «γκρίνια», αλλά ως μία επιπλέον άποψη που ενδεχομένως θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις ή θα φωτίσει κάποιες άλλες πτυχές οποιουδήποτε ζητήματος. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ένα σύνολο ελεύθερων ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε όλοι με όλα. Η δημόσια και ανοικτή διατύπωση της προσωπικής άποψης γίνεται για να ενισχύει το σύνολο και όχι να το αποδυναμώνει. Αυτό μας κάνει ισχυρούς.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;  

Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από κάλπες. Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει την πανδημία και να κερδίσει το αναπτυξιακό στοίχημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μία σταθερή και στιβαρή κυβέρνηση.
 
Ίσως, ενδεχόμενο ανασχηματισμού το φθινόπωρο;

O πρωθυπουργός αξιολογεί και ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι πρέπει να γίνει. Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ καθημερινά να λύνω προβλήματα και να προσφέρω λύσεις ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αχαΐας. Θα μου επιτρέψετε να μην ασχολούμαι με σενάρια. Μόνο με πραγματικότητες…

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον σας και για τον πρωτογενή τομέα. Κινητοποιηθήκατε για την αποζημίωση των παραγωγών λόγω της πανδημίας. Θα έχουμε αίσια έκβαση και ως προς αυτό το ζήτημα;

Ο αγροτικός τομέας, που είναι υπεύθυνος για τη διατροφική επάρκεια στη χώρα, είναι ο τομέας που δεν σταμάτησε να δουλεύει μια μέρα μέσα στην πανδημία. Χωρίς τον πρωτογενή τομέα η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όποιος τεκμηριώνει ότι η πτώση της τιμής του προϊόντος σχετίζεται με τον κορονοϊό, πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να νιώσουν οι αγρότες ότι όπου υπήρξε ζημιά από τον Covid, θα υπάρξει αποζημίωση. Αυτός είναι αν θέλετε και ο προσωπικός μου αγώνας. Η πανδημία έδειξε πρωτίστως την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του πρωτογενούς τομέα. Η διατροφική επάρκεια είναι ζητούμενο για κάθε χώρα και για όλη την Ευρώπη. Ο αγρότης για να παραμείνει στη γη του, πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα, ειδικά για τις ζημιές που υπέστη λόγω της πανδημίας.

Οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Το υπουργείο το αποδέχθηκε ότι έχουν πληγεί, υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί οι καλλιεργητές και τελικά η λύση βρέθηκε, μέσω του ασφάλιστρου στον ΕΛΓΑ και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων για τις επίσπορες καλλιέργειες.

Για το σταφύλι, οι τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από όλη την Ελλάδα, δεν έχουν πέσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο φάκελος παραμένει ακόμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχει προωθηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Προσωπικά στη συνάντηση που είχα με την κυρία Καλογήρου, ζήτησα να δούμε ξεχωριστά την ενίσχυση των διαφορετικών ποικιλιών. Ο Ροδίτης για αρχή, ο οποίος κυριαρχεί στην Αχαΐα, -έχουμε το 70%-80% της εγχώριας παραγωγής – να δούμε την πτώση της τιμής του και να στοιχειοθετήσουμε τη ζημιά. Μετά να δούμε τη Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο. Αυτή είναι η λογική: να προχωρήσουμε πλέον ανά ποικιλία, όσο ο «φάκελος αμπέλι» μένει στάσιμος.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη εκφράσει τη βούληση να σταθεί στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το κράτος να μπει στη διαδικασία διάθεσης του αποθέματος. Δεν σας κρύβω ότι έχω μιλήσει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να αγοράσει ένα κομμάτι, που θα διατεθεί στον στρατό. Αν το απόθεμα αρχίσει να φεύγει, τότε η αγορά θα κινηθεί. Χρειάζεται ένα νεύμα, ότι το ελληνικό κράτος είναι δίπλα στον σταφιδοπαραγωγό.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ